Artiklar

Här kan du läsa diverse inlägg om talangtruppen som har publicerats genom åren. Många artiklar finns även i lydnadsbloggen.

Rapport från talangtävlingen i Smedjebacken 8/12 2012

Vi deltagare på talanglägret hade blivit ombedda att delta på Ludvika BK´s internationella lydnadstävling den 8 december, exakt tre veckor efter vårt läger.

Syftet var att nog att ledningen ville se hur vi handskades med tävlingssituationen och om vi hade anammat de goda råd vi hade fått med oss från lägret.

Anders kommentar: "LL Sveriges tanke med talangtävlingen är att uppmuntra talangerna att träna tillsammans innan, öva på att tävla med en lagkänsla, för att få information om hur vi ska lägga upp nästa talangläger och framförallt tillsammans kunna gå igenom vad som är bra och vad man kan träna mer på."

Talangerna deltog i klass 2, 3 och i elit. Ludvika BK som arrangör var fantastiskt trevliga och kan man bli annat än imponerad när domare och tävlingsledare i eliten var uppklädda i festkostymer!

Först ut var klass 2 där två talanger deltog och båda hamnade på prispallen. Susy Tvärnstedt och Razzia vann på 191,5 p och Maria Rick och Lenka kom 3:a på 172 p. I klass 3 vann Camilla Johansson och Kid på fina 301 p och Jenny Eriksson och Ayla kom 3:a på 250 p, och då avstod de ändå 2 moment! De moment ekipaget genomförde var samtliga 10-mässiga! Eliten var lite lurig med ett annorlunda upplägg och det uppstod lite missförstånd här och där. Det ekipage som klarade denna bana bäst av talangerna var Marika Hansson och Speja, som även är med i spetsgruppen. De gjorde ett jättefint program som slutade med 281.5 poäng och en fin andraplacering.

Efter tävlingen fick vi alla feedback på våra rundor av Anders Kjernholm som gick igenom varje ekipage för sig. Verkligen uppskattat! Jag tror vi alla åkte hem nöjda o glada och nu vet jag att vi alla hoppas på att få komma med till nästa läger och även då att få deltaga på landskampen mot Norge senare i vår!

När jag kom hem så slog jag upp ordet Talang och fick följande förklaring: (egenskap) –Eett uttryck för en övergenomsnittlig fallenhet eller förmåga för någon verksamhet, i intellektuell, fysisk eller annan mening.

Ja, det var vad många av mina talangvänner visade upp denna lördag!

Vid pennan,
Susy Tvärnstedt


Talangläger 16-18 november 2012

Nu är höstens talangläger genomfört och det var ett riktigt kul gäng med spännande hundar! Gruppen bestod av en härlig blandning av såväl helt nya ekipage och deltagare som varit med tidigare i truppen, och även ekipage som hade erfarenhet från landslaget. Det är verkligen inspirerande för oss i ledningen att se hur väl deltagarna coachar och peppar varandra under dessa dagar!

Någon oinsatt har skrivit i en blogg att det är så allvarligt och tråkigt att satsa mot landslaget. Man undrar hur någon kan tro det som aldrig varit i närheten av den nivån? Både talang- och landslagslägret är ju beviset på det motsatta! Deltagarna är så peppade och positiva och har högt motiverade hundar. Det fungerar inte att ta sig till toppen om man inte har kul, och man får ut så mycket mer kapacitet ur motiverade hundar. Det gäller nog i alla sporter, har man inte kul tar man sig inte till toppen!

I och med detta läger så körde vi igång på allvar med vårt nya projekt, talangtruppens Spetsgrupp. Under lägret flyttade vi upp Marie Linder och Carma till Spetsgruppen. Det är kul att se hur otroligt motiverad och ambitiös gruppen är, och det ska bli spännande att se hur Spetsgruppen utvecklar sig och att den tillför det vi hoppats på i vägen till att Sverige ska bli bäst i världen!

