Minnesord

Hedersordförande Rolf Weiffert.

11 augusti 1952 – 11 maj 2021.

Rolf WeiffertHedersordförande och den tidigare förbundsordföranden Rolf Weiffert avled på sjukhus den 11 maj. Han blev 68 år. Rolf började sin bana i Svenska Brukshundklubben (SBK) i Malmö 1975 då han skaffade sin första hund, en tysk schäferhund. Det var så vår generation ofta började sin bana inom Brukshundklubben. Schäferhunden blev inkörsporten till en livslång verksamhet för många av våra eldsjälar för att sedan vidga intresset till andra raser. Så var också fallet för Rolf som också tävlat med kelpie och malinois på SM.

Rolf utbildade sig till tävlingsledare, instruktör och domare. Med tiden kom Rolf att engagera sig i föreningsarbetet på klubb- och distriktsnivå och var många år kassör i distriktet. Hans goda insatser på regional nivå uppmärksammades och han blev invald i förbundsstyrelsen (FS). Rolf var ledamot i FS under två perioder, den första som suppleant 1994-1996 för att under åren 2006-2011 vara ledamot och skattmästare, samt för att 2012 bli vald till förbundsordförande. En post som Rolf upprätthöll till kongressen 2019 då han utnämndes till hedersledamot/hedersordförande. Rolf erhöll också Svenska Brukshundklubbens förtjänstmedalj.

Att vara förbundsordförande innebär att leda styrelsens arbete och att man tillsammans med övriga ledamöter får ta ställning till och i vissa fall brottas med ärenden av olika dignitet vilka inte alltid är positiva. Exempelvis tappade Svenska Brukshundklubben huvudmannaskapet för agilityn, vilket under en tid ledde till lite frostiga relationer till Svenska Kennelklubben. Men det positiva dominerar och till det hör under Rolfs tid VM i IPO 2014 och den stora jubileumstävlingen då Svenska Brukshundklubben fyllde 100 år.

I sitt yrkesliv var Rolf regionchef för Posten i Skåne och var genom det van vid att leda större organisationer och planera för framtiden. Detta tog Rolf med sig till Svenska Brukshundklubben då han insåg vikten av att forma organisationen och vidga sina vyer i takt med samhällsutvecklingen och medlemmarnas önskemål.

Rolf var orädd i diskussioner och förhandlingar, men kunde även vara stram när det behövdes. En egenskap som också var till fördel i Svenska Brukshundklubben. Som tidigare skattmästare lyckades han till exempel övertyga organisationen om en betydande medlemsavgiftshöjning vilket stabiliserade förbundets svaga ekonomi. Rolf var en god retoriker och hans inlägg i debatter gjorde oftast ifrågasättanden överflödiga.

Med Rolfs bortgång har Brukshundrörelsen förlorat en sann förenings- och hundmänniska som under hela sitt vuxna liv verkat ideellt inom organisationen, i stort och smått. Engagemanget för Svenska Brukshundklubben visade sig i att han efter avgången som förbundsordförande blev verksam som ordförande i sin lokala brukshundsklubb.

Vi är många som kommer att sakna Rolf och som har haft förmånen att få ta del av hans kamratskap, kunnande och humor. Den 11 augusti 2012 överraskade Tomas Knuutila, Peter Rimsby och Jenny Stenberg Rolf på hans 60-årsfest i hemmet i Åhus. Det var en härlig kväll, Rolf njöt av goda vänners sällskap och berättade många anekdoter från Brukshundklubben och om whiskyprovning.

Vi hade hoppats att Rolf skulle ha fått njuta av sitt pensionärsliv i många år till som aktiv i Svenska Brukshundklubben med sina hundar och hans hundintresserade familj. Nu blev det inte så och våra tankar går till Rolfs familj.

Tack Rolf - entrén till invigningen av jubileumstävlingen i Ronneby via fallskärmshoppet är oförglömlig! Det kan bara en orädd förbundsordförande göra!

Staffan Thorman, Hedersordförande

Peter Rimsby, Hedersledamot, Generalsekreterare 2004-2015