Tassar på hundar

Som hundägare kan du göra mycket för att förebygga sjukdomar och skador på tassarna. Här presenterar vi råd från oss i Svenska Brukshundklubben.

Förebygg problem

När klippte du klorna på hunden? Alla tassar behöver regelbunden skötsel och alla hundar behöver klippa klorna. Det är lätt att glömma bort kroppsdelarna "längst ner".

Många hundar är rädda om tassarna och gör sitt bästa för att krångla sig ifrån den besvärliga kloklippningen. Får hunden en skada på klo eller tass blir situationen akut. En skada kan vara mycket handikappande. Hunden kan ju inte avlasta sina ömma tår!

Se över tassarna rutinmässigt

Man kan göra mycket för att förebygga sjukdomar och skador på tassarna. Långa klor bryts lätt. Förvuxna klor kan också leda till felaktig och smärtsam benställning. Frekvensen på kloklippning och annan tassvård beror naturligtvis på hundtyp, men den minsta gemensamma nämnaren heter daglig översyn. Med det menas inspektion av varje tass och klo för sig samt kontroll av hundens rörelser. En visitation tar några få minuter och är väl värd besväret. Har tassen någon liten skada, upptäcker man felet på ett tidigt stadium och kan genast ta itu med det.

Tassvården, lämpligen i samband den dagliga genomgången, sker lättas på ett bord med halkfri yta. Klotång och tassax med trubbiga skänklar är nödvändiga redskap. Ha alla tillbehör nära till hands.

Träna tassvård redan som valp

Varje hund måste redan som liten valp läras att husse och matte ska kunna röra vid klor och tassar när som helst. Har hunden som vuxen lärt att sätta sig på tvären kan det vara mycket besvärligt att sköta vården. I nödfall kan en munkorg vara tillräckligt hjälpmedel. När husse och matte känner att de inte riskerar att bli bitna minskar också hundens oro och kloklippningen (och annan vård) går att genomföra.

Klippa klor

Hornbildningen sluter om klobenets spets och i sin övre och mellersta del innesluter den så kallade pulpan. Pulpan har blodkärl och är mycket smärtkänslig. När man klipper hundens klor måste man se till att akta pulpan så att man inte klipper för långt upp och träffar blodkärlen. Klipp klorna ofta och en liten bit i taget. En hund med förvuxna klor lider svårt. Klipp alla klor, glöm inte framtassarnas "tummar" och eventuella så kallade sporrar. En del raser har till och med dubbelsporrar!

Brutna klor

Om hunden har brutit en klo och klokapseln sitter kvar måste denna avlägsnas för att en ny klo ska kunna växa ut. Är klon på väg att lossna kan man med hjälp av en plattång fatta tag i klokapseln och med ett hastigt ryck avlägsna den. Sitter kapseln hårt fast bör man ta hjälp av en veterinär.

Päls mellan tårna

Inte bara klorna måste ansas med jämna mellanrum. På långhåriga hundar måste pälsen mellan tårna avlägsnas, så att inte hunden kommer att gå på filttofflor av förvuxen päls. Det är enkelt att klippa bort all päls som sticker ut mellan trampdynorna på undersidan.

Tassarna på vintern

Vinterväglag ställer speciella krav; vägsalt, isbollar mellan tårna och köldkramp går hårt åt tassarna. Tänk på att vägsalt fräter! Tassarna drabbas knappast av förfrysning, men vägsalt kan vara besvärligt; duscha av saltet, torka hunden noga undertill. Hos långhåriga hundar bildas riktiga isklumpar på tassarna. Förebyggs genom att pälsen mellan tårna klipps kort och att huden smörjas in med en vattenfri salva. Använd sax med avrundande spetsar på skänklarna.

Köldkramp

Hundar drabbas ofta av köldkramp i tassarna, de hoppar på tre ben och har svårt att stödja på tassarna. Själva trampdynorna är inte utsatta för förfrysning. Ha handdukar till hands för att genast torka tassar, ben och underrede efter rastning i dåligt väder. Tvätta tassarna och smörj med lämplig salva.