/LL Sverige


Rapport från talanglägret 24-26/2 2012

Nu har ytterligare ett talangläger gått av stapeln! Den här gången med 13 helt nya talanger och 7 som varit med förut. Idel tjejer! Det verkar som om killarna har missat dessa läger helt och hållet? Tjugo tjejer och hundträning en hel helg, hur kan det INTE locka?!

Syftet med talangläger och talangtruppen är att så många som möjligt ska få den stöttning som behövs för att kunna hävda sig i landslagssammanhang. Därför byts truppen ut hela tiden med avsikt att ge fler möjligheten att utvecklas. Målet är att Sverige ska ha världens bästa lydnadslandslag!

Fredagskvällen inleddes med fika och en föreläsning av Anders Kjernholm. Anders är en av ledarna och de drivande i talangtruppen tillsammans med Lotta Linusson och Anders Sjöstrand. Till en början var alla lite tysta och avvaktande, men snart kom diskussionerna igång! Anders ville att vi skulle fundera över hur vi ska få jämnare prestationer och att få en bättre uthållighet på våra hundar. Svenskorna är i allmänhet väldigt duktiga på att få till fina detaljer i momenten men de fina detaljerna gör ju ingen nytta om helheten inte finns där! De deltagare som hade landslagserfarenhet sedan tidigare delade med sig av sina tankar och tips för att få en jämnt presterande och säker hund. Träning, träning, träning… Som med allt annat! Fokus på uthållighet i helgen alltså!

På lördagsmorgonen samlades vi i Björnidet-hallen i Smedjebacken. En enormt fin hall med stor och fin konstgräsplan, gott om plats och varmt och skönt. Vi delades in i grupper om 4 deltagare, alla med olika erfarenheter och träningstänk. Syftet var att deltagarna själva skulle stå för coaching av varandra, Lotta och Anders x 2 smög mest runt och gav lite små frågor att fundera kring och stöttade där det behövdes. Stämningen var på topp och vi fick många goda skratt samtidigt som vi hjälpte varandra framåt i träningen. De moment vi skulle koncentrera oss på under förmiddagen var: Fritt följ, apportering och inkallning. Inför varje träningstillfälle hade vi en liten samling där vi gick igenom vanliga missar och brister i de olika momenten. Bedömningen ser ibland lite olika ut om man jämför mellan svenska tävlingar och internationellt. Kan vara bra att ha i åtanke om man siktar högt!

Vi fick även arbeta med överträning och störningar i momenten. Den typen av träning använder vi för att se till att hunden får en så stark bild av sin uppgift som möjligt. Vi försvårar momenten successivt och bygger upp hundens självförtroende i uppgiften. När hunden sedan ska göra momentet på tävling så uppfattar den förhoppningsvis detta som enkelt! Här är det bara fantasin som sätter gränser, rolig träning både för förare och hundar.

På kvällen serverades Thaimat och föreläsning av Maria Brandel. Maria har lång erfarenhet av träning och tävling på världsnivå med flera av sina hundar. Hon har en väldigt proffsig och genomtänkt plan i allt hon gör samtidigt som hon är lyhörd och väldigt ödmjuk till andras sätt att tänka och träna. En riktigt resurs och förebild för talangerna! Maria talade om att "prestera på beställning" och hur man kan hitta den där optimala känslan innan man går in på en tävling. Vad krävs av dig och din hund för att nå målen? Hur ger vi oss själva och hunden självförtroende i tävlingssammanhang och vad är det som stör dig och vad stör din hund?

Uppgiften till söndagens träning var att tänka självförtroende och att planera en liten "tävlingsträning" med syfte att stärka ekipaget. Här gällde det att välja något som vi var bra på för att få till känslan av att lyckas. Även att planera för hur man ska förbereda hunden för uppgiften och ha rätt fokus. Under förmiddagen tittade Maria på ett ekipage i taget och gav lite uppmuntrande kommentarer och tips inför framtiden. Mycket uppskattat av alla! För att bli bra på att tävla måste man även träna på att tävla. Och lite nervöst är det ju att visa upp sig inför Sveriges bästa lydnadsförare!
På eftermiddagen var det fri träning och även om helgen varit lång så fanns mycket energi kvar för att "gasa loss" i störningsträningen. Både hundar och folk skrattade högt!

