Uthållighetsprov (UHP)

I uthållighetsprovet testas om hunden klarar att utföra en krävande fysisk ansträngning. Alla hundar bland brukshundraserna kan testas.

Prov för brukshundraser

Från 1 januari 2012 är uthållighetsprov officiellt och öppet för samtliga brukshundraser.

Konditionen testas

Brukshundar har krav på sig om allmän god kondition och hälsa och där fyller uthållighetsprovet (UHP) ett syfte.

Provet ger möjlighet att bevisa om hunden är i stånd att utföra en krävande fysisk ansträngning. Med hänsyn till hundars kroppsbyggnad sker provet genom en löpövning och det ställer stora krav på hundens kapacitet i lungor, hjärta, muskulatur med mera.

Bakgrund

Uthållighetsprovet har funnits som officiellt prov i många år i bland annat Danmark och Tyskland. I Sverige har Svenska Schäferhundklubben tidigare genomfört provet inofficiellt, och provet har ingått i klubbens avelskorning.

Regler och anvisningar

Vill du läsa regler och mer information om uthållighetsprov, läs mer på funktionärssidan gällande uthållighetsprov här.

Anmäl dig till ett prov

Vill du anmäla dig till ett uthållighetsprov, klicka här.