Tjänstbarhetsbedömning

Hund som ska utbildas till tjänstehund men har defekter på höfter eller armbågar kan bli bedömd av en veterinär. Blir hunden godkänd får den genomföra certifikatprov.

Hundägaren ansvarar själv för att ordna intyg om godkänd tjänstbarhet från SBK:s officiella veterinär för tjänstbarhetsbedömningar.

SBK:s veterinär heter Hilding Anliot. Han utför tjänstbarhetsbedömningar av patrullhundar med HD D eller E och ED 2 eller 3 samt för räddningshundar även HD C och ED 1.

Ägaren till en hund som ska gå en tjänstehundsutbildning men har defekter på höftleder/armbågar, skickar en förfrågan om bedömning till tjanstehund[at]brukshundklubben.se.se. Hundens namn och registreringsnummer ska stå med och röntgenbilder ska bifogas mailet. Hundägaren kan beställa röntgenbilder från veterinären som utförde röntgen eller från SKK. Hundägaren ska därefter snarast meddela instruktören för kursen resultatet av bedömningen.

Instruktören ansvarar för att intyg om godkänd tjänstbarhet lämnas till kansliet i god tid före certprov för patrullhundar och senast vid inträdesprov för räddningshundar. Intyget skall också uppvisas för kontrollant vid certprov respektive bedömare vid inträdesprov.

Hundägaren betalar i förskott 500 kr inklusive moms direkt till veterinären. Eventuell avgift för postförskott tillkommer om utlåtandet ska skickas med post. Beställs röntgenbilderna från SKK tillkommer en kostnad från SKK för det.

Vid eventuella frågor kring bedömningen går det bra att vända sig till:
e-post: tjanstehund[at]brukshundklubben.se
Anna Granath på tel: 070-215 58 26