Utbud av hundkurser

Svenska Brukshundklubben har hundkurser för de flesta hundägare. Kurserna hålls på våra lokala brukshundklubbar och utbudet kan variera.

Anmälan till kurs

På våra lokalklubbar hittar du ett stort utbud av kurser. Kontakta respektive lokalklubb för fullständigt kursutbud och information om hur du anmäler dig till kurs. Du kan söka efter en brukshundklubb nära dig via vår kartfunktion.

Hundkurser att börja med

  • Valpkurs - för hundar från ca 3 månader
  • Unghundskurs - fortsättning på valpkursen eller för hundar som passerat valpstadiet
  • Grundkurs - för hundar som fyllt ett år
  • Fortsättningskurs - fördjupar och befäster grundmomenten
  • Utbilda patrullhund
  • Utbilda räddningshund

Grunden i kurserna

Kommunikation med hunden

Det är nödvändigt att du kan kommunicera med din hund så att ni förstår varandra. Det är du som är den begåvade i detta, även om hunden inte ska underskattas. Det är du som valt hunden - hunden har inte valt dig. Du behöver skapa kommunikation så att hunden verkligen väljer dig, om och om igen.

God relation med din hund

Om du och din hund tycker om varandra får ni en god relation och relationen är grunden för all kommunikation. Relationen bygger i hundvärlden på samma premisser som i människovärlden:

  • känna trygghet till varandra
  • vilja att kommunicera
  • hitta tydliga normer, som talar om vad man får och inte får göra.

Lydnad för kontroll på hunden

Du har möjlighet att styra din hund genom intränad lydnad. När din hund lärt sig ordet och innebörden av "sitt", att den sätter sig omedelbart och sitter kvar tills du säger att den får resa sig, då har du kontroll på din hund i en rad olika situationer.

Hunden har ingen medfödd förståelse för ordet "sitt" och den sitter inte kvar av sig själv. Den behöver öva och utveckla den färdigheten i små, små steg. Öva i enkla miljöer som så småningom blir allt svårare. Det tar tid och det kräver tålamod. Hundens förmåga att sitta är inte stabil förrän den mognat, ibland inte förrän vid tre års ålder.

Fler ord som hunden bör kunna lyda är: "ligg", "hit/kom", "gå fint/fot". Den ska också kunna bryta en påbörjad handling när du säger "nej". Tillsammans med ordet "bra" ska hunden känna sig riktigt glad och belönad.

Hundkurser att fortsätta med

Agility

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerat samarbete.

Bruksprov

Bruksprov innehåller klassiska arbetsuppgifter för hundar och förare. Du kan träna och tävla i både lydnad och specialgrenarna: spår, sök, rapport, patrull, skydd och IGP.

Lydnad

Lydnadsprov kan du träna och tävla i och bygger på att hund och förare har ett perfekt samarbete, som präglas av glädje, snabbhet och exakt precision.

Rallylydnad

I rallylydnad ska hund och förare med glädje och samarbete utföra moment längs en skyltad bana. Det är en bra gren att börja tävla i eftersom hunden hålls kopplad hela tiden i nybörjarklassen.

Patrullhund

På uppdrag av Armén/Hemvärnet, Flygvapnet och Marinen kan ni utbilda er inom Brukshundklubben till patrullhund och förare. Du placeras i något av Försvarsmaktens olika förband. Patrullhund och förare ska vara ett komplement till övrig bevakning med huvuduppgift att varna förbanden.

Räddning

Du kan utbilda dig och din hund till räddningshund. Hunden ska med hjälp av sitt väl utvecklade luktsinne söka rätt på försvunna personer och kan göra nytta vid katastrofer. Utbildningen sker på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Sjöfartsverket.

Övriga verksamheter

På våra lokala klubbar finns ofta ännu mer att välja på för dig och din hund. Medlemmarna och klubbarna väljer själva vilka aktiviteter de vill prova och driva. Sök klubb eller distrikt