Köpa valp av uppfödare

Här har vi i Svenska Brukshundklubben samlat information om vad du bör tänka på när du väljer valp och uppfödare.

Seriösa hunduppfödare

Du kommer få en mängd frågor när du kontaktar uppfödare. En seriös uppfödare är noga med att både du och hunden ska få de bästa förutsättningarna för en lång och trevlig tid tillsammans.

Var ärlig och tala om vad du vill få ut av din hund. På så sätt kan uppfödaren hjälpa dig att välja en valp som har de bästa förutsättningarna att passa dina önskemål.

Valpens egenskaper

Fråga vilka egenskaper din potentiella valp kan väntas få förutom de rastypiska. Du och din valp ska leva ihop och du behöver veta om uppfödaren och du delar värderingar angående hälsa och mentalitet.

Pris på valpen

Priserna kan variera beroende på ras och uppfödare. Fråga om priset i ett tidigt skede. Dels för att slippa överraskningar och dels för att uppfödaren inte ska kunna ändra sig senare. Räkna också med kostnader för bädd, halsband, mat, försäkringar, valpkurs med mera.

Uppfödarens krav på dig

Vissa uppfödare vill att valpköparen ska tävla och utbilda sin hund. Var noga med att dina ambitioner stämmer överens med uppfödarens. Om uppfödaren inte har några krav på valpköparen är det ett varningstecken. Alla seriösa uppfödare månar om att deras valpar får ett aktivt liv, även om det inte innefattar tävlande.

En god relation med valpens uppfödare är värt mycket. Att kunna ställa frågor och få stöd är mycket viktigt för att valpen och du som hundägare ska få de bästa förutsättningarna.

Hälsa på hos uppfödaren

Du bör hälsa på uppfödaren och träffa tiken eller båda föräldrarna. Då får du en uppfattning om hur din potentiella valp kan bli.

Många uppfödare väntar gärna med besök tills valparna är fyra veckor. Orsaken är att valparna är infektionskänsliga och både valparna och tiken behöver lugn och ro första tiden.

Mentalbeskrivning

Inom Svenska Brukshundklubben kräver vi att alla avelsdjur ska ha genomgått Mentalbeskrivning Hund (MH). Om du funderar på att skaffa en bruksras, var noga med kolla detta - Mentalbeskrivning

Vid leverans ska du få

• Kennelklubbens köpeavtal (skriftligt)
  • Registreringsbevis i Svenska Kennelklubben - valpens identitetshandling
  • Råd angående skötsel och utfodring
  • Eventuellt filt eller leksak
  • Valpen ska vara nybesiktigad (inom 7 dagar före leverens) med veterinärintyg i original
  • Valpen ska vara ID-märkt
  • Valpen ska vara avmaskad
  • Valpen ska vara vaccinerad mot Parvo.

Övriga vaccinationer ska göras av ägaren när valpen är ca 11-12 veckor Valpen ska vara minst 8 veckor (först då är valpen fysiskt och socialt mogen att lämna tik och kullsyskon)

Bra också om du också får

• Information om rasen
  • Information om hundförsäkring
  • Information om valpkurser och eventuella valpträffar.