NM rallylydnad

Nordiska mästerskap i rallylydnad för hundar, en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar, arrangeras varje år.

NM rallylydnad 2021

Arrangörsland

Sverige

Datum

11-12 december 2021

Plats

Stockholmstrakten.

Information

Landslagsuttagningen för NM i rallylydnad sker via en inoff tävling den 22 augusti på Väsby Brukshundklubb. Mer information hittar du inbjudan här till höger. Anmälan sker via SBK tävling.

Film

Här kan du se en demofilm om den nordiska klassen i rallylydnad.

-------------------------------------------------------------------------------

NM rallylydnad 2019

Arrangörsland

Danmark

Datum

26-27 oktober 2019

Plats

Sjællands Agiliy Center, Huginsvej 27, Ringsted

Information

Tävlingen pågår under två dagar och utgörs av en lagtävling (lördag) och en individuell tävling (lördag och söndag). Under den första dagen genomför varje ekipage två banor. Resultaten avgör lagets placering men räknas även in i den individuella placeringen. Dag två genomför vare ekipage ytterligare en bana som fastställer ekipagets individuella placering.

Varje land kan anmäla ett lag. Ett lag består av fem tävlande och en reserv. Om ett lag består av färre än fem tävlande kan laget ändå tävla, men får då noll poäng för den tomma platsen i lagtävlingen.

Varje nordiskt land avgör själv vilka kvalificeringsregler som gäller för deltagande i de nordiska mästerskapen. I Sverige kommer uttagningen att ske på SM 2019. De sex bäst placerade stambokförda hundarna på SM kommer att erbjudas att delta, fem som ordinarie och en som reserv. Om någon tackar nej går erbjudandet vidare till nästa stambokförda hund i resultatlistan. Observera att NM enligt Nordisk Kennel Unions (NKU) regler enbart är öppet för stambokförda hundar.

NM döms av fyra domare, en från varje land. Dessa är: Paul Lysholdt (Danmark), Iiris Harju (Finland), Solveig Zetterstrøm (Norge) och Beatrice Palm (Sverige). Domarna dömer samtliga banor.

Momenten som används på NM är hämtade från de olika deltagarländerna och har delats in i fyra svårighetsgrader, 1, 2, 3 och 4 poäng. Dessa moment, tillsammans med regler, anvisningar, momentbeskrivningar, avdrag och domaranvisningar, utgör tillsammans en nordisk klass. Observera att utförande och avdrag kan skilja sig från de nationella regelverken.

Om du har några frågor kring de nordiska mästerskapen kan du skicka ett email till beatrice.palm@brukshundklubben.se