tax som går fot
tax som går fot
tax som går fot
SBK logo Sundsvalls BK

SBK Mellannorrlands Distrikt

Rallylydnad

Sundsvalls Brukshundklubb

04 mar 202404 mar 2024

Sundsvalls BrukshundklubbSundsvalls Brukshundklubb

Rallylydnad är glädje och positivitet som passar alla

Hundsport som passar alla

Inom rallylydnad ska hund och förare utstråla glädje och samarbeta under hela genomförandet. Föraren får kommunicera med hunden genom röst och/eller teckenkommandon. Det är även tillåtet att prata och uppmuntra hunden men det är inte tillåtet att vidröra hunden på tävling. Rallylydnad bjuder på variation och spänning med inslag av traditionell lydnad, agility och freestyle

Träna rallylydnad

För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Den ska även ha god kontakt med sin förare.

Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.

Tävling

I rallylydnad går hund och förare en bana med skyltar som beskriver vilket moment ekipaget skall utföra. Det finns fyra olika klasser och dessa är: nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. När du tävlar startar du med 100 poäng och får avdrag om momenten inte utförs enligt reglerna. I nybörjarklass krävs minst 70 poäng för att få godkänt. 

Klubbmästare (KM)

Titeln "Klubbmästare" ges till det ekipage som har högst resultat i sin klass och som tävlar för Sundsvalls Brukshundklubb.

Klubbmästare i Rallylydnad 2023
Nybörjarklass: Linda Vågberg med Jax (93p)
Fortsättningsklass: Angelica Nilsson-Böös med Troja (93p)
Avancerad klass: Sofia de Wall med Kylo (95p)
Mästarklass: Cecilia Bergman med Skidd (95p)

Ansvariga

Cecilia Bergman
Anna Astergren
Linda Björk
Jennie Lindqvist

Kontakt

Rallylydnad
Cecilia Bergman
Sammankallande i Sundsvalls BHK