Bruks och lydnadssektor ansvarar för att ansöka och hitta ansvariga för våra bruks och lydnadstävlingar. Sektorn ska vara behjälplig men inte drivande i varje bruks och lydnadstävling.
SBK Mellannorrlands Distrikt
Bruks och Lydnad
Sundsvalls Brukshundklubb
01 mar 2024
Sundsvalls Brukshundklubb
Ansvarar över att få fram tävlingar inom bruks och lydnad
Ansvarsområde
Ansvariga
Sektorn är för närvarande vilande. Kontakta styrelsen om du vill hjälpa till
Kontakt
Om bruksprov
I bruksprov prövas hunden i både ett lydnadsmoment och ett specialmoment. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.
Brukslydnadsmomentet
Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov, alla ekipage måste genomföra det.
På den lägsta nivån, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel.
Specialmoment
Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment, som ingår i bruksprov. Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra.
Nedan finns mer information om de olika specialmomenten samt IPO Nordic Style.
Om lydnad
I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.
Upplevelse av lydnad
Lydnad är någonting viktigt för hunden och dess möjlighet till frihet och utveckling. Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Ekipage som gillar tävlingslydnad gillar utmaningar och att få se sin förmåga prövas i hur långt de kan nå.
Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning.
Träna lydnad
För att bli framgångsrik i lydnad krävs lyhördhet och kunskap om olika inlärningsmetoder och träningssätt. Innan den egentliga träningen börjar för ett moment bör du se till att ha ett gott samarbete med din hund.
Samarbete tränar du bäst genom lek och enklare övningar både utom- och inomhus. Hunden bör ha en förväntan på att det kan hända roliga saker tillsammans med dig. Hunden kan lära sig att om den gör bra saker så får den uppmärksamhet och belöning redan innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete desto bättre förutsättning för lydnad.