FAQ

FAQ

Vanliga frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna vi får till Svenska Brukshundklubben. Frågorna är organiserade med rubriker baserade på våra olika verksamheter. Klicka på en fråga för att läsa svaret.

  • Prov & tävling

      • SBK Tävling

        • Då du i Sverige vill tävla i sporterna lydnad, bruksprov, rallylydnad, IGP, mondioring, IPO-R och specialsök (eller anmäla till mentalbeskrivning, mentaltest eller exteriörbeskrivning) måste du ha ett konto på webbsidan SBK Tävling.

          Från den sidan anmäler du dig till tävlingar, prov och tester samt att du kan betala dina anmälningar via den sidan om en arrangör är ansluten till online betalningssystemet Stripe. Du finner också hela tävlingskalendern med tävlingar, prov och tester där. 

          Som medlem i Svenska Brukshundklubben (SBK) loggar du in med BankID och med en och samma inloggning får du tillgång till både Medlem och SBK Tävling. För att öppna de olika systemen måste du klicka på den lilla bocken till höger om texten Medlem eller SBK Tävling.
          Se bild:

          Som icke SBK-medlem loggar du in med din e-postadress och lösenord.

          Då du loggat in första gången måste du färdigställa ditt konto genom att först lägga in din hund, sedan ange vilken klubb du representerar vid tävlingar (alltså den klubb du är medlem i) och därefter kan du anmäla dig till tävlingar. 

          Länk till SBK Tävling:https://brukshundklubben.se/sbktavling

          Länk till film om hur du färdigställer ditt konto: https://youtu.be/Z-EP0JFcLzU

          Länk till instruktion hur du loggar in på SBK Tävling via mobilen: instruktion-hur-du-loggar-in-via-mobil-till-nya-sbk-tävling.pdf (brukshundklubben.se)

        • Alla som ska tävla i Sverige i de sporter som finns i webbsite SBK Tävling måste ha ett eget konto i systemet. Utländska tävlanden måste då skapa ett konto, om de inte hade ett i gamla SBK Tävling.
          Hade de ett konto i gamla systemet kan de logga in med den e-post som de hade i gamla systemet och klicka på Glömt lösenord.

          Men först måste föraren skicka in en bild på sitt registreringsbevis på hunden till Svenska Kennelklubben (SKK) så att de kan registrera hunden i deras webbsite SKK Hunddata. Gäller det oregistrerad hund eller blandras, maila SKK registreringsavdelning och fråga dem vad som då gäller.

          Mailadress till SKK registreringsavdelning: reg@skk.se

          När sedan hunden är registrerat hos SKK så kan man hämta den till sitt konto i SBK Tävling, precis på samma sätt som alla måste göra - men utländska förare tävlar för sitt land om de inte är medlemmar i svensk klubb.

          OBSERVERA: Det är viktigt att man kollar i SKK Hunddata https://hundar.skk.se/hunddata/ hur ens hund har blivit registrerad där, för det är exakt så man måste skriva hundens reg.nr även på sitt konto i SBK Tävling.

        • I SBK Tävling måste alla som ska tävla med en och samma hund ha ett eget konto, sedan måste den som har hunden på sitt konto Dela hunden med den andra föraren. Detta gör man i fliken Mina hundar.
          Tyvärr ser det inte ut som att delningen fungerar, men det gör den - så be bara den som du delar hund med att logga in på sitt konto och gå in Min tävlingsprofil och där måste den andra föraren acceptera delningen. Därefter kan hunden anmälas till tävlingar och prov av båda förarna.

        • I nya SBK Tävling är det endast personer med skyddad identitet som får vara anonyma.

        • När du har färdigställt ditt konto i SBK Tävling så kan du anmäla dig till tävlingar, prov och tester via systemet.

          Här är en film på hur du anmäler dig via mobilen: https://www.youtube.com/watch?v=h7W9wvTYLDw

        • Söka bland tävlingar, prov och tester kan man göra utan att vara inloggad, men vill man anmäla sig måste du vara inloggad.

          Markera och kopiera in denna länk i ett nytt webbfönster för att komma till Tävlingskalendern på SBK Tävling: https://brukshundklubben.se/sbktavling/prov-tavlingar/?p=1

          Väl där kan sökning göras på olika sätt, till exempel ange den arrangör du vill tävla hos och då kommer den arrangörens alla tävlingar, prov och tester fram. För att inte begränsa din sökning så kan du ta bort datumangivelserna helt. Man kan också söka på typ av tävling, prov eller test och då få fram alla arrangörer som har den typen av tävling, prov och test du söker. 

        • När du färdigställt ditt konto i SBK Tävling och därmed kan anmäla dig till tävlingar i systemet så finns det olika sätta att betala sin anmäla på, antingen med giro eller swish eller med Stripe och detta väljer du då du gör din anmälan via systemet. OBS! Stripe kan endast användas om arrangören du ska anmäla till är ansluten till detta betalningssystem och swish kan endast användas om arrangören medger det.

          Med Stripe (onlinebetalning): Du följer anvisningarna för Stripe som kommer upp på SBK Tävling. Då går anmälan och betalning iväg samtidigt. Din anmälan blir synlig på arrangörens tävling/prov direkt och den har en grön bock längst ut till höger.

          Med Giro eller swish: Då klickar du på Giro eller Swish och du får då fram betalningsinformation med PG/BG-nummer och/eller swishnummer till arrangören, dessa måste du vara nog med att notera. Nu går anmälan iväg till arrangören, men anmälan är inte synlig för dig eller andra - utan bara för arrangören.  Anmälan har ett rött kryss och arrangören måste Markera din anmälan som betald innan den blir synlig och detta gör arrangören efter att de sett att din betalning har inkommit. OBS! Att du måste betala i tid så att dina pengar finns hos arrangören innan sista anmälningsdag  - annars kan din anmälan inte anses korrekt.

        • Då anmälan är gjort med giro eller swish:
          Går anmälan iväg till arrangören, men anmälan är inte synlig för dig eller andra - utan bara för arrangören.  Anmälan har ett rött kryss och arrangören måste Markera din anmälan som betald innan den blir synlig och detta gör arrangören efter att de sett att din betalning har inkommit. Innan detta är gjort av arrangören har din anmälan status Anmälan påbörjad..

          Vid frågor om hur du ska betala din anmälan, om du missat den informationen vid anmälan - måste du kontakta arrangören.

        • I medlemssystemet Membersite finns numera medlemskort för den som är SBK-medlem och detta kan du spara ned, printa ut eller ta ett foto/skärmdump på och ta med för att visa arrangören vid tävling, men arrangören ser också ditt medlemsnummer i SBK Tävling.

          För dig som är medlem i SBK får med en och samma inloggning tillgång till både Medlem och SBK Tävling.

          Är du inte medlem i SBK, måste du kontakta den klubben du är medlem i för att med dem få veta hur du ska visa att du är medlem inom SKK organisationen.

        • Det är ALLTID till arrangören man lämnar återbud och de ska sedan, utifrån om det finns giltigt skäl eller ej till återbudet, antingen betala tillbaka anmälningsavgiften eller inte. Arrangören ska i alla fall ta bort anmälan från tävlingen. 

          I reglerna för den sporten du är anmäld i finns att läsa när du har rätt att få återbetalning och inte.

        • PM med information om tävlingsdagen och eventuell deltagarlista läggs numera upp av arrangören i SBK Tävling. Du som tävlande kan se detta PM då du går in i Tävlingskalendern på SBK Tävling och där går in på rätt tävling, prov eller test du är anmäld till. Finns inget PM utlagt - kontakta arrangören.

        • Återbetalning sker på två olika sätt även i SBK Tävling.

          Men i varje regelbok eller i anvisningar för varje sport står vad du får återbetalning för, det kan alltså vara så att du inte har rätt att få någon återbetalning. Den tävlande är skyldig att känna till och följa de regler och anvisningar som finns. 

          När det gäller återbetalningar så hanteras dessa olika beroende på hur din anmälan är betalad.

          Vid Stripe (onlinebetalning): I det fall en person anmält sig via Stripe så sker återbetalning direkt till det BG/PG-konto som betalkortet du använde vid betalningen är kopplat till. Denna återbetalning sker direkt i systemet efter att arrangören kryssat i att anmälan ska tas bort från tävlingen med återbetalning. Om en arrangör har missat att kryssa i att återbetalning av Stripe ska ske, då de tog bort anmälan, så måste arrangören göra återbetalningen manuellt från deras BG/PG-konto direkt till förarens bankkonto utanför SBK Tävling.

          Vid Giro eller swish: Anmälan via giro betalats direkt till arrangörens eget BG/PG-konto, då ska arrangören göra en manuell återbetalning till den tävlandes BG/PG-konto från klubbens BG/PG-konto. Detsamma gäller vid anmälan som är betalad med swish.

        • Man kan inte få ut något friskvårdskvitto ur SBK Tävling, vi kan inte göra något åt detta i nuläget. Just nu är det högsta prioritet på att resultaten och utbetalningarna till klubbarna börjar fungera!

