Hundtassar på tangentbord
Hundtassar på tangentbord
Hundtassar på tangentbord

Information & beställning

Anslut till klubbwebben

09 jan 202309 jan 2023

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Svenska Brukshundklubben har under 2021 byggt en ny klubbwebb tillsammans med Sogeti AB, Linköping. Den nya webbplatsen är inte bara en ny hemsida för förbundet, utan en webbplats för våra distrikt, lokalklubbar och rasklubbar. En webbplats som ger oss en gemensam plattform där klubbarna kan dra nytta av en enhetlig design med lokal anpassning, samt all funktionalitet som byggts in.

Det är nu möjligt för distrikt och klubbar att ansluta till klubbwebben. För att detta ska gå så smidigt som möjligt kommer vi att prioritera distrikten och rasklubbarna i första skedet, Därefter kommer de lokalkubbar som vill ansluta att löpande läggas in.

Brukshundklubbens Klubbwebb

Klubbwebben står nu färdig och redo att välkomna distrikt, rasklubbar och lokalkubbar som vill ansluta. Genom att ansluta till webben får ni:

 • ”Mitt SBK” blir verklighet
 • Underhåll och utveckling av siten sköts centralt
 • Drift och support ingår
 • Licenskostnader ingår
 • Säkerhetscertifikat ingår
 • Inga onödiga/dubbla kostnader
 • En inloggning
 • Gemensam design och layout.
 • Liknande struktur
 • Lokal anpassning
 • Lätt att redigera och lägga in innehåll
 • Ingen stress
 • Utbildning ingår
 • Manualer och instruktionsvideos
 • En gemensam eventkalender - SBK Kalendern
 • Nyhetsflöde från övriga organisationen
 • Avancerad sökfunktion
 • Nyheter visas över hela siten
 • Prenumerera på nyheter, event och sökresultat via RSS
 • Hitta din klubb - med vägbeskrivning
 • Flexibla formulär
 • FAQ – vanliga frågor
 • Förenklad kontakt 

Läs mer om varje punkt nedan, använd ankarlänkarna till höger om du vill hoppa mellan de olika rubrikerna.

Kostnad

Kostnad: 150 kr per månad (1 800 kr per år), debiteras i förskott.

Enligt FS beslut, §376 Protokoll 24/2021 (se protokollsutdrag nedan).

Kostnaden faktureras i förskott.

För 2022 faktureras det faktiska antalet månader från och med månaden efter att avtalet signerats.
Från och med 2023 går faktura ut en gång per kvartal, med start i januari.

Avtal

Avtal skrivs mellan distriktet/rasklubben/lokalklubben och Brukshundservice Sverige AB. I avtalet regleras förutom allmänna villkor, betalningsvillkor etc parternas respektive rättigheter och skyldigheter och lokal administratörs- och redaktörsroll.

Protokollsutdrag § 376 Finansieringsmodell för klubbwebb

Beställning SBK Klubbwebb

För att beställningen ska vara giltig krävs ett styrelsebeslut om att distriktet/klubben ska ansluta till klubbwebben. 

Klicka på länken eller skanna QR-koden för att öppna beställningsformuläret.

Beställningsformulär

QR Code for Jotform form

”Mitt SBK” blir verklighet

Klubbwebben är byggd för alla våra medlemmar, distrikt, rasklubbar och lokalklubbar, samarbetspartners och hundintresserade.

Det är en webb för dig som är funktionär, förtroendevald, tävlande, kursdeltagare etc. Helt enkelt en webbplats där du ska känna igen dig och snabbt hitta det du letar efter.

Underhåll och utveckling

Istället för att ni själva ansvarar och betalar för att underhålla och utveckla er hemsida står förbundet för arbetet och den största delen av kostnaderna för vidareutveckling och underhåll av klubbwebben.

Säkerhet, statistik och övervakning kring GDPR, tillgänglighetsdirektivet och sökmotoroptimering sköts centralt. I samband med det arbetet får ni rekommendationer om förbättringar som ett led i att hålla klubbwebben uppdaterad och väl fungerande.

Det enda ni behöver göra är att fylla på med innehåll (enligt anvisningar för GDPR, tillgänglighetsdirektiv och sökmotoroptimering) och hålla innehållet på er sida uppdaterat.

Drift och support

I årsavgiften ingår drift och support av CMS:et (Conten Management System, i vårt fall Umbraco).

Även support till lokala administratörer ingår från Brukshundservice Sverige AB.

Licenskostnader

Licenskostnader ingår. Ni betalar inget ytterligare för licenser.

Säkerhetscertifikat

Säkerhetscertifikat ingår, ni behöver inte själva hantera eller betala extra för certifikat.

Inga dubbla kostnader

Ni behöver inte ha ett ytterligare webbhotell eller en hemsida på något annat håll om ni ansluter till klubbwebben.

Vill ni behålla er inarbetade domän (hemsidesadress) kan ni göra det genom att behålla domännamnet och peka om det till er sida på klubbwebben.

Den eventuella extra kostnad som kan kvarstå för er är om ni vill behålla ert domännamn och peka om det (=registreringskostnaden för domännamnet) och om ni har e-post som är kopplad till ert domännamn.

