Digitala förutsättningar

Här redogör vi för de digitala verktyg och förutsättningar som gäller vid den digitala kongressen 2021.

Digitala verktyg

Kongressen genomförs i huvudsak i det digitala verktyget Zoom (videokonferens), med stöd av verktyget VoteIT (vid voteringar).

Tekniska behov för deltagande

 • Delegater måste ha tillgång till minst en digital enhet (dator, surfplatta, mobil eller motsvarande) under kongressen. För optimalt deltagande rekommenderas två digitala enheter för att kunna se både video samt röstningsverktyg (VoteIT) samtidigt.
 • God internetuppkoppling behövs och de digitala enheterna ska ha möjlighet att öppna webbsidor, ha mikrofon och god ljudupptagning.
 • Med fördel används en digital enhet som kan använda kamera.
 • Bäst ljud och minst bakgrundsbrus får man om man använda hörlurar med microfon. Använd helst inte datorns högtalare. Det är viktigt att minimera störande ljud.
 • Se till att ha laddade batterier i digitala enheter.
 • Ha en back-up plan om något strular eller om systemet går ned. Ha tillgång till mobilen (ljudlös :-)) och ta kontakt med förbundskansliet.

Tips

 • Putsa linsen på kameran innan mötet.
 • Försök ha kameran på den digitala enheten i ögonhöjd. Ställ tex den bärbara datorn på en trave böcker.
 • Undvik att sitta med ett fönster/stark ljuskälla bakom dig. Motljus ger en sämre bild.
 • I Zoom finns en funktion för att lägga in valfri bakgrund bakom dig om du inte vill visa din egen miljö. Testa dig fram.
 • Testa ljud och kamera innan det officiella mötet startar.
 • I Zoom kan du slå av mikrofonen (mute) och sedan använda mellanslagstangenten när du vill prata. Nedtryckt mellanslagstangent betyder att mikrofonen är på, så fort den släpps stängs mikrofonen av.

Tips och råd för ett bra digitalt möte

Här har vi samlat lite tips och råd för bra digitala möten.

Zoom

Zoom är det digitala konferensverktyg (ljud och bild) som kommer att användas för kongressen 2021. Det är här vi kommer att "träffas" och genomföra mötet.

Anslutning till kongressens Zoom-möte

Anslutning till kongressens Zoom-möte, kommer att ske via en länk som anmälda deltagare bjuds in till via e-post måndagen den 3 maj.

Guide till Zoom

Här hittar du en guide till Zoom-möte (PDF-dokument, 697 kB).

VoteIT

VoteIT är det beslutstödsprogram som ev. voteringar vid kongressen kommer att genomföras i.

Registrera konto i VoteIT i god tid innan kongressen

Samtliga mötesdeltagare som ska närvara vid kongressen ska dessförinnan ha registrerat ett konto i VoteIT. Inbjudan till VoteIT skickas ut senast den 5 maj från Fredrik Bruno på Svenska Kennelklubben. I inbjudan finns länk till registrering och inloggning i VoteIT.

Inloggning i VoteIT är obligatoriskt för delegater som representerar distrikt och rasklubbar. Gäster kan skapa konto för att följa ev. voteringar.

Guide till VoteIT

Här hittar du en guide för ditt deltagande i VoteIT (PDF-dokument, 357 kB).

Observera att VoteIT inte fungerar i Internet Explorer. Därför rekommenderar vi att annan webbläsare används, såsom Microsoft Edge eller Google Chrome.

Frågor och support

Om du har frågor kring deltagande i VoteIT-mötet, de olika funktionerna eller behöver hjälp med inloggning kan du vända dig till SKK:s Föreningskommittés sekreterare Fredrik Bruno på 08-795 31 17 eller fk(a)skk.se.

Utskick av länk till Zoom/VoteIT inför kongressen

Måndagen den 3 maj kommer alla anmälda personer att, per e-post, motta inbjudan med länk till det aktuella Zoom-mötet för kongressen. Inbjudan skickas till den e-postadress som angetts i samband med anmälan till kongressen.

Senast den 5 maj skickar Fredrik Bruno på Svenska Kennelklubbens ut inbjudan till VoteIT-mötet. Inbjudan skickas till den e-postadress som angetts i samband med anmälan till kongressen.