Vinterbild på klubbområdet.

16 dec 202316 dec 2023

Åre BrukshundklubbÅre Brukshundklubb

Om Åre Brukshundklubb

Åre Brukshundklubb (Åre BHK) bildades 1975 och har idag ca 150 medlemmar. Vi finns sen år 2019 på Cubaområdet i Järpen där vi delar på fotbollsplanen med Järpens IF. På vårt eget område har vi även tillgång till inhägnat område, en gammal dansbana som fungerar som en liten inomhusbana och uppvärmd klubbstuga med altan. Läs mer om Cuba nedan.

Åre BHK jobbar med att utbilda hundägare och hundar, vi vill inspirera och motivera och framför allt vill vi att du ska ha roligt tillsammans med din hund i vår verksamhet. Som medlem har du möjlighet att delta i kurser, träningsgrupper, arbetskommittéer, träningstävlingar, öppna hus, utställningar, lydnads- och bruksprov och mycket annat som klubben arrangerar.

Om du vill engagera dig i klubbverksamheten finns det mycket att vara med på - allt från renovering till instruktörsutbildningar. Alla är bra på något och alla behövs!

Som medlem får du också Svenska Brukshundklubbens tidning Brukshunden och är olycksfallsförsäkrad under all organiserad verksamhet.

Åre BHK hälsar Dig välkommen som medlem och till vår verksamhet!

Cuba i Järpen

Gammal skylt på dansbandsområdet.

Åre Brukshundklubb (Åre BHK) huserar på det område med det lite annorlunda namnet Cuba – det sägs namnet kom till när det blev bråk mellan arbetare och ortsbefolkning vid en danskväll på festområdet. Någon som var där beskrev bråket som att det påminde om upploppen på Cuba som pågick under samma tidsepok – efter detta fastande namnet och är idag ett väletablerat namn i Järpen.

Området har varit en samlingsplats för fest och idrott i mer än 100 år. På området finns en åttkantig dansbana som idag fungerar som inomhusbana för enklare hundträning då vi lagt in en matta (dansgolv ska nämligen annars ha bra glid för bra swung under skorna!). Tombolalägdan är idag förråd för vårt tränings- och tävlingsmateriel och ”artist/band loungen” är omgjord till sekretariat.

Vid övertagandet sommaren 2019 började medlemmar att röja och städa hela området som stått mer eller mindre tomt under ca 20 år. Byggnaderna tömdes på kvarlämnat bråte och området innanför och utanför stängslet röjdes på sly och skräp.
Vi har startat renoveringen med ideella krafter och har nu bytt och målat alla fönster och
tillverkat fönsterluckor på klubbhuset. Dessutom har elledningar lagats så att el finns i alla husen. Grinden är lagad och satt på plats och även staketet. Klubbhuset är under renovering men mycket har hänt- den har hunnit utvecklats till en samlingsplats för oss hundintresserade i Åre kommun.