Malinois
Malinois
Malinois
Logotyp Nedansiljans BK

SBK Dalarnas Distrikt

Kursbeskrivningar

Nedansiljans Brukshundklubb

07 mar 202307 mar 2023

Nedansiljans BrukshundklubbNedansiljans Brukshundklubb

Klubbens olika kurser. Alla våra kurser läggs ut på studiefrämjandets hemsida där du hittar mer information samt anmäler dig. Kurserna läggs ut löpande. Varmt välkommen!

Valpkurs

Australian Shepherd

I valpkursen läggs grunden för vardagens alla stunder av glädje och utmaningar tillsammans med den nya familjemedlemmen. Genom att lära oss samarbeta och kommunicera med våra hundar bygger vi upp en relation som förhoppningsvis håller i flera år. Vi tränar praktiskt på att gå fint i koppel, hundmöten, lek, passivitet och mycket mer. I de teoretiska delarna diskuterar vi allt från skötsel  och friskvård till motivation, belöning och individuella mål. Utifrån deltagarnas erfarenhet och önskemål formas denna grundkurs vilket gör att den passar alla hundägare oavsett tidigare erfarenhet.

Allmänlydnadskurs

Australian Shepherd

Kursen är för dig som vill ha en hund som fungerar väl både i samhället och i familjen. Kursen vänder sig till dig med en hund som är äldre än 7 månader. Inga förkunskaper krävs.

Mål med kursen: 
Att fortsätta bygget för att skapa god kontakt mellan hundägare och hund.
Kursen ägnar sig mycket åt att du som förare ska ha god kontroll över din hund i alla vardagssituationer. Vi jobbar med grundläggande övningar, men nu ställer vi högre krav, allt i positiv anda.
Att hundägaren får förståelse för hundens beteende och behov samt kunskaper i hur de lär hunden att bli den individ de önskar.

Tävlingslydnad

Malinois

Brahman går fotgående

Kursen vänder sig till dig som vill tävla i lydnad med din hund. Förkunskaper: Hunden ska komma på inkallning, den ska kunna ligga plats samt vara lydig när den är lös även med andra hundar omkring. Hund och förare ska ha god kontakt.

Mål med kursen: 
Att starta i lydnadsklass 1.

Agility

Agilityträning

Hopp över hinder

Agility är en fartfylld sport där samspelet mellan hund och människa är viktigt. Vi erbjuder kurser för såväl nybörjare som för ekipage som kommit längre i sin utveckling. 

Specialsök

Spraka specialsök

Spraka letar röd kong

Specialsök är ett samlingsbegrepp för hundens arbete att söka, hitta och markera olika dofter. Inom SBK Specialsök är det röd Kong Classic som hunden ska söka efter. 

Specialsöket ska vara en bred och öppen verksamhet och ska vara öppet både för nya intresserade hundägare som vill träna och aktivera sin hund men även vara givande för den som sysslar med specialsök tjänstemässigt. Vidare ska provet bidra till avelsarbete genom att utvärdera hundens arbetsförmåga. Specialsök som bruksprov är än så länge ett inofficiellt prov inom SBK, men förhoppningsvis officiellt under 2023. Regler finns att läsa på SBK:s hemsida. 

Inom klubben så kan vi erbjuda kurser för både nybörjare och fortsättning med markering och försvårade gömmor som fokus. För nybörjarhunden är det bra att hunden kan allmän lydnad, dvs kan kallas in och följa sin ägare. 

Nosework

Specialsök

Målsättningen med Nosework är att ge hundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom nosarbete. Nosework bygger på hundens medfödda instinkt att använda sitt luktsinne. Nosework är uttryckligen till för alla hundar som aktiveringsform. 

Nosework utgår från att inlärning och träning sker genom förstärka önskvärda beteenden hos hunden. Det övergripande målet med nosework är att det ska vara säkert och kul för samtliga inblandade. 

Sedan 2017 är nosework en officiell hundsport som också är öppen för alla hundar som har rätt att tävla enligt SKK:s regler och har klarat doftprovet. 

Inom klubben kan vi erbjuda nybörjarkurser där hunden får lära in doften Eukalyptus. 

Rallylydnad

Rallylydnad

Fotgående

Grundkurs. En förberedande kurs i framför allt Rallylydnad. Bra även inför Lydnad, Bruks och Agillity. Eller bara att få kontakt med hunden i vardagen.  Ni lär er att få kontakt med hunden och få den i olika positioner. Inga förkunskaper krävs. Går bra även med unga hundar.

Utställarskola

Bordsträning

Bordsträning

Där får du lära dig hur det går till på en utställning. Förberedelser, lite utställningsbestämmelser, lite anatomi men framför allt hur du visar din hund på ett fördelaktigt vis.

Utställarskolan är både praktisk och teoretisk varje gång. På teorin kommer vi gå igenom lite vad man kan tänka på inför en utställning, på två träffar går vi igenom Utställnings- och championatbestämmelserna, lite anatomi samt sista gången kommer vi att ha som en liten utställning. 

Som praktik blir det bl.a bordsträning för de mindre raserna och handtering stående på backen för de större raserna, röra sig runt i ring, gå i en triangel, röra sig fram och tillbaka, gå två bredvid varandra fram och tillbaka mm. Fem träffar som varje gång är på ca 2 tim med en liten fikapaus mitt i.

Hund i hand

Möte Av Motionär

Möte av motionär

Hund i Hand är en aktivitet där du ska visa att du har din ”Hund i Hand”, dvs lydnad i vardagssituationer. Kursen bygger på olika träningsmoment för att stimulera och öka kontakt och kommunikation mellan hund och förare.

Vi tränar på sånt som gör vardagen lättare för dig och din hund, bland annat inkallning, stanna kvar lugnt i bilen, vara lugn när matte/husse/annan person undersöker mun, öron och tassar, godisförbud, promenera lugnt utan att hoppa eller skälla vid möte med person mm mm.

Hund i Hand går ut på att du ska göra 8-9 moment med godkänt resultat. 

Det finns tre olika klasser;  brons, silver och guld. Du måste klara brons för att gå vidare till silver osv. Du tävlar bara mot dig själv.

Spår

Kelpie spår

Kursen vänder sig till dig som vill tävla i bruksgrenen spår. I kursen ingår både lydnad och spår.  Då endast SKK-registrerade hundar har rätt att delta vid bruksprov lämnas dessa företräde vid kursstart.
Förkunskaper: Hunden ska komma på inkallning, den ska kunna ligga plats samt vara lydig när den är lös även med andra hundar omkring. Hund och förare ska ha god kontakt.

Mål med kursen: 
Att starta i appelklass spår.