Träning

Träning med din hund ska stimulera, aktivera och utveckla er båda två. Här bjuder vi i Svenska Brukshundklubben på kunskap och ideer för träning och aktivering.

Framgång i hundträning

Ta hänsyn till din hunds förutsättningar, din egen målsättning och era kunskapsnivåer så kommer du lyckas. För höga krav leder till trista misslyckanden. Tänk igenom vad du vill åstadkomma med träningen och forma ett mål du kan sträva emot. Hjälp sedan hunden att göra rätt.

Kul att träna

Träna med glädje, fokusera på när hunden gör rätt och belöna det. Ignorera när hunden gör fel och bli aldrig arg på hunden. Den vill göra rätt, men oftast är det vi som inte lyckas kommunicera vad vi vill. Utvärdera träningen för att skapa en plan för nästa träningstillfälle.

Hunden lär sig hela tiden

För en valp/hund kan det vara stimulerande att tugga på skor, jaga katter, morra åt grannen eller sno mat från bordet. Den vet inte vad som är tillåtet eller inte tillåtet, den behöver lära sig det. Det är viktigt att du håller en konsekvent linje och successivt tränar hunden att klara olika svårigheter. Förvänta dig inte att hunden ska göra rätt "av sig själv".

Du behöver lära hunden innebörden av olika ord, för att kunna påverka den i olika riktning. I Brukshundklubben är vår policy att vi lär hunden genom positiv förstärkning, det vill säga vi belönar rätt beteende och ignorerar fel beteende. Ju oftare du kan belöna beteenden du gillar hos hunden, desto gladare och mer samarbetsvillig kommer din hund att bli.

Läs vår dressyrpolicy på sidan Styrdokument.

Fysisk kontakt är bra

Hundar emellan använder kroppspråk och kroppskontakt för att kommunicera med varandra. I kontakt med din hund kan du med fördel använda fysisk kontakt för att belöna din hund. Med rätt handlag och känsla behövs bara lätta beröringar för att förstärka kommunikationen.

Använd aldrig våld

Du får aldrig slå eller medvetet skada din hund fysiskt eller psykiskt. Svenska Brukshundklubben tar avstånd från våld mot hundar i alla situationer. Organisationen tar avstånd från alla träningsredskap, till exempel elhalsband och stackel, med syfte att skada eller bestraffa hunden. Sådana redskap är förbjudna enligt svensk lagstiftning och vi vidtar disciplinära åtgärder om något sådant förekommer inom organisationen. Läs om lagar och förordningar som gäller för dig som hundägare.

Fokus på goda relationer

Det finns lika många metoder om hundträning som det finns hundar. För dig som hundägare gäller det att hitta en metod som passar dig och din hund. I Svenska Brukshundklubben har vi en dressyrpolicy (PDF-dokument, 1,9 MB)för hundträning som beskriver mer ingående det förhållningssätt som vi förespråkar.