Vildsvin i skogsmiljö.
Vildsvin i skogsmiljö.
Vildsvin i skogsmiljö.

Afrikansk svinpest utanför Fagersta

11 sep 202311 sep 2023

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Afrikansk svinpest har konstaterats på flera vildsvin utanför Fagersta i Västmanlands län, och ett nästan 1000 kvadratkilometer stort område har spärrats av. Viruset är mycket smittsamt och lever länge.

Begränsa smittspridningen

Det är av stor vikt att smittspridningen nu begränsas. Människor och hundar blir inte själva sjuka av viruset, men kan föra smittan vidare till andra platser. Viruset finns i alla kroppsvätskor från smittade vildsvin, exempelvis saliv, avföring eller blod.

Det är viktigt att vi följer de restriktioner som finns. Restriktionerna är framtagna för att hindra smittspridning. Vildsvinen ska inte störas så att de lämnar området och sprider smittan vidare till andra områden.  

Om du och din hund varit i det avlysta området;

  • gör rent och desinficera dina skor
  • tvätta dina kläder 
  • tvätta din hund ordentligt, och även den utrustning hunden haft på sig (halsband, sele m.m.)
  • tvätta din bil, framför allt underrede och hjulhus, om du kört på skogsvägar där smittade vildsvin kan ha rört sig

Eftersom det är förbjudet att vistas i skog och mark i det berörda området så medför det att Brukshundklubbens alla prov och tävlingar i denna typ av mark inom området tills vidare flyttas eller ställs in.

Vi återkommer med mer information om vad som gäller för aktiviteter som kan hållas på appellplaner när vi fått svar från myndigheterna vad som gäller. 

Mer information

Mer detaljerad information håller på att tas fram och du kan hålla dig informerad på Jordbruksverkets och SVA:s hemsidor. Här finns även svar på vanliga frågor.

Jordbruksverket 
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) 
Fagersta kommun