Om våra hundkurser

Svenska Brukshundklubben håller hundkurser och utbildningar på våra lokala klubbar över hela Sverige. Vi hjälper dig att lära din hund goda vanor och bygga en trygg relation mellan dig och din hund genom att ge dig kunskap och verktyg baserade på modern forskning.

Trygga ägare och hundar

Om du som hundägare vet hur du ska göra för att skapa goda vanor med din hund har du de bästa förutsättningarna för ett gott liv tillsammans. Att aktivt träna sin hund leder till en fin kontakt, ett utvecklande samarbete och en god relation. När din hund vet vad som förväntas av den och var gränserna går mår den bra och kan känna sig trygg. 

Att gå kurs tillsammans är en av de bästa investeringar du kan göra för att bygga en bra relation med din hund och ge din hund de bästa förutsättningarna att fungera i samhället och utvecklas som individ. Du hittar kurser nära dig genom att kontakta närmaste lokalklubb.

Hos oss är alla hundar välkomna, oavsett ras!

Vi utbildar dig som hundägare

Våra instruktörer utbildar dig som hundägare för att du i din tur ska kunna träna och lära din hund. Det är du som hundägare som går utbildning för att du sedan ska kunna träna din hund.

Anmälan till kurs

Kontakta närmaste lokalklubb för aktuellt kursutbud på din ort. Du kan söka efter en brukshundklubb nära dig via vår kartfunktion.

När du anmäler dig till kurs blir du också medlem i Svenska Brukshundklubben och får genom medlemskapet en rad möjligheter och förmåner. Läs mer om medlemskap här

Hundkurser att välja bland

Du väljer kurs utifrån hur gammal din hund är och vilket kursutbud som klubben erbjuder. Ju tidigare du lär dig träna din valp desto bättre. Vårt utbud av hundkurser.

För den vuxna hunden är en allmänlydnadskurs det första steget. Du och din hund behöver få en god grund innan ni kan fortsätta att utbilda er i någon av våra tävlingsgrenar.

Du som vill utveckla dig och din hund för att göra nytta kan välja att utbilda tjänstehund (räddningshund eller patrullhund). Då är det bra om ni redan har gått någon av våra valp- eller unghundskurser så att ni har grundlydnaden klar.

Ta kontakt med klubben

Ta kontakt med närmaste lokalkubb för att få veta mer om kursutbud och kursstarter nära dig.

Lustbetonad träning

Våra träningsmetoder grundas på modern forskning och bygger på hundens naturliga förutsättningar. Träningen ska vara lustbetonad för såväl hund som förare. En hund som belönas för rätt beteende blir trygg, harmonisk och glad. Läs vår Policy för hundhållning och vår relation till hunden vid uppfostran, utbildning och träning du hittar den i högerkolumnen här:

Kunniga instruktörer

Våra instruktörer har minst 100 timmars utbildning bakom sig. De är utvalda och rekommenderade av sin klubb med bred erfarenhet av kursverksamhet och träning av hundar. Instruktörerna arbetar oftast ideellt och håller kurserna på sin fritid. Vi har också ett växande antal avtalsinstruktörer som jobbar med hundägarutbildning ute på våra lokalklubbar.

Lydnad är en färskvara

För att lyckas med sin hund krävs träning varje dag. Lydnad är en färskvara, ju mer du övar desto duktigare och gladare blir hunden. När din hund vet vad som förväntas av den och var gränserna går mår den bra och kan känna sig trygg.

Hunden vill samarbeta

Hunden är ett flockdjur och det innebär att den tycker om att samarbeta. Vissa raser har större samarbteslust än andra beroende på vilken uppgift de är avlade för. I Brukshundklubben bygger vi träningen på hundens lust till samarbete genom att belöna rätt beteende och ignorera oönskat beteende.

Utveckla dig själv - bli instruktör

Inom Svenska Brukshundklubbben finns stora möjligheter till utveckling. Vår verksamhet är bred och vi har välutbildade funktionärer inom alla områden. Första steget att lära sig mer kan vara att bli instruktör.