Köpa valp

Att skaffa hund innebär ett stort ansvar och mycket glädje. Vi i Svenska Brukshundklubben har samlat information som hjälper dig som hundägare och inför valpköpet.

Innan du köper hund

Innan du köper valp eller vuxen hund finns några grundläggande förutsättningar som du behöver kunna uppfylla. Allt för att du och din hund ska kunna få ett riktigt bra liv tillsammans. Så se till att du har koll innan du köper hund.

Val av ras - läs på!

Alla hundraser är framavlade för ett specifikt syfte och med det följer en rad egenskaper och behov. Det innebär att vissa hundraser kräver mer av dig som hundägare än andra. Därför är valet av ras helt avgörande för hur ditt hundliv blir tillsammans med din hund.

Varje ras har en Rasspecifik Avelsstrategi, även kallat RAS, där mål och rekommendationer finns gällande aveln för att främja hälsa, exteriör samt mentalitet hos rasen. En slags klubbens handlingsplan avseende avel. Läs på dessa för de raser du är intresserad av. Ta därför god tid att fundera på vilken hundras som skulle passa dig och det du vill göra.

När du sedan valt vilken hundras du vill köpa är det dags att välja valpkull och uppfödare. Här kan du läsa Svenska Brukshundklubbens råd om hur du väljer kull och uppfödare.

Köp valp från en seriös uppfödare

Det finns en stor marknad för smuggelhundar i Sverige. Som valpköpare är det svårt att veta var hunden kommer ifrån och ofta blir man lurad av billigare priser och lismande försäljare.

Genom att köpa hund via en seriös uppfödare, undviker du problem. Det finns kriterier för vad du som valpköpare kan kräva av uppfödaren. Mer om det kan du läsa under "Råd vid val av valp". Är du i kontakt med ett uppfödare som inte uppfyller dem, ska du dra öronen åt dig och leta vidare efter din efterlängtade valp någon annanstans.