          Men kanske räcker det för ditt jobb att du visar den bekräftelser du fått på mailen då du anmält dig till tävling/prov och sedan visa ditt kvitto på betalningen från din bank?

           

        • Du måste även i SBK Tävling ange vilken klubb du tävlar för, alltså vilken klubb du är medlem i och representerar då du tävlar. Detta anger du i fliken Min tävlingsprofil.
          Man kan tävla för olika klubbar i olika sporter, men var noga med att läsa i reglerna vad som gäller i din sport.

        • Du som är medlem i SBK:
          Får med en och samma inloggning med BankID via Mina sidor tillgång till både Medlem och SBK Tävling. För att öppna de olika systemen måste du klicka på den lilla bocken till höger om texten Medlem eller SBK Tävling.
          Se bild:


          Du behöver gå in i Medlems systemet för att ändra e-postadress och detta speglar då av sig på ditt konto i SBK Tävling. Du behöver alltså gå in i Medlem, sedan in i fliken Min profil och där kan du ändra både e-post och telefonnummer. 

          Icke medlem i SBK:
          Ändrar sin e-post i Nya SBK Tävling i fliken Min tävlingsprofil.

           

        • I SBK Tävling hämtas hundens uppgifter från Svenska Kennelklubbens webbsida SKK Hunddata.
          Så i fliken Mina hundar i SBK Tävling kan du lägga till mankhöjd, vaccinationsintyg och BPH-protokoll (SKK:s motsvarighet till SBK:s mentalbeskrivning MH). Det är också i denna flik du kan dela hunden om ni är flera som ska tävla med samma hund.
          När din hund blir uppflyttad i klasserna så ska detta regleras automatiskt, du behöver inte själv göra något åt detta.

        • Den som vill ange hundens mankhöjd för att tävla rallylydnad kan göra detta själv. 
          Se i FAQ Hundens uppgifter i SBK Tävling hur detta ska gå till. OBS! Att detta gäller inte som inmätning i bruks. 
          För inmätning av mankhöjd vid bruks:
          För hund, som skulle hamna i annan kategori än dess ras vad gäller hinderhöjder och apportvikter kan göras en individuell mätning av mankhöjd. Denna registrering av mankhöjd kommer endast SBK Kansliet kunna göra i SBK Tävling i framtiden.

          Inmätning går ej att lägga in i nya SBK Tävling än:
          Tyvärr går det inte att göra denna hantering än. Så den som har en inmätt hund för bruks ska ha med sitt intyg och visa den för arrangören. När väl detta går att hantera i systemet kommer handläggare på förbundskansliet att lägga in alla inmätta hundar.
          OBS! Att det inte finns något skäl att göra en inmätning om hunden inte hamnar i annan kategori än dess ras.
          I dokumentet "Anvisning för inmätning av individuell mankhöjd i bruks" på SBK:s hemsida finns mer att läsa om hur detta ska gå till. Där finns även "Intyg om inmätning av mankhöjd" som man ska skicka in då en inmätning har gjorts.
          Ifyllt intyg mailas till: tavling@brukshundkluben.se Det går bra att ta en bra mobilbild på intyget.

        • Det är SBK distriktens tävlingsavdelningar som i Membercare/membersite ska lägga in funktionärer, som auktoriseras av dem, så att dessa kan bli valbara i SBK Tävling. OBS! att domare och andra funktionärer som auktoriseras av centrala SBK, läggs in i systemet av SBK Förbundskansli.

           

          Film hur du lägger till behörighet/uppdrag i membersite: https://youtu.be/EkVQUfenYLY

        • When foreign participants want to compete in Swedish competitions
          To get an account, which even foreign participants must have, the dog must FIRST be verified by SKK (Swedish Kennel Club/Svenska Kennelklubben). You can not add a dog in the system New SBK Tävling that is not verified by SKK! The owner must send an e-mail of the dog's pedigree to SKK, who verifies the dog and then you can add the dog into the system. Contact reg@skk.se for help verifying the dog.

          Log in to New SBK Tävling for foreign competitors
          A person who did not previously have an account in the old SBK Tävling:
          Must instead of click on Logga in (Log in) click on Skapa konto (Create account). Enter your e-mail and click on Glömt lösenord (Forgot password). You will get at password sent to your e-mail, take this password and enter it into New SBK Tävling and then log in. You can do this yourself.

          A person who had a previous account in the old SBK Tävling:
          NOTE! It is important that your name and current e-mail were registered in the old SBK Tävling, because then you will now have a guest account in our membersite. You log in by entering your e-mail and click on Glömt lösenord (Forgot password) the first time. You will get at password sent to your e-mail, take this password and enter it into New SBK Tävling and then log in. You can do this yourself.

          Link to a video about how to complete your account:https://youtu.be/Z-EP0JFcLzU
          The video is in Swedish, but you can see that you have to register your dog in Mina hundar (My dogs) and in Min tävlingsprofil (My competition profile) enter your country as a club that you compete for in the sports you want to participate in. Be sure to enter correct contact information such as e-mail and mobile number so that the organizers can get in touch with you.

          Link to New SBK Tävling:https://brukshundklubben.se/sbktavling

        • When you have created your own account at New SBK Tävling, see how you do this at this FAQ Get an account in New SBK Tävling.

          You must contact the organizer for the competition that you whant to participat in if you need the IBAN nr. Here you can see how to register to a competition: https://www.youtube.com/watch?v=h7W9wvTYLDw (Only in Swedish)

          NOTE!
          Foreign participants must have your country as a club that you compete for - otherwise you cannot register to competitions. Also make sure to have correct contact details such as email and mobile number so that the organizers can get in touch with you.

        • When you have created your own account at New SBK Tävling you can register for competitions at the system. Se how to do this at the FAQ How to register to a competition

          Choose if you want to pay online or by Swedish Bank- or PlusGiro. NOTE! Only organizer that is conected to Stripe will alow this payment.

          Online: If you pay online your registration and payment arrives to the organizer at once.

          By Giro: If you pay by Swedish Bank- or PlusGiro your registration arrives to the organizer but you must make the payment outside the framework of the program. And you must make sure that you make the payment in time directly to the organizer.

          You must contact the organizer for the competition that you whant to participat in if you need the IBAN nr.

        • The rule books or instreuctions for each sport regulate if you can get any refund at all. The participants are obliged to know and follow the rules and instructions that exist.

          When it comes to repayments, these are handled differently depending on how the notified person has made the payment to the competition - so even in the New SBK Tävling.

          By Stripe (online payment): If a person make the payment to a competition by Stripe the repayment autmaticly gets back to the persons bankaccount when the organizer removes the entry. 

          By Giro: If the entry fee has been paid directly to the organizer by plus or bank giro, the organizer must make a manual refund to the competitor's bank account. 

        • Foreign participants must chose there own country as their club they compete for even in New SBK Tävling.

        • In the New SBK Tävling, the dog's information is taken from the Swedish Kennel Club's website SKK Hunddata. So in your account Mina hundar (My dogs) you can add the dog's height and vaccination certificate. This is also where you can share the dog if there are several  competitors who want to compete with the same dog. When your dog is eligible to start in the next class, this should be regulated automatically, you do not need to do anything about this yourself.

      • Dispenser

        • Denna länk tar dig till sidan där du kan läsa om detta: Dispens för tävlande - Svenska Brukshundklubben

        • Person som har beviljat dispens får ett personligt dispensbrev via e-post från SBK:s tävlingsavdelning, där det framgår uttryckligen vad dispensen gäller för och vem som beviljat den.

          Detta dispensbrev ska medföras och visas upp för arrangören/domarna vid tävling/prov.

          Vid dispens att få ha annan förare som sköter specialmoment, står det dispenstagaren fritt att använda vilken annan förare som helst att utföra det den själv inte kan göra, enligt dispensens utformning, så länge den andra föraren också uppfyller reglernas krav på medlemskap.

        • Då det handlar om dispens för hunden är det alltid till Svenska Kennelklubben (SKK) dessa ansökningar ska skickas. På SKK:s hemsida finns mer information om dispens för hund och hur du ansöker.

          Frågor kring dispensansökan för hund besvaras av SKK:s tävlingsavdelning www.skk.se.

        • Svenska Kennelklubbens (SKK) centralstyrelse kan medge dispens till hund som blivit öron- eller svanskuperad om synnerliga skäl föreligger, så att hunden får delta på beskrivningar, utställningar, prov och tävlingar. Mer information om detta finns på SKK:s hemsida. www.skk.se 

        • Det finns en generell dispens för kastrerad hund vid tävlingar och prov. I alla regelverk står det vad som gäller och på Svenska Kennelklubbens (SKK) hemsida finner du information om vad som gäller för kastrerad hund. www.skk.se 

      • Tävla

        • En hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK) får man tävla i bruksprov (allt utom skydds), IGP (allt utom klass där bitarbete finns), mondioring (allt utom klass där bitarbete finns), IPO-R, drag, lydnad, rallylydnad, agility, nosework, freestyle och heelwork to music.