Nästa gång truppen träffas är det talangmatch mot Norge! Då ska vi "knäcka norrmännen" som Anders K lite ödmjukt brukar uttrycka det. Till dess laddar alla och jobbar vidare med alla träningstips och inspiration vi fått med oss från lägret. Norrmännen bör vara oroliga!

Skrivet av: Sophie Lundgren


Rapport från talanglägret 7-9/5 2010

Nu har historiens tredje talangläger i lydnadsklass gått av stapeln 7-9 maj 2010 i Grängesberg. Det har också varit ett flertal tävlingar och andra arrangemang.

Det var roligt att få träffa gamla som nya talanger, och få utbyta tankar och erfarenheter. Tanken med talangtruppen är att ekipagen i truppen ständigt ska förnyas. Med siktet instället på landslaget kan en del ekipage erbjudas att gå vidare via elitläger, och andra får fortsätta att utvecklas på egen hand –kanske för att söka igen vid senare tillfälle.

Talangläger
Under talanglägret diskuterades en hel del kring detalj- kontra helhetsträning. Vi fick fundera kring hur vi bäst hittar ett sätt att träna och tävla på, så att hundens arbetsglädje och engagemang bibehålls under en lång tävlingskarriär. Detta samtidigt som man vill lyckas bevara alla fina detaljer och få ihop dem till ett, i olika situationer, hållbart program. Det är detaljerna som ger de där extra poängen men utan helhet så tappar de sitt värde. Balansen mellan att träna detaljer och helhet, och att träna lagom mycket på alla delar beroende på var man befinner sig i träningen är en av de saker som talangerna fick reflektera kring.

Den största utmaningen med hundträning är enligt Linda att belöna vid rätt tidpunkt och att hunden förstår vad den blir belönad för. Just att välja rätt belöningstillfälle var också ett av de ämnen som ledningen valde att lägga extra fokus på. Det finns en stor erfarenhet i gruppen och deltagarna delade gärna med sig till varandra av sina tankar och ideér.

Teori blandades med praktik och vi fick arbeta i grupper med olika moment. Vi fick också jobba med störningsträning, som är en del i träningen som ofta glöms bort men som på den här nivån borde ingå åtminstone i någon form i varje träningspass. En av kvällarna ägnades å att på film specialstudera de svenska ekipagens program vid tidigare stora mästerskap. Bedömningen skiljer sig i en del avseenden om man jämför de svenska reglerna och vad som gäller internationellt. Vår ledning, som varit med om åskilligga mästerskap, delade med sig till oss av sina upplevelser, och det blev (såklart) sent innan vi alla kom i säng.

Det är unga hundar det handlar om och det gäller att skynda långsamt. Att få alla delar att fungera samtidigt kan som nämnts tidigare upplevas som den största utmaningen med hundträning, och det gäller naturligtvis våra unga hundar i allra högsta mening. Trots några rejäla missar både i helhet och detaljer fick vi värdefulla erfarenheter med oss hem dokumenterade med videokamera, erfarenheter jag som förare glädjer mej som betydligt mer åt än min hunds förstaplats. Efter starten i Malmö har jag bokstavligen låtit Majni klättra på väggarna och belönat beteendet med godis, detta eftersom Majni kändes påverkad av väggarna i den lilla, trånga lydnadsklass 3 ringen i Malmö. Tipset fick vi av vänner runt omkring oss som vi träffat via talangtruppen. Många väljer att lägga upp störningsträning på så vis att skapa en förväntan på belöning kring det som hunden tidigare varit negativt påverkad av. Att avdramatisera och gradvis vänja hunden vid det den inte är bekväm med kan vara ett annat sätt. Det finns många olika teorier på vad som är bäst, det som skiljer dem åt är kanske bara hur just din egen hund reagerar i just den situationen. Det gäller att vara uppfinningsrik och skam den som ger sig!

