Julens faror

Här får du tips från oss i Svenska Brukshundklubben om vad du kan göra för att förhindra att din hund råkar ut för de faror som lurar för din hund runt jul.

Choklad, julmat, julnötter och krusiga presentsnören. Julen en härlig tid, även för hunden. Det finns tid för lek, mys och långa promenader. Samtidigt finns många risker under denna högtid.

Choklad

Håll chokladaskar utom noshåll för hunden och vekna inte när hunden bedjande ber om en bit choklad. Choklad innehåller teobromin, ett ämne som hundar är känsliga för och som kan orsaka chokladförgiftning. Har hunden fått i sig mycket choklad, som dessutom är mörk, kan den till och med dö.

Julmat

Var även försiktig med den vanliga julmaten. Se till att skinkan får svalna på ett "hundsäkert" ställe, annars kan frestelsen bli för stor. Undvik att ge hunden tillagade ben som börjar på F: fågel-, fisk- eller fläskben. Hundar mår heller inte bra av fet och salt mat, råder Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Blandade farligheter

Andra saker som är vanliga orsaker till veterinärbesök är:

  • Pepparkakor
  • Saffransbröd
  • Ojästa degar
  • Rå lök
  • Russin
  • Stearin

Granen

Dammsug noga under granen – hundmagar kan inte smälta granbarr.

Julklappar och pynt

Julklappar och julpynt kan skada om det vill sig illa. Trasiga julgranskulor av glas kan ge elaka skärsår. Presentsnören är roliga att leka med, men om hunden skulle tugga i sig den kan tarmarna snöras åt och skäras sönder, med skadade tarmpartier som följd.

– Se också till att hunden inte tuggar i sig julpynt eller barnens leksaker. Man upphör aldrig att förvånas över alla konstiga saker som plockas ut ur hundmagar: valnötter, legobitar, små leksaker, till och med damtrosor och nylonstrumpor, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Glykol

Under en kall vinter fyller många på glykol i bilarna. Hundar slickar gärna i sig den söta vätskan och redan små mängder är väldigt farliga. Åk omedelbart till veterinär vid misstänkt glykolförgiftning. Symtomen är ökad törst, kräkningar och vinglighet.

Giftiga julväxter

Hyacinter, amaryllis och tazetter är vackra och stämningsfulla julblommor. Men de är också giftiga för våra hundar och katter. Till skillnad mot vad man kanske tror finns ingen instinkt hos djuren att de ska låta sådant som är giftigt vara. Varje jul behandlar veterinären hundar och katter som förgiftats.

Förvånansvärt många julväxter innehåller ämnen som är inte är bra för djuren. Var därför uppmärksam på om djuret får några symptom som tyder på att de har tuggat på eller ätit av någon växt.

De flesta av växterna på listan nedan kan påverka hunden eller katten så pass att de får ont i magen, kräks eller får irriterad tarm med diarré som följd. För en djurägare kan det innebära många turer med skurtrasa och skurhink och flera nattliga rastningar. Vissa växter, som till exempel flera liljesorter, kan ge katter så allvarliga förgiftningar att dess liv inte kan räddas.

Vanliga julväxter

Amaryllis

Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Hyacint

Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Julkaktus

Ofarlig

Julros

Hela växten är giftig.

Julstjärna

Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

Lilja

Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.

Mistel

Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.

Novemberkaktus

Ofarlig

Tazett

Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Tidlösa

Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.

Tulpan

Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Veterinärhjälp under julen

Ett tips är att i förhand ta reda på om din närmaste veterinärklinik har öppet under julen. Om den skulle ha stängt kan man ringa till Agrias telefonveterinär som har öppet kvällar och helger. Dit kan alla – även de som saknar försäkring – vända sig och få veterinära råd mot en kostnad på 60 kronor.

Källa: Agria