Gå i koppel

Träna din hund i att gå avspänt i koppel utan att dra. Här bjuder vi i Svenska Brukshundklubben på några bra träningstips.

Tänk som utan koppel

Det vanligaste felet vi gör med våra hundar är att vi kommunicerar med den genom kopplet. Koppelrycket tycks för många vara en omedveten handling. Det går så fort och lätt att bara rycka till i kopplet när man vill att hunden ska följa med.

Det bästa är att "tänka bort" kopplet. Behandla alltid hunden som om den vore lös. Prata med den eller ta tag i den om den inte lyssnar. Ska du byta riktning så påkalla din hunds uppmärksamhet med ord och gester och sväng därefter. Beröm när hunden följer med.

Som vid all annan träning gäller det att vara konsekvent. Hunden får aldrig lyckas med sitt dragande. Frågan är vem är envisast, du eller hunden?

Träna så här

När hunden börjar dra i kopplet så stannar du. Hunden kommer inte framåt genom att dra. Stå bara stilla och invänta att den tar kontakt med dig. Det gör den förr eller senare. Om inte säg hundens namn, när den tittar på dig ändrar du färdriktning. Poängen är att hunden aldrig kommer framåt om den drar. Det blir många stopp i början innan hunden har förstått att det lönar sig inte att dra i kopplet.

Några varningens ord

Om man låter sin valp/unghund dra i kopplet så bygger den sakta men säkert upp en stark halsmuskulatur. Till slut känner hunden knappt att den har någon som rycker och drar i kopplet därbak. Draganden har blivit naturligt och kan vara mycket svårt att få bukt med.

Det är lätt hänt att valpen vill ha dragkamp med sin förare i kopplet. Den tar tag i kopplet och så börjar dragkampen. När valpar gör det kan det uppfattas som gulligt men när en vuxen hund gör det så är det definitivt inte gulligt. Säg ifrån redan från början.

Kul i koppel

För många hundar är kopplet något som hindrar dem från att ha roligt. Oftast så börjar det roliga när kopplet åker av och hunden är lös. Lek gärna med hunden i koppel. Går den fint så beröm hunden och lek eller kela med den en stund. Att gå i koppel kan faktiskt vara trevligt för både husse, matte och hund.

Text: Anette Hellgren, goldnews.se