Krisberedskapsveckan

Publicerat i: Organisation, Hundägarutbildning, Tjänstehund, Assistanshund

Den 28 maj till 3 juni genomförs Krisberedskapsveckan. Veckan ska öka kunskapen om hur du påverkas av och kan förbereda dig för samhällskriser och en höjd beredskap.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Plötsligt händer det att vardagen inte fungerar som vanligt. Vid ett elavbrott, storm, it-attack eller andra allvarliga händelser kan samhällsfunktioner sluta fungera normalt. Vatten kanske inte rinner ur kranen, butiken har slut på mat, internet är nere och det börjar bli kallt i bostaden. Vad gör du då för att ta hand om dig själv och dina nära?

Den 28 maj till 3 juni genomförs Krisberedskapsveckan. Veckan ska öka kunskapen om hur du påverkas av och kan förbereda dig för samhällskriser, höjd beredskap och ytterst krig.

Krisberedskapsveckan kommer att uppmärksammas genom annonser, information på kommunernas webbplatser och i medierapporteringen. Många kommuner och organisationer kommer också att ha aktiviteter på temat krisberedskap. Det kan exempelvis handla hur du ökar din hemberedskap, vad en krislåda bör innehålla, vilka risker som finns i din närmiljö och vart du kan vända dig om något händer i din kommun.

Broschyr med viktig information

I samband med Krisberedskapsveckan kommer en broschyr skickas ut till Sveriges alla hushåll. Broschyren heter Om krisen eller kriget kommer och landar i brevlådan den 29 eller 30 maj. Broschyren skickas ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på uppdrag av regeringen.

Innehållet i broschyren tar upp hur vi kan bli bättre förberedda på händelser som allvarligt påverkar vårt samhälle och som ytterst kan hota vårt lands frihet och självständighet.

Några saker som broschyren tar upp:

• Ditt ansvar och samhällets ansvar.
  • Hur en kris kan påverka samhället och din vardag.
  • Konkreta tips på hur du kan tillgodose ditt behov av mat, vatten och värme samt ta del av samhällsinformation och nyheter.
  • Råd för hur du kan upptäcka och hantera falsk information och propaganda.
  • Totalförsvar och olika typer av plikt.

Prata med grannar och bekanta

Broschyren kommer att väcka tankar, funderingar och kanske även oro hos många människor. Vid samhällskriser eller om freden hotas behöver vi hjälpas åt. Börja redan idag att prata med grannar och bekanta om vilka förberedelser som kan göras för att underlätta för familjen, närområdet och för hela samhället. Rätt kunskap och beredskap ökar din förmåga att hantera olika händelser. Läs gärna på så att du kan svara på frågor och berätta för andra om hur totalförsvaret och krisberedskapssystemet fungerar. Du kan lära dig mer på webbplatserna nedan. Om du redan är medlem i Svenska Brukshundklubben eller i någon annan frivillig försvarsorganisation kan du förmodligen mer än många andra.

Vill du bidra?

Om du är intresserad av att lära dig mer och göra en insats kan du bli medlem och utbilda dig hos Svenska Brukshundklubben eller hos en annan frivillig försvarsorganisation. Organisationerna har olika inriktningar, välj en utifrån ditt intresseområde.

Utbilda patrulllhund hos Svenska Brukshundklubben.

Utbilda räddningshund hos Svenska Brukshundklubben.