3 Aktiviteter mitt i hundlivet

Här nedanför hittar du en lista med förslag på lösningar för att planera mitt i hundlivet aktiviteter. Dessa har just nu lite olika status - en del är bara idéer, medans vissa redan har genomförts på klubbar ute i landet!

Desamma gäller de dokumenterade lösningarna vi har nedan (tillexempel mallar och marknadsföring). Vissa är just nu bara korta beskrivningar men vartefter vi, i samarbetet med er utvecklingsklubbar, utvecklar och skapar tillsammans så kommer fler att utvecklas till färdiga lösningar!

Har ni redan nu en färdig dokumenterad lösning på er klubb? Eller har ni testat någon utav lösningarna här nedan? Kontakta oss gärna för att berätta vad ni har gjort, så lägger vi upp den med ert klubbnamn här!

Brukshundklubbarnas lösningar

3.1 Flockvandring med fika

Att umgås med andra hundägare, är huvudskälet att vara medlem för många. Därför kan så enkla aktiviteter som flockvandring med fika, vara mycket uppskattat. Ett bra tillfälle att bjuda in nya medlemmar också. Samma sak gäller t ex träningskvällar med en instruktör närvarande.

Hallsbergs Brukshundklubb har sedan en tid tillbaka arrangerat hundpromenader med start i centrala Hallsberg. Deltagandet ökar för varje tillfälle som går och de har även blivit uppmärksammade i media.

3.2 Föreläsning

En föreläsning på något intressant tema, är en enkel och bra aktivitet för att dra inaktiva till klubben. Lätt att arrangera, och populärt i kombination med hembakt fika och socialt umgänge. Kan även bjuda in potentiella medlemmar eller arrangeras för ideell arbetskraft som 'tack för hjälpen'.

3.3 Hjälpsamma korta kurser!

Många 'vanliga hundägare' behöver hjälpsamt och tydligt stöd i hanteringen av sin hund. De skräms av 'svåra kurser' där hund och ägare måste 'kunna massor för att inte göra bort sig'. Om vi erbjuder populära korta kurs-teman (som många privata aktörer), kan vi behålla många fler medlemmar.

Utskottet för hundägarutbildning har under en period arbetat på ett modulkoncept där man på ett roligt och fokuserat sätt kan öva på korta, hjälpsamma moment. T ex, sitta fint, komma på inkallning mm. Vill ni veta mer om modulkonceptet? Bli utvecklingsklubb!

3.4 Arragera en 'prova på' tävling och/eller utställning

Många upplever en barriär mot att tävla och att ställa ut – det är lite läskigt med många människor, hundar, 'stränga' domare och sin egen prestation. Genom att få prova på, kan den barriären brytas och intresset väckas. Med andra ord ett sätt att bli en mer långsiktigt medlem.

3.5 Nyheter t ex Nosework/Specialsök

Att få prova på något nytt är för många en lockelse. Att därför erbjuda nyheter inom hundsport är viktigt för att behålla och aktivera medlemmar. Nosework är populärt just nu (eller Specialsök som vi ibland kallar det). Första kullen lärare inom SBK är precis utbildade.

3.6 Kunskap om mentalitet

Genom att förstå och lära känna hundens mentalitet, är det lättare att leda och hantera hunden – att vara den husse/matte hunden vill ha. Grundkursen 'allmän mentalitet' (M1) och 'Mentalbeskrivning Hund' (MH), ger en fin grund att utvecklas tillsammans med sin hund.

3.7 Hemsidan

Se till att hålla er hemsida uppdaterad när det gäller allt från aktuella kurser till kontaktuppgifter till er som är fötroendevalda.

3.8 Hjälps åt

Samarbeta med er grannklubb! Det är trevligt och dessutom kan ni dela på kostnader för inhyrda föreläsare och arrangera speciella temakurser som kanske inte blir fyllda på den egna klubben. Man kan också tipsa sina medlemmar om att gå kurs på grannklubben om man för tillfället inte erbjuder en viss kurs eller om den är full.

3.9 Hund för alla

"Hund för alla" är en kursform framtagen av Studiefrämjandet och som riktar sig till funktionshindrade barn och vuxna med ett hundintresse. Klubbmedlemmar med lugna stabila hundar är tillsammans med kursdeltagarna under samtliga tillfällen. Under kursen får deltagaren träna, promenera och kela med hundarna.

Här läser du mer om hur Billinge BK arrangerat "Hund för alla".

Här kan du se ett exempel på hur en inbjudan till kursen kan se ut. (PDF-dokument, 372 kB)

Snart kommer ännu mer förslag!

Här kommer vi snart att fylla på med fler förslag som kommit fram under runtresan.