Kvinna med hund i skogen
Kvinna med hund i skogen
Kvinna med hund i skogen

Allemansrättens dag 20 september

23 sep 202323 sep 2023

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

I onsdags, den 20 september, var vi på Svenska Brukshundklubben med och firade Allemansrättens dag. Den här dagen instiftades år 2022 av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep för att uppmärksamma allemansrätten och förutsättningarna det ger oss för ett rikt friluftsliv.

För att fira Allemansrättens dag arrangerades en vandring i Uppsala tillsammans med Generation Pep, Kronprinsessparet, Svenskt Friluftsliv tillsammans med flera medlemsorganisationer, Friluftsfrämjandet, Uppsala kommun och elever från årskurs 6 i Uppsalas skolor. Årets tema var att visa upp det tätortsnära friluftslivet och att det inte behöver vara långt eller svårt att hitta ut i naturen. 

Som medlemsorganisation i Svenskt Friluftsliv fick vi äran att visa upp vår nya provform SBK Specialsök. Vid specialsök får hunden lära sig att söka efter en liten plastbit som är material från röd Kong. Målet är att detta ska vara en bred och öppen verksamhet som passar både de hundägare som vill träna och aktivera sin hund och de som arbetar tjänstemässigt med specialsök eller vill ut och tävla med sin hund. Miljöerna som hunden söker i är varierande och det är en perfekt sysselsättning att göra tillsammans med sin hund i just det stadsnära friluftslivet. Är du nyfiken på specialsök kan du läsa mer här

Som representanter från oss på SBK hade vi Maria Gabrielsson, Jonas Lans och Susanne Hortlund tillsammans med hundarna Äxo och Gunnar. Alla gjorde ett strålande jobb med att visa upp vår organisation och specialsök! 

Hund som söker i gräset

Bildtext: Malinois Gunnar söker efter röd Kong.

Kronprinsessan Victoria och en schäfer

Bildtext: Kronprinsessan Victoria hälsar på schäfern Äxo som visat specialsök.

Maria Gabrielsson lämnar present från SBK till kronprinsessan Victoria

Bildtext: Maria Gabrielsson överlämnar gåva från SBK till kronprinsessan Victoria.