Alla mår bra av hundar

Publicerat i: Organisation, Prov & tävling, Hundägarutbildning, Avel & hälsa, Tjänstehund

Värdet av att få vara tillsammans med hundar och hitta på roliga aktiviteter är något som hundägare kanske inte reflekterar så mycket över. Men som funktionshindrad är det inte alltid så lätt att ha egen hund. Samtidigt som kontakten med hundar ger både närhet, gemenskap och energi. Läs mer om hur Billinge Brukshundklubb gjort hundgemenskapen mer tillgänglig för alla.

Hund och förare"Hund för alla" är en kursform framtagen av Studiefrämjandet och som riktar sig till funktionshindrade barn och vuxna som gillar hundar. Ellinor Karlsson, instruktör på Billinge Brukshundsklubb, är en av de eldsjälar som driver projektet på sin lokala klubb.

-Tanken är att göra hundar tillgängliga för alla. Hos oss på Billinge Brukshundsklubb ställer medlemmar upp med sina hundar. Hundförarna är tillsammans med sina hundar och kursdeltagarna under hela kurstillfället, berättar Ellinor.

På kursen får funktionshindrade barn, ungdomar och vuxna möjligheten att umgås och lära känna hundarna. Ellinor har valt ut lugna trygga förare och hundar som kan vara med på kursen och ge deltagarna det där lilla extra.

-Under kurstillfället går vi koppelpromenader där vi ofta använder dubbelkoppel om inte deltagaren själv klarar att hålla i ett hundkoppel. Vi gör små sökövningar, uppletandeövningar, enkla rallylydnadsmoment och agilityhinder. Vi har även hundvård på schemat då deltagarna får kamma/borsta, titta i öronen och på tassarna. Vi avslutar med att fika tillsammans, även hundarna är med inne i klubbstugan. Då får deltagarna möjlighet att skämma bort hundarna lite extra. De får sitta i knät eller så lägger sig kursdeltagaren på golvet och myser en stund med hunden. Hundarna har ju en fantastisk förmåga att läsa av oss människor så vid en del tillfällen kan en hund vara tröstande genom att bara vara nära kursdeltagaren, fortsätter Ellinor.

UppstartTräning i rallylydnad

Allting började med att Studiefrämjandet i Östra Skaraborg kom till klubben för att informera om "Hund för alla" och vad det innebär för de instruktörer som tyckte det var intressant. Ellinor som till vardags är specialpedagog och arbetar med elever som har funktionsnedsättningar nappade direkt på idén.

När det var bestämt att kursen skulle hållas kom Björn Pettersson, som är en av de som startade "Hund för alla", till klubben. Instruktörerna fick en närmare presentation av det material som finns att tillgå genom Studiefrämjandet, liksom tips på hur man kan lägga upp kurstillfällena.

-Utöver "Hund för alla"-kurserna har vi haft "Hund för alla"-promenader/vandringar där vem som helst kan delta. Även här finns det ett material att ha som diskussionsunderlag, berättar Ellinor.

Stort intresse för "Hund för alla"

Kurserna är mycket populära, både bland kursdeltagare, ledsagare och hundförare från klubben.

-Jag har fått flera telefonsamtal, sms och mejl med frågan när vi startar igen. Kursdeltagarna är ivriga, säger Ellinor.

Hundkram-Det har också berättats för mig att deltagare som aldrig vill gå ut eller promenera gör det med glädje då det är "Hund för alla"-kurs. Flera av deltagarna har med hjälp av bilder och tecken visat att de vill åka till hundarna, fortsätter hon.

-Vi som deltar som hundförare eller instruktörer längtar till dessa kurser, där vi får uppleva riktigt fina ögonblick mellan hund och kursdeltagare. Vi får många goda skratt och ögonblick som vi lever länge på. Det är verkligen härligt att se hur ögonen lyser på kursdeltagaren när hen samarbetar med hundarna, berättar Ellinor.

Under 2016 har klubben färdigställt en handikapptoalett vilket underlättar för de som är rullstolsburna. Till våren startar en ny kurs.

Ellinor är förväntansfull inför den kommande kursen och avslutar engagerat:

"Jag rekommenderar varmt "Hund för alla"-kurser. Ta kontakt med Studiefrämjandet för att komma igång. Jag ställer också gärna upp och svarar på frågor och ger tips till de som önskar."

Ellinors tips:

• Storleken på hunden spelar ingen roll, så länge den är lugn och trygg.
  • Ta det lugnt och låt kursdeltagarna bekanta sig med hundarna och hundförarna innan ni gör övningar.
  • "Hund för alla"-promenader är också populärt. Här är man välkommen med eller utan hund. Inför promenaden förbereder gruppen sig med diskussionsfrågor som syftar till att deltagarna talar om hundfrågor med varandra under promenaden. När alla kommit i mål pratar vi gemensamt om vad vi kommit fram till.

Om du vill veta merHundträning

I Idébanken på vår hemsida kan du se exempel på inbjudan till kursen.

Arrangera gärna detta kurskoncept på er klubb!

Kontaktinformation till Billinge BK om du vill ställa frågor:
Ellinor Karlsson, 070-6952048, ellinor.karlsson55@gmail.com