SBK info nr 2, 2019

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Vi önskar nya och omvalda funktionärer i styrelser runt om i vår organisation varmt välkomna till ett nytt verksamhetsår!

Att göra efter årsmötet

Efter årsmötet är det dags att uppdatera uppgifterna i Medlem Online på er styrelse och era funktionärer, registrera ny lokal medlemsavgift för 2020 (ni anger endast den lokala avgiften) och ge era funktionärer behörighet att administrera medlemsuppgifter i Medlem Online. Läs mer om vad som ska göras efter årsmötet här.

Viktigt att rapportera in nya styrelsen

Att, enligt ovan, rapportera/uppdatera uppgifterna i Medlem Online på era nyvalda styrelser direkt efter genomfört årsmöte är väldigt viktigt, både för kommunikation och historik. Vi kan dock konstatera att vissa klubbar aldrig rapporterat in sina styrelsefunktionärer/styrelser i vårt medlemsregister Medlem Online. Detta är väldigt beklagligt då funktionärerna/styrelserna missar riktad information och klubben missar den historik om styrelsefunktionärer som bibehålls i systemet.

Ny i styrelsen?

På vår hemsida finns mycket information för de olika funktionerna inom en styrelse. Gå in på vår hemsida och klicka er vidare till de olika funktionerna.

Välkomsthälsning till alla ordföranden - håll utkik!

Inom den närmsta tiden kommer ett välkomstmail skickas till alla ordförande i distrikt, lokal- och rasklubbar från utskottet för organisation med matnyttig information. Informationen skickas till den e-postadress som er klubb/distrikt har uppdaterat för aktuell ordförande i Medlem Online.

Föreningscoacher

Hur ser det ut med föreningskunskapen i den nya styrelsen? Våra föreningscoacher kan erbjuda kurs i föreningskunskap, målstyrning, valberedningens arbete, mm. Passa på att kontakta en av våra föreningscoacher eller gör en intresseanmälan på hemsidan via formuläret. Du vet väl om att dessa utbildningsinsatser är kostnadsfria? Du hittar mer information och kontaktuppgifter här.

Kallelse till kongressen 2019

Arbetet inför årets kongress är i full gång! Rasklubbar och distrikt kallas till Svenska Brukshundklubbens kongress den 18–19 maj 2019 på Scandic Star Sollentuna Hotel. Sista anmälningsdag var den 9 mars. Vet ni inte vilka delegater som ska anmälas pga. att ert årsmöte ännu inte genomförts? Anmäl bara rätt antal delegater i anmälan, så kan vi korrigera namn och uppgifter på delegaterna när era årsmöten genomförts. Denna justering ska vara genomförd senast den 31 mars.

Specialsök - nya testmoment

För att ge en inriktning på arbetet mot specialsök som en provform inom Brukshundklubben har arbetsgruppen tagit fram en målbild. Sammanlagt finns det även fem olika testmoment för er ute i landet att prova på och lämna feedback om. Läs mer om detta här.

Digitalt medlemsformulär

Äntligen blir det lättare att registrera sig som medlem i Svenska Brukshundklubben. Ett nytt digitalt formulär för medlemsregistrering är lanserat. Länka gärna direkt till formuläret på er hemsida så slipper ni administrationen kring nyregistreringar. Mejl med webbanner har gått ut till er officiella epostadress. Läs mer här.

Kongresshandlingar publicerade

Nu finns alla handlingar till kongressen publicerade här. Läs verksamhetsberättelse, verksamhetsplan och valberedningens förslag till förbundsstyrelsen. Spännande läsning utlovas!

Positivt mottagande av "nya" Brukshunden

I början på mars landade första numret av Brukshunden med den nya redaktionen i medlemmarnas brevlådor. En enklare undersökning på vår hemsida visar att 90 % tycker att den är superbra.

Fototävling

Var med och tävla om ett presentkort värt 2000 kronor. Läs mer om vår fototävling här.

Avel och hälsa

Enkätundersökning om träning, motion och skador hos tävlande hundar

Det finns ännu möjlighet att fylla i den stora enkätundersökningen om träning, motion och skador hos tävlande hundar. Enkäten riktar sig till alla som har tävlat bruksprov, mondioring, IGP (tidigare IPO), lydnad, agility och/eller rallylydnad med en hund som är född 2005 eller senare. Här kan du läsa mer om undersökningen och hitta länken till formuläret. Hjälp oss gärna att få in så många svar som möjligt genom att lägga ut länken på er klubbs hemsida, och peppa era medlemmar att gå in och svara. Undersökningen pågår till den 31 mars 2019. Tack för er medverkan!

Prov och tävling

Ny utbildning tävlingssekreterare

Nu är arbetet med den nya digitala utbildningen för tävlingssekreterare i bruks, lydnad, rallylydnad och mondioring klart. Den nya utbildningen kommer att genomföras digitalt via SBK utbildning. Tanken är att underlätta för klubbar så att de enklare kan få fler medlemmar att utbilda sig. Utbildningen kommer kunna arrangeras från och med 15 maj 2019. Läs mer här.

Nytt system för SBK Tävling

SBK Tävling ligger för närvarande under upphandling för ny leverantör. Upphandlingen sker under våren och beräknas vara klart i slutet på april. Läs mer här.

Träna och tävla i skog och mark

Brukshundklubben har dispens att få träna och tävla i skog och mark under den så kallade "hundförbudstiden". Klubbar ska se till att träningsgruppers verksamhet är sanktionerad av klubben samt att en ansvarig i träningsgruppen måste ha ett träningsledarbevis. Läs mer här.

IPO-R i SBK Tävling

Nu ska även IPO-R proven hanteras helt via SBK Tävling. De som tidigare ansökt om tävlingar i dessa sporter ska nu lägga in dessa tävlingar i SBK Tävling istället. Det betyder att alla som numera vill tävla i IPO-R måste skapa sig ett konto i SBK Tävling och anmäla sig via detta konto till tävlingarna. Läs mer här.

Arrangera Agria Rallylydnad Cup

Var med och arrangera uttagningstävlingar i Sveriges Hundungdoms tävling Agria Rallylydnad Cup. Ni gör det enkelt i samband med en vanlig officiell tävling. Läs mer här.

Arrangera bruksgrenarna på Ungdoms SM

Den 2—4 augusti kommer Ungdoms-SM genomföras i Åkersberga utanför Stockholm (Österåkers Hundungdom). Ungdoms-SM kommer genomföras i grenarna agility, lydnad, freestyle, handling och rallylydnad. I dagsläget saknas arrangör för brukset. Kan er klubb hjälpa till? Kontakta Info.usm2019@gmail.com

Utländska tävlande

Ett tips till klubbar som förväntas ta emot utländska tävlande på sina tävlingar är att lägga in IBAN numret på tävlingsinformationen. Det underlättar för de utländska tävlanden vid anmälan.

Uppdaterad regelguide bruks

Svenska Brukshundklubbens Utskottsgrupp för bruks har uppdaterat Regelguiden. Läs mer här.

Nordiska Mästerskap i rallylydnad

Med reservation för att det formella beslutet om de nordiska mästerskapen tas av Nordiska Kennelunionen, NKU/AU, våren 2019, vill vi informera om att tävlingen arrangeras för första gången 2019. Platsen blir Danmark och datumet 26-27 oktober. Läs mer här.

Hundägarutbildning

Kursstart betyder inköp av kurslitteratur

Självklart köper alla brukshundklubbar in sin kurslitteratur från SBK-shopen. Just litteratur har vi bra priser på, dessutom får klubben mängdrabatt. Beställ på www.sbkshopen.se