1 Behålla medlemmar

Lösningar för att behålla medlemmar

Här nedanför hittar du en lista med förslag på lösningar för att behålla medlemmar. Dessa har just nu lite olika status - en del är bara idéer, medans vissa redan har genomförts på klubbar ute i landet, vissa med imponerande resultat!

Desamma gäller de dokumenterade lösningarna vi har nedan (tillexempel mallar och marknadsföring). Vissa är korta beskrivningar men vartefter vi, i samarbetet med er utvecklingsklubbar, utvecklar och skapar tillsammans så kommer fler att utvecklas till färdiga lösningar!

Har ni redan nu en färdig dokumenterad lösning på er klubb? Eller har ni testat någon utav lösningarna här nedan? Hör gärna av er till oss och berätta vad ni har gjort så lägger vi upp den med ert klubbnamn här!

Brukshundklubbarnas lösningar

1.1 Gör en kursfolder och dela ut

För att marknadsföra sina kurser och aktiviteter kan man göra en enkel kursfolder. Den kan, via en mall, göras unik för respektive klubb för att introducera klubbens utbud och leda till hemsidan. Skapar extra uppmärksamhet, som kan aktivera medlemmar.

Som utvecklingsklubb har ni möjlighet att beställa skräddarsydda kursfoldrar med ert utbud. Bli utvecklingsklubb idag!

1.2 Säga 'Hej' till alla!

Att känna sig välkommen är viktigt för att stanna kvar på klubben. Inför därför som regel att säga hej till alla man träffar – i synnerhet nya ansikten! Fråga också om de vill ha hjälp med något, och att visa vägen om de behöver hjälp.

1.3 Sätt stilen direkt - lev klubbens värderingar!

Erfarenhet visar att klubbar med en stark identitet och starka värderingar håller ihop bättre. Genom att tydligt berätta om dessa värderingar från början – och leva dem i praktiken – ökar möjligheten att medlemmar stannar.

Brukshundklubbens generella värderingar kretsar kring gemenskap, kunskap och glädje.

1.4 Skicka engagerade information

Majoriteten på en klubb är passiva. Med andra ord, de har inte ett såpass starkt intresse att de driver sig själva, eller andra. Däremot är de gärna med på saker som arrangeras och bjuds in till – och kan då även hjälpa till. Därför är det viktigt att aktivt berätta för medlemmar vad som sker och bjuda in, tillexempel via ett nyhetsbrev.

Som utvecklingsklubb kan ni få hjälp med hur man enkelt kan skicka ut ett nyhetsbrev. Bli utvecklingsklubb idag!

1.5 Håll koll på deltagande

Om en medlem deltar på aktiviteter någon gång per termin, ökar sannolikheten att han/hon stannar. Håll koll på deltagandet, så man kan följa upp de som inte kommer med. Dessa kan man då kontakta via mejl eller ringa. Var gärna extra aktiv perioden innan det är dags att förnya medlemskap.

1.6 Bjud in att titta på - via en vän

Att få inspireras och titta på andra hundar/hundägare, kan vara en väg till att själv komma igång. I information som skickas ut, bjud gärna in att komma och titta på, även om man inte själv direkt deltar. Uppmuntra gärna andra medlemmar att bjuda in. De allra flesta tycker om att bli inbjudna/'bli sedda'.

1.7 Satsa på bruks

Umeå BK har tagit fram ett unikt koncept för hur man kan öka intresset för att träna och tävla bruks. Kurskonceptet innebär att medlemmen får hjälp och verktyg från start till tävling. Det är ett uppskattat koncept som är smidigt att genomföra på sin lokala klubb eller i samarbete med grannklubben.

Läs mer om Umeås kurser här.

Och läs inbjudan till kurserna med mer info om upplägget här:
Brukskurs 2015-2016 (PDF-dokument, 189 kB)
Jag vill tävla bruks! (PDF-dokument, 411 kB)

1.8 Arrangera öppna träningar

Ha öppna träningar för era medlemmar en gång i veckan med ett rullande schema över vem som är värd/ansvarig för varje träning. Då delar man på ansvaret samtidigt som medlemmarna kan komma till klubben och träna. Man kan ha en instruktör på plats som hjälper till och ger tips eller så är värden för de öppna träningarna en medlem (som inte behöver vara instruktör) som har till uppgift att hälsa på alla och hjälpa dem komma igång och hitta material med mera.

1.9 Arrangera inofficiella brukstävlingar

Arrangera inofficiella brukstävlingar på er klubb med fokus på specialen. Man kan ha enbart ett appellsök eller appellspår som en rolig tävlingsträning. Eller varför inte arrangera olika deltävlingar i uppletande som sedan leder till en final?

1.10 Kurser på dagtid

Att ha kurser eller träningar på dagtid kan öka en del medlemmars möjligheter att vara med. Kanske har ni en avtalsinstruktör inom räckhåll som kan hjälpa till med dessa dagkurser ifall ingen ordinarie instruktör är ledig?

1.11 Aktiviteter för den äldre hunden

Kurser eller träffar för de med hundar över en viss ålder. Här är möjligheterna till aktiviteter många! Man kan ta in en duktig hundmassör eller någon friskvårdskunnig från det lokala djursjukhuset som berättar om vad man ska tänka på med den åldrande hunden. Man kan arrangera prova-på tillfällen i nose work, rallylydnad eller gå en aktiveringspromenad.

Snart kommer ännu mer förslag!

Här kommer vi snart att fylla på med fler förslag som kommit fram under rundresan.