Rankingtävling
Elittävlingen i Malmö var en av de rankingtävlingar som man kan delta i under året. Rankingtävlingarna (se landslagets sida) erbjuder möjligheter till att, om allt fungerar samtidigt, knipa poäng i jakten på en landslagsplats men naturligtvis också möjligheter att se och lära av de allra bästa ekipagen. Anders Kjernholm, en av ledarna för projektet, brukar tala om att det första året i elitklass mest handlar om att samla erfarenheter. Mässor som den i Malmö är en tuff miljö att tävla i, med många olika sorters störningar. Det bekymrade dock inte talangerna Helena och Linda som placerade sig på en 11:e respektive 12:e plats av elitklassens 23 startande ekipage, förvisso med några små men kostsamma missar. Som helhet såg det väldigt fint ut och Helena & en höglöpande Picknick bjöd på dagens snyggaste fritt följ och belönades med lovord och en välförtjänt 10:a från domaren som uttryckte att det var det bästa fria följ han någonsin sett. Om Helena måste välja ett favoritmoment så blir det just fritt följ: "fritt följ är så komplext och består av många olika delar. Det blir aldrig statiskt och går att variera hur mycket som helst. Det ställer lika höga krav på hur föraren rör sig som hur hunden gör det. I Fritt följ är man så oerhört mycket "med" sin hund. Tävlingslydnad är ömsesidigt förtroende, samarbete, och följsamhet, och det ställs verkligen på sin spets här. När vi får ihop det optimalt suddas gränserna mellan hund och människa liksom ut. Det är en enastående upplevelse och känsla!"

Utveckling med sikte på målet
Helenas´ Picknick har utvecklats enormt, och gått från en ettårig klass 1 hund till en tvåårig välskolad elithund på bara ett år. Samtidigt har hon behållit precis samma härliga, entusiastiska attityd till träning som i början! Det är det allra bästa för Helena som tillsammans med fem andra talanger chansen att vara med på det elitläger som arrangerades i Mullsjö i april månad. På det lägret deltog 16 av landets absolut bästa ekipage, talanger inräknade. Talangerna gjorde på inget sätt bort sig, tvärtom var det flera av de mer rutinerade ekipagen som med glimten i ögat var snabba på att framhålla vikten av att skynda långsamt med unga hundar (i vart fall tills efter VM i Paris nästa år, som någon sa). Att det är många som vill åt de eftertraktade landslagsplatserna, hindrar inte förarna att uppmuntra och peppa varandra. Det är tillsammans vi ska bli bäst, det är tillsammans vi skapar ett lag. Det är alla överens om.

Tjejerna har likartade tankar kring betydelsen av att få träna i bra och utvecklande miljöer. Via talangtruppen har vi fått möjlighet att träffa så många duktiga människor som vi lärt oss så mycket av, och som vi haft så roligt ihop med. Oavsett hur vi utvecklas framöver har vi fått så mycket tillbaka av detta projekt. All kunskap och "tänk" som förmedlas, både av coacherna och de andra deltagarna är ovärderlig. Supporten, att få bekräftelse att man är på rätt väg, hjälp och uppmuntran när det känns besvärligt.

Som Helena sammanfattar "Tiden i Talanggruppen har också gett mig ovärderliga
träningstillfällen i rätt miljöer, bra förebilder och nya inspirerande vänner." Och jag kan bara instämma - satsningen är ett oerhört utvecklande projekt att få delta i, alla som har höga ambitioner borde söka. Det är en jättechans, för god för att missa.

Målet att Sveriges lydnadslandslag ska bli bäst i världen står fast och nu fortsätter utvecklingen. I augusti ska vi talanger matchas mot Norges Rekrutgrupp, motsvarigheten till vår talangtrupp. Gamla talanger får sedan till hösten lämna plats för nya.

Text: Malin Johansson