Hundens vecka

Publicerat i: Organisation, Prov & tävling, Hundägarutbildning, Avel & hälsa, Tjänstehund, Assistanshund

Under Hundens vecka kommer det att bjudas på föreläsningar, uppvisningar och andra roliga aktiviteter för hundägare och hundar runt om i hela Sverige. Hundens vecka arrangeras av Studiefrämjandet i samarbete med Svenska Kennelklubben, Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben.

Datum:

Hitta aktiviteter

Våra klubbar kommer arrangera aktiviteter runt om i landet. Hitta roliga aktiviteter för dig och din hund att delta på här!

Hundmarschen

Hundmarschen arrangeras på distans. Promenera, få tips på övningar och testa dina kunskaper i ett quiz. Deltagarna får en hundmarschenpin och diplom.

Läs mer om hundmarschen här.

Ta del av Hundens vecka på vår Facebook-sida

Under Hundens vecka kan ni ta del av föreläsningar, intervjuer och informationsfilmer på Svenska Brukshundklubbens Facebook-sida. Du kommer bland annat få lära dig mer om tjänstehund, friskvård, hundens hälsa, tävlingsgrenar, hundkurser och vår organisation.

Program

Måndag

Organisation

Intervju: Förbundsordförande Piia Nora berättar om vår organisation

Vad är Svenska Brukshundklubben för organisation? Hur är den uppbyggd? Hur fungerar den? Lär känna organisationen. Förbundsordförande Piia Nora intervjuas av förbundsstyrelseledamoten och sammankallande i utskottet för organisation, Fredrik Berg.

Tisdag

Upp och hoppa - Sund med hund

Föreläsning: Friskvård - Inspiration för en hållbar livsstil tillsammans med din hund

Friskvårdsinstruktör Annika Hermodsson Hyltén föreläser om friskvård, fysträning för både människa och hund samt att må bra tillsammans med sin hund. Du får reda på hur du kan förbättra både din och din hunds fysik, bli starkare, snabbare och piggare. Du får tips på aktiveter med övningar som ni kan göra tillsammans utomhus, på promenaden eller som en cirkelträning. Det stärker er relation, fysik och ökar ert samarbete. Fokus är att på ett enkelt, billigt och roligt sätt motivera hundägare att träna tillsammans med sina hundar.

Alla kan friskvårda tillsammans med sin hund. Vill du bli sund med din hund och veta mer om friskvård? Lyssna på denna föreläsning.

Onsdag

Hundägarutbildning

Intervju: Hundägarutbildning

Utskottet för hundägarutbildning svarar på frågor gällande kurser och ubildningar. Inför intervjun kan du ställa dina frågor via det här formuläret.

Torsdag

Prov och tävling

Informationsfilmer: Sök - Bruksprov, tävlingslydnad, rallylydnad, mondioring och drag.

Har du funderat på att börja träna eller tävla i någon gren? Genom att se filmerna lär du dig mer om olika grenar. Det finns så mycket roligt som du kan hitta på tillsammans med din hund!

Fredag

Hälsa

Föreläsning: Hur mår din hund? - lär känna och veta vad som är normalt och onormalt

Catarina (Nina) Kjellerstedt, leg. veterinär, specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, föreläser om hundens hälsa. Det blir som en klinisk undersökning där du bland annat lär dig om normal temperatur, hur hunden reglerar kroppstemperaturen, slemhinnans färg, hur du kan ta puls och normal hjärtrytm, lite om ögon, öron, sårvård och vad som kan vara bra att ha hemma. Även djurskyddslagen kommer att tas upp och förgiftningar.

Lördag

Tjänstehund

Informationsfilm: Patrullhund

Svenska Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation som utbildar tjänstehundar på uppdrag av olika myndigheter. I denna film intervjuas Johan Lindahl från Svenska Brukshundklubben om patrullhundar som utbildas på uppdrag av Försvarsmakten. Johan berättar om hur man som vanlig hundägare kan gå kurser via Svenska Brukshundklubben med sin egen hund för att bli specialist inom Hemvärnet, som patrullhundsekipage. Här får du veta vad som krävs av förare och hund, vad man får lära sig under utbildningen och även därefter när man är i sin befattning som hundförare i ett förband. Läs mer här om patrullhundar.

Söndag

Tjänstehund

Informationsfilm: Räddningshund

Svenska Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation som utbildar tjänstehundar på uppdrag av olika myndigheter. I denna film berättar Christina Johansson från Svenska Brukshundklubben om räddningshundar som utbildas på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Christina berättar om vad räddningshundar används till, vilka egenskaper hundarna behöver ha och vad som krävs av föraren. Hon berättar också om hur man som vanlig hundägare och medlem i Svenska Brukshundklubben kan gå en räddningshundutbildning för att sen ingå i en nationell räddningsstyrka. Läs mer här om räddningshundar.