        • Svenska Brukshundklubben (SBK) har avelsansvaret för närmare 20-talet raser och dessa kallas för brukshundsraser. Vilka raser dessa är finner ni på SBK:s hemsida, via denna länk: SBK brukshundraser - Svenska Brukshundklubben

          Med dessa brukshundar får du tävla i alla sporter som du får tävla med en registrerad hund och du får därtill tävla i bruksprov i skydds, IGP klass 1-3, och mondioring klass 1-3. Alltså alla tävlingar där bitarbete ingår. 

        • Med en blandras eller oregistrerad hund får man tävla i rallylydnad, lydnad, IPO-R, agility, nosework, freestyle och heelwork to music.

          I varje regelverk för de olika sporterna står alltid om sporten är öppen för alla hundar eller kräver att det ska vara registrerade i Svenska Kennelklubben (SKK).

          Men för att få tävla överhuvudtaget med en blandras/oregistrerad hund måste man införskaffa en tävlingslicens. Detta ansöker man om hos Svenska Kennelklubben. www.skk.se 

        • Kastrerad hanhund/tik
          • Hanhund som kastrerats kirurgiskt, oavsett orsak, medges inte dispens att delta vid utställning och SBK:s exteriörbeskrivning utan ska tilldelas Disqualified respektive ej godkänd.
          • Hanhund som kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller beskrivning. Vid internationella prov och tävlingar kan särskilda krav på testikelstatus föreligga – för upplysning om detta, se det specifika regelverket.
          • Hanhund som kastrerats genom medicinsk behandling medges inte dispens för deltagande vid utställning, SBK:s exteriörbeskrivning, prov, tävling eller beskrivning.
          • Tik som kastrerats genom kontinuerlig medicinsk behandling eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande vid utställning, SBK:s exteriörbeskrivning, prov, tävling och beskrivning. Se vidare Nationellt dopingreglemente för hund.

        • Om det i reglerna inte står att man inte får delta med kryptorchid hanhund så är det Ok att delta.

          Championat kan man endast få i de sporter som inte kräver godkänd testikelstatus. Detta måste man läsa om i Svenska Kennelklubbens (SKK) Championats bestämmelser. www.skk.se  

        • Detta anger varje regelverk och det kan vara olika beroende på vilken sport man vill tävla i. Så läs i regelboken för varje sport.

          Till exempel i bruksprov ska föraren under året uppnå lägst 12 års ålder.  

        • Detta anger varje regelverk och det är olika beroende på vilken sport man vill tävla i. Så läs i regelboken.

          Till exempel i bruksprov får hund som uppnått 12 månaders ålder delta, men i lydnad får hunden ha uppnått 10 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället för att få delta.

      • Licenser

        • Ansökan om tävlingslicens för blandras/oregistrerad hund görs hos Svenska Kennelklubben (SKK)

          Länk till deras hemsida: www.skk.se

        • Tävlingslicensen behövs för att få tävla på officiella draghundstävlingar i Sverige. Man löser licens för den förening man vill tävla för.

          Information om licens för tävlande i drag.

        • Person som själv har tävlat, med godkänt resultat, i samtliga klasser i någon av skyddsgrenarna SKH/IGP/MR kan erhålla personlig skyddslicens. Läs mer i bestämmelserna.

          Personer som har tränat och tävlat minst en hund från lägsta klass upp till godkänd i högsta klass i Mondioring/IGP/Svensk skydd kan ansöka om personlig träningslicens.
          Läs mer i dokumentet träningslicens i mondioring.

          Länk till ansökan om personlig licens

        • Ansökningsförfarande
          1. Genomföra teoriutbildningen för skyddshundförare via SBK Utbildning med godkänt resultat. Vid godkänd utbildning erhålls ett intyg. Detta intyg kan laddas ned digitalt och ska uppvisas för skyddsansvarige vid lämplighetskontrollen.

          Länk till SBK Utbildning 
          OBS! Den som sedan tidigare har gått en teorikurs för licens - behöver inte gå den igen! Utan då kan man istället direkt sända in en ansökan om licens.  
          2. Ansökan om tävlingslicens sker via formulär. SBK Kansli mejlar ut ”Intyg för lämplighetskontroll” till den sökande. Den sökande tar med sig både intyg för lämplighetskontroll samt intyg på genomförd teoriutbildning till lämplighetskontrollen hos skyddsansvarig.

          Länk till ansökan om licens
          3. Skyddsansvarig gör lämplighetskontrollen samt fyller i ”Intyg för lämplighetskontroll” och därmed godkänner eller inte godkänner ekipaget för att tävla i någon av skyddsgrenarna. Skyddsansvarig eller den ansökande e-postar bild på ”Intyg för lämplighetskontroll” till SBK Kansli, tavling[@]brukshundklubben.se
          4. SBK Kansli utfärdar licensen och håller register på dessa + register på ekipage som inte får licens.

      • Bruksprov

        • Om det är fler som har anmält till ett bruksprov än vad arrangören kan ta emot, behöver arrangören prioritera vilka som kan komma med på tävlingen.
          Genom prioriteringen får vissa ekipage förtur framför andra. Detta sker med hjälp av en funktion i SBK Tävling, och är alltså inte helt slumpmässig.

          Sådana faktorer som exempelvis att redan vara uppflyttad, att tävla för arrangören, eller att ha gjort flera tävlingar tidigare, kan – beroende på vilken typ av tävling/grupp/klass det gäller – påverka din chans att få komma med på tävlingen.

          De prioriteringsfaktorer som gäller för olika typer av tävlingar/grupper/klasser finns beskrivna i avsnittet ”Prioriteringsfaktorer” i dokumentet ”Anvisningar för prioritering vid överanmälan i bruks” på SBK:s hemsida.

        • Arrangören kan inte ”välja” att prioritera ”sin” ras eftersom prioriteringen vid RM sker via funktion i SBK Tävling och där är företräde för rasen obligatoriskt. Dock måste man också notera att företrädet endast gäller i de fall föraren vid tävlingen också representerar (inte endast är medlem i) rasklubben. Tävlingen är i princip en ”vanlig” tävling och öppen för alla hundar oavsett ras så det går inte att generellt neka anmälningar av ”annan” ras. Dessa hamnar i prioriteringen efter hundar av den aktuella rasen och med förare som representerar rasklubben. En rasklubb kan förstås sätta antalet ordinarie platser så att det åtminstone initialt bara blir deltagare av den egna rasen, dock knappast till mindre än minimiantalet tre per grupp (se även inställande av klass nedan). Att vid återbud låta bli att sätta in reserver av annan ras och hävda att antalet platser har krympt kommer säkert att ses som mindre trovärdigt av dem det drabbar.    

          Att förlägga ett RM till en officiell tävling ger fördelen att hundarna kan skaffa sig officiella meriter (såsom cert och uppflyttning) men också nackdelen att en grupp med minst tre anmälda inte får ställas in, oavsett vilka raser det är på hundarna. Inte heller får klass i gruppen utan hundar av den aktuella rasen ställas in. Om arrangören vill ha full frihet att bara arrangera tävlingen för den egna rasen så finns alternativet inofficiell tävling då man kan ha vilka regler som helst (men resultaten kommer förstås inte att registreras, däremot står det klubben fritt att kora rasmästare vid tävlingen).   

          Arrangör är i princip rasklubben, hur den sedan delegerar ansvaret för arrangemanget till regional eller lokal enhet och avtalar hur en ekonomisk vinst eller förlust ska fördelas är upp till rasklubben.

        • För hund, som skulle hamna i annan kategori än dess ras vad gäller hinderhöjder och apportvikter kan göras en individuell mätning av mankhöjd. Observera att det inte finns något skäl att göra en
          inmätning om hunden inte hamnar i annan kategori än dess ras.

          För den som vill ange hundens mankhöjd för att tävla rallylydnad kan det göras av föraren själv men detta gäller inte som inmätning i bruks.

          I dokumentet "Anvisning för inmätning av individuell mankhöjd i bruks" på SBK:s hemsida finns mer att läsa om hur detta ska gå till. Där finns även "Intyg om inmätning av mankhöjd" som man ska skicka in om en inmätning har gjorts vid annat tillfälle (exteriörbeskrivning, agilityinmätning etc) än via SBK Tävling.

        • Förare och hjälpförare ställer upp tätt bredvid varandra med den kopplade hunden mellan sig och med front mot budföringssträckan. Då var frågan om de fick ställa upp både från höger och vänster om hjälpföraren.

          Svar: Det står inget i reglerna om att föraren och hunden ska vara på någon speciell sida i förhållande till mottagaren utan det står föraren fritt att ställa upp till höger eller vänster om mottagaren men hunden måste vara placerad mellan föraren och mottagaren.

        • En tävlande får beträda och träna på lydnadsplanen under tävlingsdagen i bruks, men det är dock inte tillåtet att använda sig av godis, leksaker el. dyl på planen där lydnadsmomenten ska ske, eftersom även appellplanen räknas som gemensam mark.

           

          Tävlingsledaren får gärna informera om detta vid tävlingsdagens början.

      • IGP

        • IGP står för Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordning.

          På svenska säger vi Internationell prövningsordning för brukshundar.

        • Detta är två helt olika prov, så man måste bli godkänd i BH-provet för att få starta i IGP.

