Om våra hundkurser

Svenska Brukshundklubben håller hundkurser och utbildningar på våra lokala klubbar över hela Sverige. Hitta rätt kommunikation med din hund och få djupare kunskap om hundar.

Trygga ägare och hundar

Om du som hundägare vet hur du ska göra har du de bästa förutsättningarna för ett gott liv tillsammans med din hund. Att aktivt träna sin hund leder till en fin kontakt och ett utvecklande samarbete. Och när din hund vet vad som förväntas av den och var gränserna går mår den bra och kan känna sig trygg. 

Att gå kurs tillsammans är nog den bästa investering du kan göra för att få en bra relation med hunden, att den ska fungera i samhället och utvecklas som individ. Dessutom blir du automatiskt medlem i en organisation som ger dig en rad möjligheter och förmåner.

Hos oss är alla hundar välkomna, oavsett ras!

Vi utbildar dig som hundägare

Våra instruktörer på kurserna utbildar dig som hundägare för att du i din tur ska kunna träna och lära din hund. Det är du som hundägare som går utbildning för att du sedan ska kunna träna din hund.

Anmälan till kurs

I vår kurskalender hittar du ett stort utbud av kurser. Då funktionen fortfarande är under uppbyggnad kan det finnas ändå fler kurser. Kontakta respektive lokalklubb för fullständigt kursutbud. Du kan söka efter en brukshundklubb nära dig via vår kartfunktion.

När du anmäler dig till kurs blir du också medlem i Brukshundklubben. Läs mer om medlemsskap här.

Hundkurser att välja bland

Du väljer kurs utifrån vilken ålder din hund har och vilket kursutbud som klubben erbjuder. Ju tidigare du lär dig träna din valp desto bättre. Vårt utbud av hundkurser.

När hunden är mer vuxen är en allmänlydnadskurs det första steget. Du och din hund behöver få en god grund innan ni kan fortsätta att utbilda er i någon av våra tävlingsgrenar.

Du som vill utveckla dig och din hund för att göra nytta kan välja att utbilda tjänstehund.(räddningshund eller patrullhund) Då är det bra om ni redan har gått någon av våra valp- eller unghundskurser så att ni har grundlydnaden klar.

Ta kontakt med klubben

Ta kontakt med klubben för att få reda på mer om kursutbud och kursstarter.

Lustbetonad träning

Våra träningsmetoder grundas på forskning och bygger på hundens naturliga förutsättningar. Träningen ska vara lustbetonad för såväl hund som förare. En hund som belönas för rätt beteende blir trygg, harmonisk och glad. Läs vår dressyrpolicy - om hunden i Svenska Brukshundklubben - se stadgar & policyer.

Kunniga instruktörer

Våra instruktörer har minst 100 timmars utbildning bakom sig. De är utvalda och rekommenderade av sin klubb. De har en bred erfarenhet av kursverksamhet och av att aktivt träna sin egen hund. Instruktörerna arbetar oftast ideellt och håller kurserna på sin fritid.

Lydnad är en färskvara

För att lyckas med sin hund krävs träning varje dag. Lydnad är en färskvara, ju mer du övar desto duktigare och gladare blir hunden. När din hund vet vad som förväntas av den och var gränserna går mår den bra och kan känna sig trygg.

Hunden vill samarbeta

Hunden är ett flockdjur och det innebär att den tycker om att samarbeta. Vissa raser har större lust än andra, beroende på vilken uppgift de är avlade för. I Brukshundklubben bygger vi träningen på hundens lust till samarbete genom att belöna rätt beteende och ignorera oönskat beteende.

Utveckla dig själv - bli instruktör

Inom Brukshundklubbben finns fina möjligheter till utveckling. Vår verksamhet är bred och inom alla områden har vi välutbildade funktionärer. Första steget kan vara att bli instruktör.