Picknick-rester

Sommar och sol med picknick i det gröna! Härliga måltider som kan sluta illa för hunden.

Fint väder innebär att vi svenskar spenderar mer tid utomhus. Vi tar också gärna med oss mat ut i naturen. Så länge vi tar med oss resterna hem är allt frid och fröjd men kvarlämnade picknick-rester kan innebära livsfara för våra hundar.

Exempel på picknick-mat som kan vara farlig för hunden är olika sorters benrester. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben ska hundägare vara särskilt uppmärksamma på eftersom de kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken. Benrester kan också fastna i gommen och i matstrupen på en glupsk hund.

Även glasspinnar blir sylvassa när de splittras och det händer att både flisor och hela pinnar perforerar hundars tarmar och magsäck.

Engångsgrillspett i trä tycker hunden smakar gott av kött, kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer det.

Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund att sätta i sig då de sätter sig som proppar i tarmen. Enda sättet att rädda en hund som svalt en bit majskolv är att operera den.

Picknick-tider innebär inte enbart ätbara faror. En krossad glasflaska skär lätt sönder en hundtass. Och sönderskurna engångsgrillar av aluminium är också mycket vassa för en hund att sticka nosen i eller kliva på.

För att undvika en skräpig miljö och ovanstående faror för djur och natur glöm inte att alltid slänga ditt picknick-skräp i närmsta papperskorg. Ha också koll på vad din hund hittar i buskar och snår!

Källa: Agria