      • Uthållighetsprov (UHP)

        • Ja, för att delta i Uthållighetsprov krävs medlemskap i SBK.

        • Nej, rätt att delta i UHP har enbart registrerade hundar av brukshundras. Hunden måste vara 16 månader gammal och får inte vara äldre än 7 år.

    • Avel & Hälsa

        • Mentalbeskrivning hund (MH)

          • Svar: Hunden måste ha fyllt 12 månader för att få delta på MH, men det finns ingen övre åldersgräns.

          • Svar: Nej det måste du inte. Ägare eller förare bosatt i Sverige ska vara medlem i klubb inom SKK-organisationen. Ägare eller förare bosatt utom Sverige ska vara medlem i av SKK erkänd utländsk kennelklubb, alternativt medlem i SBK.

          • 6.2.2 Oregistrerad hund
            Rätt att delta har även oregistrerad hund som ska provas i verksamheten för samhällsnyttiga hundar, efter uppvisande av intyg från utbildaren samt giltig tävlingslicens (TAVLIC) utfärdad av SKK.

          • Anmälan till ett MH ska vara öppen till tre veckor före provtillfället. Därefter finns det enligt reglerna en speciell prioriteringsordning som arrangören ska följa om det är fler än åtta hundar anmälda.

            Prioriteringsreglerna hittar du i reglerna för MH.

          • Om du anser dig ha blivit orättvist behandlad kan du lämna in en protest till domare och arrangör. Protesten får dock inte avse domslut utan endast tekniskt fel. Protesten ska vara skriftlig och lämnas in till arrangören senast inom en halvtimme efter det att beskrivningen/mentaltestet slutförts för samtliga hundar.

            Om du inte har lämnat in en skriftlig protest till arrangören senast inom 30 minuter efter avslutat prov kan du inte inkomma med protest senare.

          • En hanhund som:

            - kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller beskrivning, vilket innebär att han får delta vid både MH och MT.

            Däremot medges inte dispens att delta vid utställning eller SBK:s exteriörbeskrivning. I och med det kan han inte bli korad.

            - kastrerats genom medicinsk behandling medges däremot inte dispens för deltagande vid varken utställning, exteriörbeskrivning, prov, tävling eller beskrivning.

          • En tik som kastrerats genom medicinsk- eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande vid utställning, exteriörbeskrivning, prov, tävling och beskrivning. Hon får därför delta vid MH, MT och exteriörbeskrivning, och kan vid godkänt resultat även få titeln korad.

          • MH står för Mentalbeskrivning hund och BPH står för Beteende- och personlighetsbeskrivning hund. Båda beskriver hundens egenskaper och mentalitet, och resultaten kan också användas som ett underlag i avelsarbetet.

            MH arrangeras inom SBK och är framtagen för brukshundraserna. BPH är SKK:s mentalbeskrivning och är utformad för att passa alla hundar, och även blandraser får delta.  

            På både MH och BPH går man igenom en bana med ett antal standardiserade moment (10 på MH och 8 på BPH), där syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Man får en beskrivning av bl.a. hundens sociala förmåga, lekfullhet och ev. rädslor.

        • Mentaltest hund (MT)

          • Nej, du behöver inte vara medlem i SBK för att göra MH.

            Men ägare eller förare bosatt:

            • i Sverige måste vara medlem i någon klubb inom SKK-organisationen.
            • utanför Sverige måste vara medlem i av SKK erkänd utländsk kennelklubb, alternativt medlem i SBK.
          • Anmälan till ett MT ska vara öppen till tre (3) veckor före provtillfället. Därefter finns det enligt reglerna en speciell prioriteringsordning som arrangören ska följa om det är fler än åtta hundar anmälda.

            Prioriteringsreglerna hittar du i reglerna för MT

          • PM ska läggas in i SBK tävling senast en (1) vecka före beskrivningen och innehålla en tidsplan. 

            Återbudsbrev ska vara deltagaren tillhanda senast en (1) vecka före beskrivningen. 

          • Om du anser dig ha blivit orättvist behandlad kan du lämna in en protest till domare och arrangör. Protesten får dock inte avse domslut utan endast tekniskt fel. Protesten ska vara skriftlig och lämnas in till arrangören senast inom en halvtimme efter det att beskrivningen/mentaltestet slutförts för samtliga hundar.

            Om du inte har lämnat in en skriftlig protest till arrangören senast inom 30 minuter efter avslutat prov kan du inte inkomma med protest senare.

          • Du kan ansöka om åldersdispens för MT om hunden hunnit fylla 4 år. Det krävs dock väldigt speciella skäl för att en sådan ansökan ska beviljas.

          • Ja, en hund som har gjort ett skandinaviskt MH (och har kryss i alla rutor) har rätt att delta på ett svenskt MT. En kopia av hundens MH-protokoll ska medfölja anmälan till arrangören och även medfölja resultatlistan vid redovisning.

          • MT2007

            Svenska Brukshundklubbens (SBK) officiella test under perioden 2007 - 2022.
            Resultaten från MT2007 registrerades in hos SKK under perioden ovan.
            För att kunna få titeln "Korad" på sin hund under samma period var kravet att hunden hade fått godkänt resultat vid MT2007 och Exteriörbeskrivning.

            MT2017

            Anordnades inofficiellt under perioden 2017 - 2022
            Resultaten registrerades inte hos SKK utan redovisades enbart hos SBK
            Bygger på en sammanvägning av MT2007 och det MT som gällde före 2007
            Orsaken till revideringen var att det åter behöves lägga större tyngd vid trygghetsdelarna i våra hundar; socialitet och nerver

            Svenska Brukshundklubbens officiella mentaltest från 2023-01-01, benämns med MT2023
            För att kunna få titeln "Korad" på sin hund är kravet att hunden har fått godkänt resultat vid officiellt MT och Exteriörbeskrivning.

            Du kan läsa mer om MT2023 på hemsidan.

          • En hanhund som:

            - kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller beskrivning, vilket innebär att han får delta vid både MH och MT.

            Däremot medges inte dispens att delta vid utställning eller SBK:s exteriörbeskrivning. I och med det kan han inte bli korad.

            - kastrerats genom medicinsk behandling medges däremot inte dispens för deltagande vid varken utställning, exteriörbeskrivning, prov, tävling eller beskrivning.

          • En tik som kastrerats genom medicinsk- eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande vid utställning, exteriörbeskrivning, prov, tävling och beskrivning.

            Hon får därför delta vid MH, MT och exteriörbeskrivning, och kan vid godkänt resultat även få titeln korad.

          • SBK:s kansli utfärdar korningsdiplom till uppfödare som har en tik med minst 5 korade avkommor, en hane med minst 15 korade avkommor eller minst 10 korade avkommor från sin uppfödning.

            Kansliet utfärdar dock inte korningsdiplom för individuella hundar, men flera rasklubbar erbjuder detta så kontakta aktuell rasklubb och fråga.

        • Exteriörbeskrivning

          • Många av de exteriörbeskrivningar som arrangeras läggs ut i tävlingskalendern i SBK Tävling. Man kan anmäla sig och betala via SBK Tävling precis som till andra prov och tävlingar.

            I samband med SBK-utställningar erbjuds det ibland även möjlighet att exteriörbeskriva sin hund. Ta kontakt med arrangören och fråga.

          • En hanhund som

            kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller beskrivning, vilket innebär att han får delta vid både MH och MT. Däremot medges inte dispens att delta vid utställning eller SBK:s exteriörbeskrivning. I och med det kan han inte bli korad.

            kastrerats genom medicinsk behandling medges däremot inte dispens för deltagande vid varken utställning, exteriörbeskrivning, prov, tävling eller beskrivning.

          • En tik som kastrerats genom medicinsk- eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande vid utställning, exteriörbeskrivning, prov, tävling och beskrivning.

            Hon får därför delta vid MH, MT och exteriörbeskrivning, och kan vid godkänt resultat även få titeln korad.

        • Utställning

          • Ja, om det är en utställning som arrangeras av SBK (lokalklubb, distrikt eller rasklubb) så är grundregeln att hundens ägare ska vara medlem i SBK.

            Om det är en utställning som arrangeras av SKK:s länsklubbar måste ägaren vara medlem i en SKK-länsklubb (eller i erkänd utländsk kennelklubb).

        • Lathunden

          • Svar: Dessvärre inte, utan Lathunden fungerar enbart på Windows och Windows 10 rekommenderas.

          • Svar: Du köper ett program som kan hantera SKKs rasdatafiler. Rasdatafilerna köps separat från SKK, de ingår inte i licenskostnaden.

          • Svar: Gamla versionen, Lathunden 2006, kan inte hantera de nya utställningsreglerna eller nya registreringsnumren. Du behöver köpa en uppdaterad version. Har du däremot en giltig licens för version 9.x så rekommenderas att ladda ner nya versionen.

          • Svar: Nej, programmet måste ligga i C:/Lathunden SQL för att fungera.

          • Svar: Ja, du kan manuellt registrera dessa även om de inte finns hos SKK.

          • Svar: Ja, du kan manuellt registrera dessa även om de inte finns hos SKK.

