Mental status per ras

Mental status för brukshundraserna och andra raser som har minst 30 hundar som genomfört Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning (MH).

Genomsnittliga värden per hundras

Hundars mentalbeskrivningar (MH) är värdefull information för ägarna. All data registreras även i Svenska Kennelklubbens databas Hunddata. Därifrån går det att ta fram genomsnittliga värden på hundrasernas mentala status. Här presenterar vi värden och spindeldiagram för våra brukshundraser och övriga raser som har minst 30 hundar som genomfört MH.

Förklaring till dokumentet

Via länken nedan kommer du till ett exceldokument med resultat från mentalbeskrivningar (MH) för samtliga raser som har minst 30 beskrivna hundar. Det går att se innehållet via webben, men om du har excel på datorn så ladda ner filen så blir det lite bättre responstider.

MH-spindlar för olika hundraser

Hur hittar jag den ras jag är intresserad av?

När du kommer in i dokumentet finns en lista med samtliga ingående raser i bokstavsordning, och med antalet mentalbeskrivna hundar för varje ras. I fältet till höger om listan kan du välja vilken ras du är intresserad av genom att klicka på den gråa rutan med rasnamnet. För att slippa skrolla igenom hela listan kan man klicka på den bokstav som rasens namn börjar på. Till höger om bokstavslistan kan man också välja om man enbart vill se resultaten för brukshundraserna, välj Ja eller Nej.

Hur kommer jag tillbaka till alla raserna igen?

För varje sökning av raser eller annat som man gjort så måste man komma ihåg att rensa filtreringen genom att klicka på den lilla tratten med rött kryss som ligger längst upp till höger i respektive område.

Specialsökningar

Om man vill se spindeldiagram för mer än en ras samtidigt går det bra om man samtidigt håller in knappen "Ctrl" och klickar på de raser man vill se.

Uppe till vänster i dokumentet finns hundarnas födelseår. Här kan man välja om man vill se alla åren på samma gång eller välja några år i taget för att kunna följa rasens utveckling gällande resultaten vid MH. Håll in knappen "Ctrl" och klicka på de år du vill se.

Mer information

På flik 2 i dokumentet hittar du MH-nyckeln där det framgår vilka olika moment som ingår, och vad varje siffra i beskrivningen innebär för beteende.

På flik 3 finns en bra förklaring av hur man ska tolka ett spindeldiagram.

Spindeldiagram i pdf-format

Nedan presenterar vi även spindeldiagrammen i pdf-format för brukshundraserna, samt för de raser med minst 30 hundar som genomfört MH som finns med i Svenska Kennelklubbens topp 20-lista över antalet registrerade hundar 2019. Om du är intresserad av att se spindeldiagram i pdf-format för någon ytterligare ras så kontakta handläggaren för avel och hälsa på kansliet.

Brukshundraser

Australian cattledog (PDF-dokument, 117 kB)

Australian kelpie (PDF-dokument, 116 kB)

Australian shepherd (PDF-dokument, 116 kB)

Beauceron (PDF-dokument, 116 kB)

Belgisk vallhund groenendael (PDF-dokument, 116 kB)

Belgisk vallhund laekenois (PDF-dokument, 117 kB)

Belgisk vallhund malinois (PDF-dokument, 117 kB)

Belgisk vallhund tervueren (PDF-dokument, 117 kB)

Berger picard (PDF-dokument, 117 kB)

Bouvier des flandres (PDF-dokument, 116 kB)

Boxer (PDF-dokument, 117 kB)

Briard (PDF-dokument, 116 kB)

Chodský pes (PDF-dokument, 116 kB)

Collie korthårig (PDF-dokument, 117 kB)

Collie långhårig (PDF-dokument, 117 kB)

Dobermann (PDF-dokument, 116 kB)

Hollandse herdershond korthårig (PDF-dokument, 117 kB)

Hollandse herdershond långhårig (PDF-dokument, 116 kB)

Hollandse herdershond strävhårig (PDF-dokument, 116 kB)

Hovawart (PDF-dokument, 117 kB)

Riesenschnauzer peppar & salt (PDF-dokument, 117 kB)

Riesenschnauzer svart (PDF-dokument, 117 kB)

Rottweiler (PDF-dokument, 117 kB)

Rysk svart terrier (PDF-dokument, 117 kB)

Tysk schäferhund (PDF-dokument, 116 kB)

Vit herdehund (PDF-dokument, 116 kB)

Raser på topp 20-listan

Listan bygger på antalet registrerade hundar i SKK 2019.

1. Labrador retriever (PDF-dokument, 116 kB)

2. Golden retriever (PDF-dokument, 116 kB)

3. Tysk schäferhund - se ovan

4. Jämthund (PDF-dokument, 117 kB)