Sverige skördar internationella medaljer i hundsport

Av de sju internationella mästerskap som svenska landslag inom Svenska Brukshundklubben ställt upp i har det inte blivit mindre än 5 guld, 3 silver och 2 brons samt en rad valörer i lagtävlingarna. Om hundsporten skulle jämställas med hästsporten i de olympiska spelen så skulle Sveriges medaljer vid OS i Rio i år kunnat fördubblas och lite till.

Första helgen i oktober tog Sverige guld i hundsporten mondioring. Detta är bara en i raden av Svenska framgångar på internationella hundmästerskap under 2016.

Framgångsåret började med att det svenska landslaget i lydnad tog lagbrons vid världsmästerskapen i Moskva i slutet av juni och sedan bara det bara fortsatt.

I de Nordiska mästerskapen där man tävlar i grenarna spår, sök, skydd, rapport och IPO (internationell prövningsordning) plockade Sveriges deltagare hem tre guld, två silver och två brons, utöver detta även lagmedaljer.

Sverige hade även deltagare med i världsmästerskapen för räddningshundar (IPO-R) där det blev individuellt guld i ruinsök och silver i ytsök samt lag-guld. Landslaget tog även brons i ytsök när världsmästerskap för lag i IPO-R avgjordes tidigare i somras.

– Flera av dessa hundar ingår även i den internationella räddningsstyrkan och det känns tryggt att kunna skicka ut världsmästare i skarpt läge där det behövs, säger Barbro Olsson som är ansvarig för tävlingsverksamheten inom Svenska Brukshundklubben.

I helgen vann Sverige alltså ytterligare en guldmedalj, i mondioring. Därmed kan föraren Monica Andersson och hunden Emir des Plaines de Thiérache´s titulera sig världsmästare. Mondioring är en stor sport i utlandet men blir en officiell gren i Sverige först 2017.

– Mondioring kommer att bli officiell tävlingsgren i Sverige 2017 och Svenska Brukshundklubben ser mycket fram emot införandet av den sporten, meddelar Barbro Olsson vidare.

Årets sista mästerskap är nordiska mästerskapen i lydnad som går av stapeln i Finland 10-11 december. Med lag-bronset från VM färskt i minnet, är såklart förväntningarna höga. Vi hoppas kunna avsluta detta fantastiska år minst lika bra som det började.

Frågor och vidare kontakt

Barbro Olsson, sammankallande för Svenska Brukshundklubbens utskott för prov och tävling
barbro.olsson@brukshundklubben.se
0727-22 72 86

Bilder för nerladdning:

IPO-R där Sverige tog guld och silver (Image-dokument, 165 kB)

VM i mondioring där Sverige tog guld (Image-dokument, 453 kB)

Sammanställning av mästerskapen och placeringar

Mästerskap

Placering

Ekipage

VM i lydnad

Brons

Lag

Nordiska mästerskapen i skydd

Guld

Silver

Guld

Anna Linderlöf & Julle av Centaurus

Sverker Lindblad & Lindjax Jetson

Lag

Nordiska mästerskapen i spår

Guld

Pirjo Gustavsson & Memoars Rocket

Nordiska mästerskapen i rapport

Guld

Brons

Guld

Annika Hansson/Ronnie Hansson & Papaya

Ulrika/Tomas Hedberg & Isle Mountains Vatnajökull

Lag

Nordiska mästerskapen i sök

Brons

Jonny Lundqvist & Tonedos Amazing Rambo

Nordiska mästerskapen i IPO

Silver

Patrik Karlsson & Vandalens Kulan

Världsmästerskapen i IPO-R lag

Brons i ytsök

Lag

Världsmästerskapen i IPO-R individuellt

Guld i ruinsök

Silver i ytsök

AnneCharlotte Bengtsson & Odin

Jenniefer Ericsson & Troja

Världsmästerskap i mondioring

Guld

Monica Andersson & Emir des Plaines de Thiérache's

IPO-VM

Ingen pallplacering

IPO-FH

Ingen pallplacering

Nordiska mästerskapen i lydnad

10-11 december 2016

Mer information

Mer information om Svenska Brukshundklubben och respektive gren hittar du på: http://brukshundklubben.se/tavling-utstallning/

Länkar till samtliga mästerskaps hemsidor med resultatlistor hittar du på: http://brukshundklubben.se/tavling-utstallning/masterskap/