Kvinna sitter tillsammans med två hundar bland löv
Kvinna sitter tillsammans med två hundar bland löv
Kvinna sitter tillsammans med två hundar bland löv

Allemansrättens Dag

20 september 2023

21 sep 202321 sep 2023

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Idag är det Allemansrättens Dag! Allemansrätten är en förutsättning för det rika friluftsliv vi har i Sverige, och för att uppmärksamma detta har Generation Pep och Svenskt Friluftsliv instiftat Allemansrättens dag den 20 september. Svenska Brukshundklubben är givetvis med och firar.

Allemansrätten och friluftsliv

Att året om kunna vara ute med våra hundar i naturen är något som många av oss uppskattar mycket. Tack vare vår svenska allemansrätt kan vi röra oss nästan överallt ute i skog och mark.

Det är dock inte enbart hundägare som uppskattar möjligheten att kunna vara ute i naturen, utan även många andra friluftsaktiviteter äger rum ute i skog och mark. Allemansrätten fungerar om vi alla tar ansvar och känner till de rättigheter och skyldigheter vi har att förhålla oss till. Det är viktigt att alltid visa hänsyn mot djur, växter, natur och andra människor.

Allemansrätten är en förutsättning för det rika och varierade friluftsliv vi har i Sverige. För att fira detta instiftades Allemansrättens dag av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep 2022. Nu är det alltså dags att fira dagen för andra gången. Allemansrättens dag är en nationell kampanj som anordnas i samverkan mellan många organisationer inom friluftsliv. Ett syfte med dagen är att öka kunskapen om allemansrätten så att fler ger sig ut i naturen.

 

Fira Allemansrättens Dag

I år är Svenska Brukshundklubben med och firar Allemansrättens dag med en vandring i Uppsala tillsammans med bl.a. Generation Pep, Svenskt Friluftsliv och några av de andra medlemsorganisationerna. Årets tema handlar om  det tätortsnära friluftslivet och att det inte är långt eller svårt att hitta ut i naturen.

Var gärna med och fira du med! Om du vill lägga ut en bild på en naturupplevelse i sociala medier, tagga den gärna med #allemansrättensdag

 

Länkar

Svenskt Friluftsliv - Allemansrättens dag  

Generation Pep - Allemansrättens dag