En inloggning

I och med kopplingen till medlemssystemet har vi en inloggningsfunktion som gör att du loggar in på ett ställe och får tillgång till flera system med en inloggning när alla system är ihopkopplade.

SBK Utbildning kommer att kopplas ihop med webben så fort vi har alla funktionärer på plats i medlemssystemet. Det gör att du som leder eller deltar i utbildning via utbildningsverktyget SBK Utbildning blir inloggad direkt via klubbwebben.

Design och layout

I linje med Mitt SBK är en gemensam grafisk profil otroligt värdefull. Besökaren möts av en enhetlig design och layout med Brukshundklubbens färger och logotyp. Utseendet är likadant oavsett vart på siten du är, naturligtvis med lokal prägel på distriktens och klubbarnas sidor där ni har er egen logga och ert eget innehåll.

Liknande struktur

Besökare hittar lätt informationen som ligger på samma ställe oavsett vilken sida hen går in på. Strukturen följer samma logik från förbundssidan till distrikt, rasklubbar och lokalklubbar. Menyer och landningssidor är anpassade utifrån de olika behoven distrikt, lokalkubbar och rasklubbar har, men följer samma logik som menyerna på förbundssidan.

På förstasidorna visas ”Bli medlem”, nyhetsblock, ”Hitta din klubb”, SBK Kalendern, nyhetsflödet från andra klubbar/distrikt och sponsorblocket automatiskt.

Lokal anpassning

Vissa delar ser likadana ut på respektive nivå, t ex menyalternativ och de första valen på landningssidorna under menyerna är lika med anpassning beroende på om det är ett distrikt, rasklubb eller lokalklubb. Ni kan alltid lägga in er logga, era bilder, ert eget innehåll och eventuella sponsorer.

Vissa block som t ex länk till ”Bli medlem”, ”Hitta din klubb”, SBK Kalendern, nyhetsflödet från andra klubbar/distrikt och sponsorblocket ligger på samtliga förstasidor neråt i trädet för att ge en gemensam layout.

Ni kan anpassa innehållet utifrån era behov med hjälp av flexibla innehållsblock där ni lägger in ert innehåll.

Enkel redigering

Umbraco är känt som världens mest användarvänliga CMS (Content Management System) och vi har under utvecklingen sett att det verkligen stämmer. Det är intuitivt och lätt att hitta olika funktioner som redaktör och flera av de som varit med och testat i olika roller har tryckt på att det är så enkelt att hitta, ändra och administrera i Umbraco.

Några kommentarer från de som varit med och testat:

”Det är så enkelt så det blir roligt att redigera hemsidan! och det blir så snyggt!”

”Det är ju roligt att jobba med hemsidan nu!”

”Jag är så trött på att våran hemsida är så krånglig att ändra, men den här är ju superlätt.”

Gemensam eventkalender

SBK Kalendern

En gemensam kalender har varit efterfrågad under många år och nu är den verklighet. I kalendern kan alla anslutna distrikt och klubbar lägga in sina aktiviteter t ex konferenser, utbildningar, kurser, föreläsningar etc.1

Kalendern visar alla aktiviteter som förbundet, distrikt och klubbar lägger in. Aktiviteterna visas som standard utifrån var du befinner dig på siten, dvs en lokalklubbs aktiviteter visas på lokalklubbens sida, medan förbundets aktiviteter visas på förbundssidan osv.

Alla event är sökbara och filtreringsbara så du kan se alla aktiviteter på hela klubbwebben, oavsett vem som lagt in eventet/händelsen.

Du kan söka efter t ex kurser på annan plats genom att klicka på "Se fler aktiviteter". Det går även att prenumerera på liknande aktiviteter utifrån din filtrering via RSS. Detta gör det enkelt att hitta olika aktiviteter som t ex kurser, läger, konferenser mm över hela landet.

Har du valt att visa din plats när du gick in på hemsidan visar kalendern automatiskt hur långt ifrån dig ett event ligger (om du väkjer att inte dela din plats med Google visas inte avstånd i kalendern).

Alla resultat utifrån filtrering är direkt delbara genom URL:en (webbadressen), vi kan alltså kopiera webbadressen och komma direkt till resultatet genom att klicka på länken.

Nyhetsflöde

I nyhetsflödet visas de senast publicerade nyheterna från förbundet samt anslutna klubbar och distrikt.2 Flödet ligger näst längst ner på sidan och på förbundets sida visas de senast publicerade nyheterna från alla distrikt, lokalklubbar och rasklubbar.

Det fungerar på samma sätt för distrikt, rasklubb och lokalklubb. På en lokalklubbs förstasida kommer förbunds-, distrikts- och rasklubbs nyhetsflöde att visas längst ner och lokalklubbens egna nyheter i visas i nyhetsblocket längre upp på sidan.

Avancerad sökfunktion

Äntligen en fungerande sökfunktion! Allt innehåll på siten är sökbart. Det går att använda frisök, även på del av ord, det går också att filtrera i sökresultaten på liknande sätt som i kalendern.