          • Svar: Du måste kontakta SKK. Lathunden hanterar de uppgifter som finns hos SKK. Är uppgifterna fel måste de rättas hos SKK.

          • Svar: Skicka ett mejl till john.orvill@brukshundklubben.se. Beskriv så noga du kan vad du gjorde och vad som hände. Om du fått ett felmeddelande, skriv exakt vad det står. Tänk på att vissa felkoder kan det stå – (minustecken) framför. Tag gärna en skärmdump på felmeddelandet.

          • Svar: Nej, dessvärre finns inte dessa resultat med i rasdatafilerna än.

          • Svar: Ja i stort sätt. Undantaget är utskriftsfunktionen som inte fungerar på Windows 8.

          • Svar: Utvecklingen av nästa version, Lathunden SQL ver10, pågår. Dock kommer det att dröja lite tills den finns tillgänglig.

      • Tjänstehund

          • Patrullhund

          • Räddningshund

          • Assistanshund

            • Svar: En Assistanshund är en civil tjänstehund som arbetar FÖR sin förare och för dennes välmående. 

            • SBK har ett uppdrag genom Myndigheten för delaktighet att: 

              • Lämplighetstestahundar 
              • Examinera Assistanshundsekipage 
              • Funktionskontrollera Assistansanshundsekipage
              • Kvalitetssäkra Assistanshundinstruktörer 
            • De arbetsområden som idag är erkända för ett assistanshundekipage inom SBK är. 

              • Servicehund
              • Alarmerande hund 
              • Signalhund 
              • Psykisk hälsahund 
            • Lämplighetstesten genomförs innan ekipaget kan påbörja sin utbildning till assistanshundekipage. Syftet med lämplighetstestet är att avgöra huruvida en hund är lämplig att starta utbildningen till assistanshund. 

            • Ja, det är inte ett problem att bli assistanshund om man är blandras. För hund som inte är registrerad i SKK:s stambok tas beslut om hälsoundersökning beroende av ras/ingående raser. För hundar över 25 kg ska höftleds-och armbågsröntgen genomföras. 

            • Certifierade ekipage skall genomgå årsprov för att säkerställa att ekipaget upprätthåller sin uppnådda standard. När ekipaget inte längre är aktivt återlämnas legitimation och tjänstetäcke till Svenska Brukshundklubben. ID kort och tjänstetäcke är Svenska Brukshundklubbens egendom. 

            • Utbildning av assistanshund gör du tillsammans med en instruktör. Antingen med egen hund från start eller en redan grundtränad hund. 

              • För dig som har behov av en assistanshund (du skall ha en diagnos av stadigvarande karaktär) så finns det två vägar att välja mellan. Utbildning av din egen hund tillsammans med en assistanshundinstruktör 
              • Köp av en redan grundtränad hund som har tränats för att möta just dina behov 
            • Den som har behov av en assistanshund kan antingen välja att köpa en grundtränad hund som redan är testad och utbildad efter personens behov, eller köpa en otränad hund och hoppas att den går igenom alla tester för att sedan själv utbilda den med hjälp av en assistanshundinstruktör. Oavsett vilken väg som väljs så ägs hunden av personen själv.

            • Om en hund blir utbildad i egen regi kostar det i genomsnitt 127 000 kronor från valp till godkänd examination.

              En grundtränad hund som är tränad efter personens behov kostar i genomsnitt 180 000 kronor. I det priset ingår motsvarade kostnader som för en egen tränad hund samt även samträning av hunden och dess blivande förare.

              Svenska Brukshundklubben har genom Myndigheten för Delaktighet fått en statlig ersättning som täcker de administrativa kostnaderna samt de obligatoriska testerna och tjänstetecken som examinerade hundar ska bära.

            • En frisk assistanshund kan arbeta upp till dess att den är ca 10 år gammal.

            • Under den senare delen av 1900-talet har ansvaret för personer med funktionsnedsättningar flyttats från staten till kommuner och regioner. Vården/rehabiliteringen/habiliteringen av dessa personer ska nu ske inom ramen för varje regions/kommuns vårdinsats.

            • Att införskaffa en grundtränad assistanshund eller utbilda en egen lämplig hund är en engångskostnad. Kostnaden bör jämföras med de årliga nummer av insatser som en person med en funktionsnedsättning kräver. En adekvat jämförelse för kostnaden kan fås genom att ta kostnaden för de årliga insatserna och multiplicera med det antal år som hunden är i tjänst.

            • Bistånd kan ges både för inköp av hund och bidrag till utbildning för hunden. Beroende på personens behov varierar tiden för hundens utbildning. För en examinerad och godkänd assistanshund är det, under förutsättning att vissa krav uppfylls, möjligt att få vissa kostnader ersatta via Försäkringskassans system Merkostnadsersättning (tidigare handikappersättning/vårdbidrag).

            • Det finns många exempel på att personer med funktionsnedsättning har fått en ökad livskvalitet, ett minskat omsorgsbehov och minskade vårdinsatser i form av t ex medicinering och personalkrävande terapi och behandlingar.

              Ett exempel som har stått ut är hur hundar för personer med psykisk ohälsa, sk psykisk hälsahund har bidragit till att barn som varit hemmasittare under många år nu har återvänt till skolan och deltar i sociala sammanhang på sätt som tidigare varit helt omöjliga.

            • Det finns ingenting i aktuella lagar och förordningar som exakt styr hur denna insats ska se ut förutom att den ska anpassas efter varje individs behov och förutsättningar.

        • Medlem

          • Det lättaste sättet att lägga till medlemskap är att gå in på: https://brukshundklubben.membersite.se/Membership/MyMembershipsTryck sedan på "Bli medlem" i menyn till vänster och välj därefter klubb.

            Som alternativ går detta relativt lätt att se, genom att när man försöker registrera sitt medlemskap kollar upp i högra hörnet, står det ens namn där är man inloggad, står det "Logga in" behöver man göra det för att bli igenkänd.

          • Högst upp till höger på hemsidan brukshundklubben.se har du knappen ”Mina sidor” läs mer i denna länk: Min profil - Svenska Brukshundklubben

          • Familjemedlemskap tecknas på två olika sätt:

            1.  När någon i din familj tecknar ordinarie medlemskap första gången kan hen lägga till familjemedlemmar samtidigt och betala alla medlemskap direkt.

            2. Om någon i familjen redan är ordinarie medlem kan hen lägga till en familjemedlem under "Min familj" via "Min sidor" på Membersite

             

          • -Via din medlemsida med swish eller kort.

            På ”mina sidor” tryck på mina ”fakturor” tryck på ”betala medlemsavgiften” tryck på ”välj” tryck på ”fortsätt” betala med Swish eller kort.

            -Genom Kivra (om du har Kivra så skickas avin dit).

            -Som e-faktura i internetbanken om du anmält att du vill ha e-faktura

            -Genom avi där den skickas hem med posten.

          • Ring medlemsavdelningen via telefon

            Mån-fre mellan kl. 10-12 på 08-505 875 00

            eller mejla till medlem@brukshundklubben.se

          • Mån-fre mellan kl. 10-12 på 08-505 875 00

          • Mejla till medlem@brukshundklubben.se för att avsluta ditt medlemskap.

          • Medlemskapet avslutas automatiskt om du inte betalar. Vi har inga krav medlemskap och utebliven inbetalning skickas inte vidare till något inkassobolag.

          • Logga in på ”mina sidor” klicka på ”mitt medlemskap” ditt medlemsnummer står på ditt digitala medlemskort.

          • Mejla medlem@brukshundklubben.se eller gå till "mina fakturor" efter du loggat in på "mina sidor"

          • Svar: Medlemskortet uppdateras automatiskt när den nya perioden startar om du betalt för kommande period.

          • Organisation

              • Valordning

                • Syftet med den valordning som infördes 2020 är bland annat att öka transparensen kring valberedningens arbete att hitta nya kandidater inför personval vid års- och fullmäktigemöten samt förhindra möjligheten att "ropa namn från golvet" under pågående års-/fullmäktigemöten.

                • För exakta detaljer om valordningen se normalstadgarnas § 10 här.

                • Inför års- och fullmäktigemöten behöver valberedningar läsa på normalstadgarna, om valordningen samt planera in ett arbetssätt och datum för sitt förslag i sitt arbete.

                  Detsamma gäller alla styrelser som bör kommunicera med valberedningen så att arbetssättet och kommunikationen kring detta sker enligt normalstadgarna.

                  Även medlemmarna behöver informeras om normalstadgarna som börjar gälla 2020-07-01 och de förändringar som gäller inför och på års- och fullmäktigemöten. Medlemmarna bör informeras om styrdokument och är förberedda på arbetssättet och tidsramarna för detta.

                  Följande är att tänka på under arbetet efter valordningen. För exakta datum se normalstadgarna. Att vara uppdaterad på normalstadgarna är alltid en god förutsättning för medlemmar i en förening!

