Person springer med draghund.
Person springer med draghund.
Person springer med draghund.
SBK logo Västra Härjedalens BK

SBK Mellannorrlands Distrikt

Grönt kort kurs

Västra Härjedalens Brukshundklubb

14 jul 202414 jul 2024

Västra Härjedalens BrukshundklubbVästra Härjedalens Brukshundklubb

Person cyklar med hund som drar.

För att kunna tävla i draghundssport är ett av kraven att man har GRÖNT KORT. Detta gäller tävlingsklasserna men inte i motion - och barnklasserna. Oavsett om man ska vara med och tävla eller inte så är det bra att ha deltagit i en grönt kort kurs.

Utbildningens målsättning är att ge deltagarna teoretiska och praktiska kunskaper för att tävla med draghund och innehåller bland annat regler och bestämmelser, uppträdande på tävlingsplatsen, "sportmanship" samt nödvändig egenvård av hund.

Utbildningen omfattar dessutom massor av nyttiga tips även för den som vill motionera med hunden utan att tävla. (Text från Svenska Draghundsportförbundet)

Kursinnehåll

Vi planerar 2 kurstillfällen:

  • Torsdag-fredag 29-30/8
  • Lördag-söndag 31/8-1/9

Dag 1 - Teori och utrustning (utan hund). Kl. 9:00-16:30 (lunch kl. 12-13).
Dag 2 - Praktik och prov. Kl. 9:00-16:30 (lunch kl. 12-13).

Antal platser: 10 st/kurs

Pris: 600 kr (inkl. fika)

Anmälan öppnar: tisdag 16/7 kl. 19:00

Förutsättningar: Medlemskap i VHBK, vaccinerad och ID-märkt hund. Minimiålder hund 1 år. Ålder på förare spelar ingen roll så länge de kan läsa och skriva. Man får tävla utan licens tills man fyller 15 år.

Platstilldelning: Turordningsbaserad efter inkommen anmälan. Anmälan är bindande. 

Om

Om kursledaren:


Linda Lindquist, Norråker Jämtland. Grönt kort instruktör och domare Svenska draghundsport förbundet.

Varit aktiv själv i de flesta grenar inom både barmark och snö. Tävlat både nationellt och internationellt. Senaste åren har fokus legat på medel och långdistans.
Aktiv i klubben Norråker IF samt arrangerar Sveriges längsta och tuffaste långdistanstävling Beaver Trap Trail.

Har Siberian husky och godkänt Kennel, Emzyhusky’s

Om draghundsport:

Att hålla på med drag tillsammans med sin hund är både roligt och en härlig känsla när man både du och hunden intar slagsidan i soffan efteråt. Det är ett underbart sätt att umgås med sin hund som passar alla hundar och förare. Draghundssporten har väldigt många olika grenar: Barmarksdrag: Löpning, cykling, kickbike, vagnsklasserVinterdrag: Skidor, skidor med pulka, släde. 

En Grönt kort kurs mål är att ge kunskap om hur man tränar på ett säkert sätt, utrustning, regler och bestämmelser vid tävling, uppträdande på tävlingsplatsen samt nödvändig egenvård av hund. Men man behöver ju självklart inte tävla!