Passivitet

Lika väl som hunden behöver aktivitet behöver den kunna vara passiv och koppla av. Prova träningstipsen för passivitet här från oss i Svenska Brukshundklubben.

Passivitet kan vara krävande

Att lära sin hund att koppla av prioriterar vi oftast inte eller kanske till och med glömmer bort. Ofta har vi däremot bråttom att lära valpen saker som sitt, ligg, kom, nej och alla möjliga aktiviteter.

Aktivitet, fart och fläng är inga problem, det klarar vilken hund som helst. Passivitet däremot är krävande. Att sitta eller ligga stilla och göra ingenting kan vara riktigt prövande för en aktiv hund.

Valpträning

När valpen känner sig hemmastadd hos dig är det dags att lära den att koppla av. När valpen har ätit, gjort ifrån sig och lekt en stund kan det vara dags att träna. Sätt dig på golvet tillsammans med valpen. Håll fast den sittande eller liggande samtidigt som du pratar lugnade och smeker den stilla tills den kopplar av. Ofta somnar valpen efter en kort stund och då kan du lämna valpen.

Trilskas valpen och vill därifrån så måste du hålla fast den och fortsätt att prata lugnt och smeka den tills den lugnar ner sig. Tänk på att dina händer är snälla men kan vara bestämda om det krävs. Det är viktigt att valpen inte kan slita sig och komma loss bara för att den inte vill koppla av just då. Här kommer ledarskapet in. Du bestämmer att just nu ska valpen koppla av.

Om valpen inte somnar utan ligger stilla och kopplar av och låter sig smekas så lämna valpen när du tycker det är lämpligt, men gör det lugnt. Valpar som lär sig detta tidigt har man i regel inga problem med att klippa klorna på. Valpar som däremot aldrig har tränats i att koppla av och blivit fasthållna börjar ofta kämpa för att komma loss från både dig och klotången. Valpar lär sig snabbt. Det tar inte lång tid förrän valpen känner igen rutinen och lugnar sig snabbt när man sätter sig med den.

Unghundsträning

Hundar med mycket energi måste såklart få ordentligt med motion. Att träna passivitet med en hund som har varit inne hela dagen med undantag för korta rastningspromenader är svårt. Motionera hunden ordentligt först och sedan kan man träna passivitet.

Ett sätt att träna passivitet är att bara slå sig ned på en parkbänk i närheten av en promenadväg och bara sitta och titta på alla som passerar. När det fungerar bra kan man försvåra träningen med att åka in till ett köpcentrum och slå sig ned och bara sitta och titta.

Koppla av på klubben

Många hundar blir jätteglada när de ser att de anländer till brukshundklubben. Nu ska här tränas och ha roligt. Men hunden ska kunna koppla av även där. Ta och åk till klubben och ta med dig något att sitta på och slå dig ned med hunden och gör ingenting. Klarar hunden av det kan du ta en kort promenad och sedan gå ut och träna hunden.

Låt aldrig en pipande och gnällande hund få sin vilja fram. Du är ledare och du bestämmer när aktiviteten startar och den börjar först när hunden är tyst och samlad.

Text: Anette Hellgren, goldnews.se