                  • Ett preliminärt förslag från valberedningen ska presenteras för medlemmar i ett tidigt skede inför års-/fullmäktigemötet, innan ett utsatt datum.
                  • Medlemmar/delegater kan nominera ytterligare kandidater genom att skicka dem till styrelsen, innan ett utsatt datum.
                  • Styrelsen ska skicka lista på ev. inkomna kandidater vidare till valberedningen, innan ett utsatt datum.
                  • Valberedningen skickar sitt slutliga förslag till styrelsen inför års-/fullmäktigemötet, innan ett utsatt datum.
                  • Samtliga nominerade kandidater är valbara och ska delges medlemmarna/delegaterna inför års-/fullmäktigemötet.

                  OBS! För mer information om vad som gäller på års-/fullmäktigemötet samt exakta detaljer kring den nya valordningen se normalstadgarna.

                • De datum och rutiner som gäller för valordningen inför års- och fullmäktigemöten hittas i normalstadgarna.
                  OBS! Datum skiljer sig mellan de olika nivåerna inom Brukshundklubben, så var noga att läsa på rätt normalstadgar som gäller er förening.

                  Samtliga normalstadgar finns här.

                • Valberedningens arbete startar rimligen direkt efter års- eller fullmäktigemötet. Förslagsvis kontaktar valberedningen alla medlemmar, till exempel med hjälp av mailutskick via styrelsen som har tillgång till medlemsregistret, för att uppmana medlemmar att börja tänka och lämna förslag till de val som valberedningen ska förbereda. Valberedningen framträder med fördel också på årets medlemsmöten för information, kommunikation och påminnelser till medlemmarna. För tidsperioder – se respektive normalstadgar.

                  Under verksamhetsåret för valberedningen dialog med föreningens medlemmar, vilka också kan lämna förslag. Valberedningen tar fram ett preliminärt förslag.

                  När valberedningens preliminära förslag offentliggjorts har medlemmarna möjlighet att nominera ytterligare kandidater. Detta görs via respektive styrelse i enlighet med valordningen i normalstadgarnas § 10. Styrelsen sammanställer inlämnade nomineringar, kontrollerar medlemskap på medlem och de nominerade personerna och vidarebefordrar nomineringarna till valberedningen. Det är styrelsen som har tillgång till medlemssystemet.

                  Frågan har ställts om det är möjligt att vara anonym när man nominerar kandidater, men eftersom det endast är medlemmar, som har rätt att nominera kandidater, måste styrelsen försäkra sig om detta.

                  Valberedningen ges slutligen möjlighet, att med inkomna nomineringar, korrigera sitt slutliga förslag inför års- eller fullmäktigemötet.

                  Inför års- eller fullmäktigemötet ska samtliga nominerade kandidater (det vill säga valberedningens föreslagna personer tillsammans med övriga inkomna kandidater) finnas tillgängliga i års- eller fullmäktigemötets handlingar. Det är dessa, och endast dessa, som är valbara på mötet. Vissa undantag finns – se normalstadgarna.

                  Har du förslag att lämna till valberedningen under verksamhetsåret, eller under nomineringsprocessen, tveka inte att kontakta dem!

                • Nej, förslag till val av valberedning sker på sittande års- eller fullmäktigemötet. Valberedningen föreslår inte "sig själv". Det är inte heller något som styrelsen ska göra.

                  För att förbereda val av valberedning kan föreningen, om medlemmarna så önskar, vid medlemsmöte under hösten utse en förberedande kommitté, om några personer, som får i uppdrag att arbeta fram ett förslag till val av valberedning. Förslaget presenteras vid års- eller fullmäktigemötet.

                • Nej, nomineringarna är funktionsstyrda. Det vill säga; I en nominering från medlem ska det anges vilken funktion i styrelsen som nomineringen gäller. Det är bara valberedningens förslag samt nomineringar gällande aktuell funktion som är valbara vid respektive val på års- eller fullmäktigemötet.

                  Förtydligande från UG styrdokument 2022-02-07

                  VAL AV ORDINARIE LEDAMÖTER

                  Normalstadgarna slår fast att:

                  Valberedningens slutliga förslag tillsammans med inkomna kandidatförslag utgör de nominerade och valbara kandidaterna. Föreslagen medlem kan endast kandidera till en post (normalstadgarnas § 10 moment 2). Som mötets beslut vid personval gäller den kandidat som erhåller högsta antalet röster (normalstadgarnas § 7 moment 4).

                  Exempel på situation gällande val av ordinarie ledamot:

                  Det finns fyra valbara ordinarie styrelseledamotsplatser och fem kandidater till dessa genom valberedningens förslag samt ytterligare nominering från medlem. Ordinarie ledamot är en post (befattning) oaktat vilkendera mandattid det gäller eller vilketdera val där är att förrätta för den enskilde medlemmen (nyval, omval eller fyllnadsval).

                  Detta innebär att:

                  Samtliga kandidater äger rätten att prövas mot samtliga ledamotsplatser som står för val. Hur så görs lämnar ordförande förslag på i sin propositionsordning.

                  VAD GÄLLER FÖR KANDIDAT SOM HAR ANNAN POST OCH INTE BLIR VALD TILL NY FÖRESLAGEN POST?

                  Situation:

                  En suppleant accepterar att i laga ordning kandidera till en ordinarie styrelseledamotsbefattning. Vid de kommande årsmötesförhandlingarna blir suppleanten inte vald till ordinarie ledamot. Vad händer med vederbörande i rollen som suppleant?

                  Om suppleanten har mandattid kvar

                  Suppleanten kvarstår på sin post som suppleant.

                  Om suppleanten inte har mandattid kvar

                  Suppleanten kvarstår inte på sin post utan har att prövas mot övriga kandidater.

                • Nej, styrelsens roll är att vara "brevlåda" för medlemmarnas nomineringar samt att genomföra medlemskontroll på medlem och de nominerade personerna, detta då det är styrelsen som har tillgång till medlemssystemet. En nominering ska dock uppfylla normalstadgarnas kriterier om att den ska komma från en medlem samt innehålla de uppgifter som krävs (funktion, namn, kort presentation och ett OK att den föreslagne kandiderar). Om styrelsen får in ofullständiga nomineringar kan en begäran om komplettering vara på sin plats.

                  Styrelsen får inte "sortera" bland nomineringarna. Alla inkomna nomineringar ska vidarebefordras till valberedningen samt inför års- eller fullmäktigemötet presenteras i möteshandlingarna.

                • Att öppna upp en extra nomineringsperiod av synnerliga skäl är något som endast sker i undantagsfall. Ett exempel kan vara i situation att en föreslagen person i valberedningens förslag inte längre har möjlighet att ställa upp i ett förtroendeuppdrag samt att det heller inte finns förslag bland de av medlemmarna nominerade personerna.

                • Nej, det är bara valberedningen som kan föreslå öppning av nominering på sittande möte. Skulle förslaget komma från annan medlem har valberedningen dock möjlighet att göra förslaget till sitt. Det är i slutändan års- eller fullmäktigemötet (medlemmarna) som beslutar i enlighet med normalstadgarna. Mötet får fatta beslut att öppna nomineringen endast om antalet nominerade är otillräckligt för att genomföra de val som ska ske enligt § 7 mom. 3 p. 14–15.

                • Valberedningen fattar sina beslut enligt majoritetsprincipen.

                • Nej, nomineringen öppnas endast för den funktion/post som saknar nominering. Mötet får fatta beslut att öppna nomineringen endast om antalet nominerade är otillräckligt för att genomföra de val som ska ske enligt § 7 mom. 3 p. 14–15.

                • Ja, skulle en sittande ledamot nomineras samt väljas in som kassör behöver dock nominering av en ny kandidat till ledamotsposten, som blev vakant, genomföras, om det inte redan finns fler förslag till den funktionen. Valberedningen föreslår då öppning av nomineringen under pågående möte. Mötet får fatta beslut att öppna nomineringen endast om antalet nominerade är otillräckligt för att genomföra de val som ska ske enligt § 7 mom. 3 p. 14–15.

              • Möten

                  • Kallelser till års- och fullmäktigemöten ska utfärdas senast den 1 januari.
                  • Kallelser ska skickas skriftligen till varje medlem via post, e-post, lämnas personligen eller via medlemstidning/årskalender/motsvarande som distribueras enligt någon av de tidigare nämnda sätten. Det räcker inte med information på hemsida eller sociala medier.
                  • Möten kan, enligt generell dispens beslutad av Svenska Kennelklubben, genomföras digitalt även 2025.
                  • I övrigt se normalstadgar inom Svenska Brukshundklubben för ytterligare detaljer.
                • § 7 moment 1 i lokalklubbsstadgarna anger följande:
                  "Lokalklubben ska hålla minst tre ordinarie medlemsmöten per år, varav ett ska vara årsmöte och hållas under perioden 10–28 februari. Tid och plats för medlemsmöte beslutas av lokalklubbsstyrelsen."

                  Eftersom stadgarna anger att det är lokalklubbsstyrelsen som fattar beslut om tid och plats för mötet har ett medlemsmöte (inkl. årsmötet) inte rätt att besluta om detta. Stadgarna är styrande även för medlemsmötet. Har medlemsmötet ändå fattat ett sådant beslut är det alltså inte giltigt utan lokalklubbsstyrelsen måste fatta ett eget beslut i frågan. Lokalkubbsstyrelsen kan i denna fråga inte styras av medlemsmötet, vad gäller årsmöte måste dock tidpunkten vara inom perioden 10-28 februari (se normalstadgar för respektive nivå i organisationen för datum). Detta innebär också att lokalklubbstyrelsen kan ändra sitt beslut. Observera dock att kraven på kallelse alltid ska uppfyllas.