Svamp på tassar och ben

Var uppmärksam på rödaktig missfärgning av tassar och benens insida. Missfärgningen beror på en ytlig svampinfektion som lätt får fäste när det är ständigt fuktigt i päls och underlag. Det kan också vara tecken på andra sjukdomar. Om kroppen drabbas av en stresspåverkan kan det i sin tur medföra utsöndring av binjurehormon, vilket negativt påverkar kroppens försvarssystem, främst immunförsvaret.

Svamp i klorna

En del hundar kan få svampinfektion i klobasen och klokapseln. Klorna ser ut allt liksom vissna bort, de blir som torra, ihåliga skal utan innehåll. Prov på svamp bör tas efter konsultation med det laboratorium som ska odla svampen. När sjukdomen pågått länge kan det vara svårt att nå bra resultat. Kontakta veterinär för provtagning och behandling.

Bölder

Furunkel betyder böld som utgår från hårsäck. Åkomman är mycket vanlig hos boxer men drabbar även andra raser. Bölderna sitter främst på tassarna, vanligen mellan tårna, men kan också finnas på läpparna och på hakan. Sjukdomen kan vara besvärlig att komma tillrätta med.

Sår

Hundtassar får lätt skador genom bett, trampskador på trasigt glas ger mer eller mindre allvarliga sår som behöver skötas på rätt sätt. Pälsen runt sår bör klippas bort, speciellt på långhåriga hundar. Ibland kan det vara befogat att skydda såret med ett bandage, inte minst för att skydda mot flugor. Bandaget byts ofta så att man kan inspektera såret.

Variga sår

Variga sår tvättas och spolas med klorhexidin. Huden runt variga sår måste också skyddas, eftersom varet kan ge eksem i sin tur. Vitt vaselin eller Silonsalva brukar fungera bra. Observera att skärsår som glipar inte ska behandlas med någon salva och att håren runt såren inte ska klippas bort. Sådana sår läker snabbast om de sys samma dag. Se till att hunden inte slickar på såret.

Stick- och skärsår

Hundar som trampar på trasigt glas får lätt stick- och skärsår. Tassarna är rika på blodkärl och blöder ymnigt. För att stilla en mindre blödning kan det räcka med att göra rent såret och skydda det med ett lämpligt bandage. Även små sår måste skyddas så att hunden inte kommer åt att slicka på det.

Speciellt vanligt är det att huden kring ett sår slickas upp till ett stort, fuktande eksem eller varig hudinflammation. Vid svårare blödning på en tass får man försöka att själv snabbt och provisoriskt hindra hejda blodflödet. Ett tryckförband får inte vara för hårt och inte ligga på mer än allra högst en timme. Här gäller det att hunden snabbt kommer till veterinär.

Skärsår på tassarna kan vara besvärliga och behöver ofta sys. Pekar en av tårna uppåt kan det vara tecken på en senskada. Lägg på ett bandage, närmast såret en steril kompress och sedan mycket bomull, även mellan de olika tårna, och ytterst en gasbinda. På så vis får man stopp på blödningen och förhindrar att såret smutsas i onödan. Såret bör sys inom 8-10 timmar.

Stärk svaga tassar

Ägare till jakthundar brukar ägna stor uppmärksamhet åt tassar och tassvård. En hund som har ont i fötterna jagar dåligt. Vissa hundar anses ha medfött "dåliga tassar"; trampdynorna tål inte hård förslitning.

Det kan också vara fråga om att tassar som genom en svaghet i muskel- och senapparaten inte "håller ihop" ordentligt. Svaga tassar kan bli hållfastare genom att muskulaturen stärks. Detta sker genom träning på lämpligt underlag. Avlasta tassarna genom att se till att hunden slipper vara överviktig.

Källa: Brukshunden
Text: Lisbeth Högman