Inkallning

För att kunna ha hunden lös måste du vara säker på inkallningen. Här bjuder vi i Svenska Brukshundklubben dig på tips om hur du kan träna din hund att komma till dig.

Valpen och inkallning

Börja med att öva inkallning på en gång, men tänk på att du bör vara i en störningsfri miljö. När du ser att valpen är på väg mot dig utan att du har kallat på den, ropa valpens namn och "kom". Belöna valpen när den kommer. Koppla inte upp valpen. Spring gärna ifrån valpen och ropa in den igen.

Ett annat sätt att träna inkallning är motivationsinkallning. För att träna det krävs det att man är två personer. En medhjälpare sitter och håller fast valpen. Du springer iväg några steg vänd dig om och ropa valpens namn och "kom". Medhjälparen släpper och valpen kommer i full fart. Sätt dig ner på huk och tag emot valpen med massor av beröm.

När valpen inte kommer

När du vet att valpen förstår vad "kom" eller "hit" är kan du lägga in ett krav på att den ska komma när du ropar. När ni är ute och inget annat distraherar valpen kallar du in den. Kommer den inte utan fortsätter att lukta eller vad den nu gör, peta till valpen och samtidigt som du säger åt den med låg mörk röst. Backa snabbt tillbaka ett par steg och kalla in valpen igen med glad röst. När den kommer belönar du den ordentligt så att den förstår att nu gjorde den rätt.

Träna med äldre hund

Ett sätt är att arbeta med hunden i en lina. Fördelen med lina är att du alltid når hunden. Sätt på hunden ett sele och koppla en 15 meter lång lina. Linan ska släpa i marken, du ska inte hålla i linan. Pröva att kalla in hunden. Kommer den inte utan sticker åt ett annat håll så ställer du dig på linan. Du når då hunden och kan gå fram och visa ditt missnöje och sedan backa ifrån och ge hunden en ny chans att komma. När den kommer belönar du förstås hunden.

Koppla inte upp hunden

När man tränar valpar och unga hundar är det viktigt att man inte kopplar upp dem direkt efter en inkallning. Då lär sig hunden snart att inkallning slutar med att kopplet åker på och det roliga tar slut. Kalla in ofta och beröm hunden. Gå därefter åt ett annat håll.

Om det kommer en störning, till exempel en annan hund som du vill undvika, kalla in hunden och lek tills den andra hunden har passerat så kan du släppa din hund igen.

Om hunden bara kommer ibland

Då ska hunden inte vara lös. Om man som hundägare inte får tag på hunden utan bara står och ropar så blir det en slags avdressering. Och hur ska du agera när hunden väl kommer, ska den belönas över huvud taget kan man fråga sig?

Text: Anette Hellgren, goldnews.se