                • § 7 moment 1 i lokalklubbsstadgarna anger följande:
                  "Kallelse till ordinarie medlemsmöte utfärdas av lokalklubbsstyrelsen och ska tillställas varje medlem senast 30 dagar innan mötet, dock ska kallelse till årsmöte utfärdas senast den 1 januari. Kallelsen ska innehålla information om tid och plats för sammanträdet. Förslag till dagordning samt handlingar i det eller de ärenden som ska behandlas vid medlemsmöte ska vara tillgängliga för medlemmarna senast sju dagar före mötet."

                  Kravet är att kallelsen "ska tillställas varje medlem" vilket dels innebär att det ska vara skriftlig, dels att klubben i rimlig grad ska försäkra sig om att den når medlemmen. Förutom tid och plats för mötet är det rimligt att det framgår hur medlemmen kan få del av de kompletterande handlingarna. Vad gäller årsmötet ska kallelse ske senast den 1 januari, för övriga medlemsmöten gäller senast 30 dagar före mötet. Distributionen av kallelsen kan ske på nedanstående sätt. En skriftlig kallelse som skickas per post till den adress som finns registrerad i Brukshundklubbens centrala medlemsregister uppfyller stadgarnas krav. Detta förutsätter att klubben använder en aktuell medlemsförteckning.

                  Om medlemmen har en e-postadress registrerad i medlemsregistret kan kallelsen skickas per e-post. I båda fallen är det medlemmens ansvar att hålla uppgifterna uppdaterade och klubbens ansvar att använda de aktuella uppgifterna. Klubben bör uppmana sina medlemmar att kontrollera på "Mina sidor" att de har registrerat en korrekt e-postadress. Notera att det alltid är det centrala medlemsregistret som gäller, ev. andra register eller adresslistor kan inte åberopas. Om klubben uppmärksammar felaktiga uppgifter i medlemsregistret ska man korrigera dessa.

                  Kallelsen kan överlämnas personligen (t.ex. i samband med en aktivitet på klubben) under förutsättning att klubben vet vilka medlemmar som har fått kallelsen.

                  Kallelsen kan föras in i medlemstidning, årskalender eller motsvarande. Det är viktigt att kallelsen får en framträdande plats i tidningen (eller motsvarande) och att det på framsidan finns en hänvisning till kallelsen. Distributionen av medlemstidningen ska då ske på något av de ovanstående sätten.

                  Samtidig kallelse till flera möten kan användas. Till exempel kan man via ett utskick i december kalla till det kommande årets alla ordinarie medlemsmöten (inklusive årsmötet). Klubben måste då genom kompletterande utskick (på något av ovanstående sätt) försäkra sig om att de medlemmar som tillkommer under perioden från det ursprungliga utskicket fram till 30 dagar före respektive möte också får kallelsen genom kompletterande utskick. Medlemmar som tillkommer mindre än 30 dagar före mötet bör kallas i möjligaste mån. Kompletterande utskick av kallelse kan till exempel ske tillsammans med ett välkomstbrev.

                  Klubben kan använda flera sätt att kalla medlemmarna. Till exempel kan den skickas per e-post till de medlemmar som har e-postadress registrerad, överlämnas personligen till de som deltar i en aktivitet på klubben och skickas per post till resterande medlemmar. Klubben ska dock föra en förteckning så att det i efterhand går att följa upp hur varje medlem har kallats, till exempel då medlemsmötet ska besluta om det är stadgeenligt utlyst. Förteckningen kan till exempel bestå av en lista med de medlemmar som fick kallelsen personligen överlämnad, en lista med de som fick den per e-post och en lista med de som fick den skickad till sig per post. Har alla medlemmar fått kallelsen per post räcker det med den medlemsförteckning som användes som adressunderlag.

                  Sammanfattningsvis kan kallelse ske skriftligen på följande sätt:

                  1. Per post.
                  2. Per e-post.
                  3. Överlämnas personligen.
                  4. Via medlemstidning, årskalender eller motsvarande som distribueras enligt punkt 1-3.
                  Andra sätt att kalla (t.ex. enbart muntligt, via anslag i klubbstugan eller på webben eller sociala media) uppfyller inte stadgarnas krav. Däremot får de gärna användas som komplement till ovanstående.

                • § 7 moment 1 i lokalklubbsstadgarna anger följande:
                  "Förslag till dagordning samt handlingar i det eller de ärenden som ska behandlas vid medlemsmöte ska vara tillgängliga för medlemmarna senast sju dagar före mötet."
                  och
                  "Lokalklubbsstyrelsen beslutar hur möteshandlingar görs tillgängliga. Dessa kan även rekvireras mot ersättande av uppkomna kostnader."

                  Lokalklubbsstyrelsen ska så långt det är rimligt underlätta för medlemmarna att ta del av handlingarna. Det är skäligt att det i kallelsen till mötet framgår hur medlemmen kan ta del av möteshandlingarna. En medlem kan dock inte kräva att handlingarna ska distribueras direkt till hen genom någon form av stående beställning utan måste i så fall begära detta sju dagar före respektive medlemsmöte. Naturligtvis ska handlingarna finnas fritt tillgängliga då medlemsmötet genomförs.

                  Handlingarna (till exempel förslag till dagordning, verksamhetsberättelse osv.) behöver alltså inte skickas med kallelsen. Det är ofta inte heller möjligt eftersom till exempel den ekonomiska rapporten inte kan färdigställas innan året är slut. Möteshandlingarna kan göras tillgängliga i klubbstugan, skickas ut per e-post och publiceras på klubbens webbplats. I det senare fallet får handlingarna vara lösenordskyddade under förutsättning att medlemmarna får tillgång till inloggningsuppgifter. Om handlingarna finns i klubbstugan förutsätts det att den medlem som vill ta del av dem får tillgång till nyckel till klubbstugan om det krävs eller att en tid bokas då klubbstugan hålls öppen.

                  En medlem har rätt att på begäran få pappersexemplar skickade till sig. Klubben har då rätt till ersättning för de merkostnader som uppstår (det vill säga kostnader för utskrift/kopiering, emballage och frakt/porto).

                • En röstlängd är en förteckning av de medlemmar som närvarar vid ett medlemsmöte/årsmöte, och används som bland annat underlag vid eventuella röstningar.
                  I samband med deltagande på årsmöte måste godkänt medlemskap kontrolleras på närvarande medlemmar varför de ska prickas av. Av stadgarna framgår vilka som är röstberättigade på årsmöte/medlemsmöte.

                  Mall på röstlängd

                  Förslag på röstlängd finns att hämta bland framtagna dokumentmallar.

                  Praktiskt tips för röstlängd på års- fullmäktige och medlemsmöte

                  • Föreningen kan själva köra ut en aktuell medlemslista i Excelformat direkt från Brukshundklubbens medlemsregister.

                  • Medlemsansvarig bör dra ut dylik lista så tätt inpå aktuellt möte som möjligt för att ha uppdaterad lista.

                  • Ha gärna en person ("dörrvakt") som i anslutning till lokalens ingång successivt prickar av de medlemmar som anländer till mötet, i den aktuella medlemslistan. Här kan med fördel en laptop med Exceldokument användas, så kan man låta programmet sköta räkningen.

                  • När röstlängdspunkten kommer upp på mötets dagordning läser sekreteraren upp de medlemmar som är förprickade i medlemslistan och avslutar med att fråga om någon närvarande inte är uppropad.

                    Det är mycket viktigt att eventuellt nyanlända noteras i röstlängd samt protokoll.

                  • Att läsa igenom hela medlemsmatrikeln från A-Ö – tar en himla tid och rekommenderas inte. Tiden kan användas till mycket mer angenäma saker! :-)

              • Afrikansk svinpest

                • I september 2023 konstaterades de första fallen av afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin utanför Fagersta och Norberg i Västmanlands län. Ett nästan 1 000 kvadratkilometer stort område spärrades av då Jordbruksverket införde restriktioner i området för att undvika smittspridning. De sista restriktionerna i området är borta då Sverige sedan den 25 september 2024 är friförklarat från afrikansk svinpest inom EU.

                • Afrikansk svinpest 

                  Det är nu en dryg månad sedan de första fallen av afrikansk svinpest upptäcktes utanför Fagersta.

                  Jordbruksverket har tagit fram restriktioner som vi alla måste följa för att undvika att sprida smittan vidare. Några restriktioner påverkar Brukshundklubbens verksamhet i området, och exempelvis är alla hundtävlingar i skog och mark i den smittade zonen förbjudna. Däremot är det tillåtet att träna och tävla på en etablerad tävlingsbana under förutsättning att vissa krav uppfylls. Om du undrar vad som gäller angående någon aktivitet i den smittade zonen så gå alltid in på Jordbruksverkets hemsida som uppdateras kontinuerligt. 

