Äga & köpa hund

Att skaffa hund innebär ett stort ansvar och mycket glädje. Vi i Svenska Brukshundklubben har samlat information som hjälper dig som hundägare och inför valpköpet.

Innan du köper hund

Innan du köper valp eller vuxen hund finns några grundläggande förutsättningar som du behöver kunna uppfylla. Allt för att du och din hund ska kunna få ett riktigt bra liv tillsammans. Så se till att du har koll innan du köper hund.

Koll på lagar & förordningar

Som hundägare behöver du vara medveten om dina rättigheter och skyldigheter. Det är viktigt att vi alla fungerar tillsammans i samhället. Vi hjälper dig med koll på lagar & förordningar.

Val av ras

Alla hundraser är framavlade för ett specifikt syfte och med det följer en rad egenskaper och behov. Det innebär att vissa hundraser kräver mer av dig som hundägare än andra. Därför är valet av ras helt avgörande för hur ditt hundliv blir tillsammans med din hund. Ta därför god tid att fundera på vilken hundras som skulle passa dig och det du vill göra. Rasklubbarnas valphänvisare kan svara på frågor och tala om vilka uppfödare som har eller planerar valpkullar.

Rasklubbarna har mycket information

Om du funderar på en brukshundras har vi och våra rasklubbar all information du behöver - Brukshundraser

Det finns totalt runt 300 registrerade hundraser i Sverige. Inom Svenska Kennelklubben finns övriga rasklubbar som är experter på sina raser - www.skk.se/hundraser

Välj uppfödare

Att välja rätt uppfödare är viktigt och här ska du ta rasklubben till hjälp. De kan hjälpa dig att hitta en seriös uppfödare.

Här har vi samlat information om vad du bör tänka på när du väljer valp och uppfödare - Köpa valp av uppfödare.

Försäkra hunden

Att ha en bra försäkring redan från start skapar bättre förutsättningar för ett lyckligt hundägande. Tack vare vårt samarbete med Agria erbjuder Svenska Brukshundklubben alla medlemmar 10 % rabatt på hundförsäkringar. Mer information om försäkringar i allmänhet hittar du på www.konsumentservice.se/hundforsakring