Bilar och hundar

Bilen är ett ställe där hundar kan fara riktigt illa. Råd och information för att förstå varför du inte bör lämna din hund i bilen får du här av oss i Svenska Brukshundklubben.

Bind aldrig fast hunden i bilen

Bilen kan tyvärr snabbt bli en dödsfälla. Bind aldrig fast din hund i dragkroken eller kofångaren på bilen. Fruktansvärda tragedier har uppstått då man glömt bort att man bundit fast hunden i bilen.

Ta med hunden ur bilen

Lämna inte hunden i bilen! Som du ser i tabellen blir det olidligt varmt i bilen även om den står i skuggan. Detta gäller även om bakluckan står på glänt eller när fönstren är nedvevade. Dessutom flyttar solen på sig och man kan ha en uppfattning om att bilen fortfarande står i skuggan, trots att så inte är fallet.

En hund tål inte hög värme under lång tid utan att få värmeslag. Om du har otur kan din hund drabbas av livshotande skador. Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag ta direkt kontakt med en veterinär!

Hunden får inte heller bli kall om bilen står stilla en längre stund på vintern. Ett hundtäcke och ett värmande underlag för hunden att ligga på är bra att ha i bilen under vintern.

Tidpunkt Utetemp Väder Temp i bil
08.30 + 22 C Sol + 23 C
09.30 + 22 C Sol + 38 C
10.30 + 25 C Sol + 47 C
11.30 + 26 C Sol + 50 C
12.30 + 27 C Sol + 52 C
14.30 + 28 C Sol + 50 C

Källa: SKK 2014

Säker bilresa

Hundar och andra djur som åker bil ska sitta säkert i särskild bilbur eller fastspänt med säkerhetsbälte anpassat för djur. Hunden ska ha god ventilation och det får inte bli för varmt eller för kallt.

Tänk också på att utrymmet där hunden sitter i ska vara avskärmat mot personutrymmet med galler eller nät. Ta med ett hemapotek för hunden på resan.

Rädda hundliv

Man får inte lämna hund utan tillsyn i fordon om det är möjligt att temperaturen går över + 25 C eller under - 5 C.

Om du ser en hund som far illa i bilen, har transportstyrelsen en sms-tjänst där du kan få namnet på ägaren direkt på mobilen. Via namnet är det lätt att hitta ett telefonnummer och ringa ägaren. Läs mer på https://www.transportstyrelsen.se/

Om du bedömer att en hund är i livsfara ska du kontakta polisen. I akuta fall har du rätt att slå in rutan för att få ut hunden. Se då till att ha vittnen som kan intyga att hunden var illa ute.

Hund som förvaras olämpligt

Svenska Kennelklubbens och därigenom Svenska Brukshundklubbens funktionärer har därför rapporteringsskyldighet om de ser att en hund förvaras olämpligt vid våra prov och tävlingar. Läs SKK:s regler vid prov & tävlingar.

Regler

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om de regler för transport av hundar.