Rankingtävlingar

Rankingtävlingar är vanliga tävlingar som är öppna för alla att anmäla till via SBK Tävling. På Rankingtävlingarna finns ingen maxgräns för deltagarantal, alla som anmäler kommer med.

På Rankingtävlingarna samlar man poäng till Rankinglistan, vilken ligger till grund för uttagning av landslaget. Tävlingen är alltså en kvalificeringstävling (rankingtävling) för alla intresserade ekipage som vill konkurrera om platser på landslagsläger och kommande landslagsuppdrag.

Regler för rankinglistan

Rankingpoängen ges enligt följande:

  • Poäng ges utifrån placering i rankingtävlingar samt de två tävlingsomgångarna på SM Kval Final (kvalomgång och final). Poängen ges enligt tabellen nedan.
  • Antalet finalplatser på SM kan variera från år till år. Oavsett antalet finalplatser får alla som kvalar in till SM-finalen (minst) ett poäng. Alla som slutför SM-finalen får (minst) ett poäng.
  • Placeringen på rankinglistan baseras på summan av rankingpoäng från SM (resultat från 2019 års SM kommer inte räknas med i uttagningen för VM 2022) samt resultaten från det senaste fyra rankingtävlingarna.
  • Vid lika poäng sorteras listan på placeringar – flest förstaplaceringar, vid lika flest andraplaceringar osv. Detta räknas på samtliga rankinggrundande tävlingar inklusive SM (där kval och final räknas separat).

Aktuell rankinglista hittar du till höger.

Poängberäkning rankinglista