Filtreringsmöjligheterna är stora och besökaren kan filtrera på kategori, på distrikt/rasklubb/lokalklubb och datum.

Sökresultatet visar vilken typ av träff det är t ex nyhet, event eller sida, även dokument och bilder kommer att visas om de taggats av den som lagt in dem.

Alla sökresultat är direkt delbara genom URL:en (webbadressen), på samma sätt som kalendern.

Nyheter visas över hela siten

Alla nyheter blir automatiskt indexerade i sökmotorn och går därför lätt att hitta med hjälp av sökfunktionen oavsett på vilken sida nyheten är publicerad.

Nyheterna läggs upp på förstasidan i ett eget block och kan innehålla tre eller fem nyheter, ni bestämmer själva hur många ni vill ha på er sida.

På respektive förbunds-, distrikts-, rasklubbs- och lokalklubbsnivå visas automatiskt de nyheter som ägs av respektive nivå.

Precis som med kalendern kan besökaren klicka på ”Se fler nyheter” och då filtrera sig fram till nyheter som publicerats någon annanstans på klubbwebben.

Prenumerera via RSS

Det går att prenumerera via RSS på alla sökresultat oavsett om de sker via kalender, nyheter eller direkt via söksidan.

Hitta din klubb

med vägbeskrivning

Via sidan ”Hitta din klubb” kan besökaren hitta alla distrikt och klubbar som hör till Svenska Brukshundklubben.

De klubbar som har adress/koordinater inlagda visas på kartan och besökaren kan klicka på länken ”Besök oss” för att komma till respektive hemsida.

Är ni anslutna till klubbwebben kommer besökaren till er sida på siten, är ni inte anslutna kommer hen till er sida utanför siten (alla klubbar är länkade till respektive hemsidesadress).

På kartan finns ett alternativ ”Öppna i Google Maps”, genom att klicka på den länken slussas du över till Google Maps med destinationsadressen förifylld och kan på så vis få vägbeskrivning direkt i mobilen. En hjälp på traven med att hitta till klubben och undvika att åka vilse på vägen 😊

Flexibla formulär

Genom Umbraco Forms kommer alla att ha tillgång till flexibla formulär och blir därmed inte beroende av externa tjänster för t ex anmälningsformulär, undersökningar etc. Formulären har stora anpassningsmöjligheter och vi kan t ex lägga in max antal platser på et event/en kurs.

Formulären kan byggas fritt utifrån de olika block som finns tillgängliga i Umbraco Forms.

Möjlighet att göra mallar finns och alla formulär blir behörighetsstyrda, vilket innebär att en lokalklubb skapar och ser sina egna formulär, förbund, distrikt och rasklubbar likaså. Detta gör att det blir lättare att administrera sina egna formulär.

FAQ – vanliga frågor

FAQ-sidan, eller vanliga frågor, är en länge efterfrågad funktion som Sogeti har gjort en smidig lösning på. Den är uppbyggd med sektioner med rubriker för olika sektioner/ämnen. Under rubrikerna kommer frågorna att synas och svaren fälls ut under frågan när besökaren klickar på frågan.

FAQ på förbundssidan håller nu på att byggas upp med vanliga frågor som kansliet får. Vi har även möjlighet att lägga in FAQ-sida på övriga nivåer så att distrikt/rasklubb/lokalkubb kan ha sin egen anpassade FAQ.

Förenklad kontakt 

För att underlätta för besökare att få svar från rätt person direkt har vi tagit fram kontaktsidor som anpassas med hjälp av kontaktkort och/eller kontaktformulär.

Kontaktsidorna är även de lokala och behörighetsstyrda. Kontakterna visas som kort, med eller utan bild.

Kontaktformulär kräver att besökaren anger vad ärendet gäller och en mer noggrann beskrivning av ärendet. Frågan/ärendet skickas sedan till fördefinierad mailadress t ex förbundsstyrelsen/lokal styrelse, handläggare för utskott, eller enskild person om en specifik person är vald i formuläret.

E-post

E-post kopplat till klubbwebben fanns inte med från förstudien, men vi ser över möjligheter till e-postlösningar som en del av utvecklingen av webben.

Tills vidare finns det flera gratistjänster för e-post och även e-posttjänster som inte kräver att ni har ett webbhotell för hemsida för att nyttja tjänsten. Kontakta dem ni har er domän hos för mer information om e-post hosting.

Betallösningar

Det kommer att finnas möjlighet för t ex klubbar att nyttja integrerade betallösningar när dessa är på plats för att t ex ta betalt för en kurs direkt vid anmälan.

Observera att betallösningar inte är framtagna ännu.

 

Länk till beställningsformulär

1 Är distriktet/klubben inte ansluten till klubbwebben kan ni inte lägga in aktiviteter i kalendern.

2 Är distriktet/klubben inte ansluten till klubbwebben syns inte era nyheter i nyhetsflödet.

 

 

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta Ulrika Norell

Ulrika Norell
Kommunikationsansvarig
Ulrika Norell
Brukshundservice AB

Exempel anslutna klubbar