                • Afrikansk svinpest har konstaterats på flera vildsvin utanför Fagersta i Västmanlands län, och ett nästan 1000 kvadratkilometer stort område har spärrats av. Viruset är mycket smittsamt och lever länge.

                  Begränsa smittspridningen

                  Det är av stor vikt att smittspridningen nu begränsas. Människor och hundar blir inte själva sjuka av viruset, men kan föra smittan vidare till andra platser. Viruset finns i alla kroppsvätskor från smittade vildsvin, exempelvis saliv, avföring eller blod.

                  Det är viktigt att vi följer de restriktioner som finns. Restriktionerna är framtagna för att hindra smittspridning. Vildsvinen ska inte störas så att de lämnar området och sprider smittan vidare till andra områden.  

                  Om du och din hund varit i det avlysta området;

                  • gör rent och desinficera dina skor
                  • tvätta dina kläder 
                  • tvätta din hund ordentligt, och även den utrustning hunden haft på sig (halsband, sele m.m.)
                  • tvätta din bil, framför allt underrede och hjulhus, om du kört på skogsvägar där smittade vildsvin kan ha rört sig.

                  Eftersom det är förbjudet att vistas i skog och mark i det berörda området så medför det att Brukshundklubbens alla prov och tävlingar i denna typ av mark inom området tills vidare flyttas eller ställs in.

                  Vi återkommer med mer information om vad som gäller för aktiviteter som kan hållas på appellplaner när vi fått svar från myndigheterna vad som gäller. 

                  Mer information

                  Mer detaljerad information håller på att tas fram och du kan hålla dig informerad på Jordbruksverkets och SVA:s hemsidor. Här finns även svar på vanliga frågor.

                  Jordbruksverket 
                  Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) 
                  Fagersta kommun

                • Förbundet har under hösten tagit fram en mall för risk- och konsekvensanalys gällande afrikansk svinpest. Här kan du ta del av mallen.

                  När du trycker på länken ovan laddas Excell-filen ned i din "Utforskare" under "Hämtade filer".

            • GDPR

                • Personuppgifter

                  • Definitionen enligt den fjärde artikeln i dataskyddsförordningen är följande: 

                    "behandling: en åtgärd eller kombination av åtgärder beträffande personuppgifter eller uppsättningar av personuppgifter, oberoende av om de utförs automatiserat eller ej, såsom insamling, registrering, organisering, strukturering, lagring, bearbetning eller ändring, framtagning, läsning, användning, utlämning genom överföring, spridning eller tillhandahållande på annat sätt, justering eller sammanförande, begränsning, radering eller förstöring,"

                    Kort kan sägas att behandling av personuppgifter är när dessa behandlas i någon form. Detta kan till exempel vara genom inhämtning, lagring, hantering, delning och gallring. Det finns dock en hel del specialregleringar gällande vad som är en behandling eller inte.

                     GDPR-ögat

                  • En personuppgift är varje upplysning som avser en identifierad eller identifierbar levande fysisk person. 

                    Med personuppgift omfattar både så kallade "identifierare" som till exempel namn eller personnummer och mer vaga uppgifter som till exempel lokalisering eller IP-adresser. En personuppgift är inte bara det som är skrivet i text utan innefattar även det som finns i ljudupptagningar, bilder, teckningar eller filmer.

                     

                    Exempel på personuppgifter hittar du på Integrationsmyndighetens artikel "Vad är personuppgifter?"

                     


                     

                    Man brukar kategorisera personuppgifter enligt nedan.

                    • Tydliga personuppgifter
                      Exempel på tydliga personuppgifter är namn, födelsesiffror och annat tydligt specifikt. (Bobbo Holm med födelsesifforna 701111 är en av tre dataskyddsansvariga inom Svenska Brukshundklubben.)

                    • Inte tydliga personuppgifter
                      Exempel är sådana personuppgifter man inte kan se direkt men kan användas att identifiera en person "bakvägen". Vi kan kalla det bakvägesidentifiering. (En man som är född på 70-talet som arbetar som dataskyddsansvarig på Svenska Brukshundklubben.)

                    • Pseudonymiserade personuppgifter
                      Med pseudonymiserad menas en sorts behandling. För att detta ska vara möjligt krävs att en personuppgift inte direkt kan kopplas till en specifik person utan att man samlar in kompletterande uppgifter som används för identifiering. Det krävs även att de kompletterande uppgifterna är förvarande på annat ställe och att man behöver göra tekniska, eller organisatoriska, åtgärder för att fastställa identiteten. (A med födelsedatum B arbetar som C.  (Enligt en nyckel som säkrats genom tekniska eller organisatoriska åtgärder: A=Bobbo Holm,
                      B = 701111, C = Svenska Brukshundklubben)

                    • Anonymiserade personuppgifter
                      Om en personuppgift inte kan kopplas till en fysisk person. (En medelålders dataskyddsansvarig i en förening.)



                    Hur är det med känsliga personuppgifter?
                    Det kan du läsa om här; Vad är känsliga personuppgifter?
                  • Integritetskänsliga personuppgifter där känsliga personuppgifter i form av hälsorelaterade uppgifter eller uppgifter om facktillhörighet eller religiös eller politisk uppfattning innefattas ska behandlas enligt vissa tydliga regler. Grundregeln är att man aldrig ska behandla den typen av personuppgifter. 
                    Vilka typer som är känsliga personuppgifter framgår hos Integrationsmyndighetens tolkning om känsliga personuppgifter. 
                  • Ja. En personuppgift är en, på något sätt identifierbar, uppgift som man kan härleda till en levande person. Såldes är rösten av en individ en personuppgift. En ljudupptagning kan vara en känslig personuppgift. 

                    Ljudinspelningsapparat

                     

              • Utbildning & Aktivitet

                  • Sund med hund

                    • Förkunskaper: SBK Instruktör eller motsvarande inom SBK.
                      Datorvana krävs då vissa uppgifter skickas in digitalt till kursledaren.
                      God fysik på både blivande instruktör och egen hund.

                      Läs mer HÄR

                    • Löparskolan är ett träningskoncept som alla kan ta del av oavsett tidigare träningserfarenhet. Det finns färdiga träningsupplägg och en serie med instruktionsfilmer under temat "Löparcoachen".

                      Ta del av "Löparcoachen" HÄR

                    • Nej! Alla är välkomna att ta del av detta, men vi hoppas givetvis att du vill bli medlem hos oss.

                    • Sund med hund, startades som ett femårigt projekt (Upp och hoppa- Sund med hund) för att öka fysisk aktivitet tillsammans med hund.

                      Sund med hund är ett friskvårdskoncept innehållande:

                      - Utbildningar (instruktör och lärare).

                      - Kurser på brukshundklubbar inom friskvård, med inriktning på löpträning och styrketräning tillsammans med hundar.

                      - Friskvårdsskolor (Cirkelträning, Fjäll-, Kost-, Löpar- och skidskolor).

                      - Distanslopp tillsammans med hund.

                      - Föreläsningar och inspirerande utmaningar.

                       

                  • Hundkurser

                    • Olika typer av hundkurser anordnas av de lokala brukshundklubbarna som finns på knappt 300 platser runtom i landet. På sidan "Hitta din klubb" kan du se vilka klubbar som finns och även länkar till de olika klubbarnas hemsidor. På klubbarnas hemsidor hittar du information om vilka kurser de har på gång och även hur du anmäler dig och din hund.

                    • Ja, för att gå hundkurser inom Brukshundklubben måste du vara medlem. Du kan läsa om hur du blir medlem här

                  • Instruktörsutbildning

                    • För att utbilda dig till instruktör inom Brukshundklubben så måste du vara aktiv i din klubb och även bli rekommenderad av klubbens styrelse. Innan du kan påbörja utbildningen till SBK Instruktör ska du också ha varit assistent/hjälpinstruktör på minst två kurser inom Brukshundklubbens kursverksamhet. Här kan du läsa mer om förkunskapskraven, och även läsa kursplanen för instruktörsutbildningen. 

                    • inom Brukshundklubben kan du vidareutbilda dig till instruktör inom flera olika specialområden, såsom t.ex. någon av bruksgrenarna, friskvård, rallylydnad, specialsök eller tävlingslydnad. Kravet för att kunna gå någon av påbyggnadsutbildningarna är dock att du är utbildad och certifierad SBK Instruktör. Beroende på vilken av specialgrenarna du är intresserad av så ser sedan förkunskapskraven lite olika ut. Du hittar mer information i kursplanerna för de olika påbyggnadsutbildningarna. 

                  • Lärarutbildning

                    • För att kunna gå utbildningen till SBK Lärare så måste du vara utbildad SBK Instruktör, och ha varit aktiv som instruktör inom Brukshundklubben i minst tre kurser under den senaste tvåårsperioden, Utöver det ska du ha god allmänlydnad på din egen hund och vara en god förebild. För att kunna bli antagen till lärarutbildningen måste du också ha en rekommendation från din lokalklubb eller ditt distrikt. Läs mer här. 

                    • Du kan utbilda dig vidare till lärare inom flera olika specialområden inom Brukshundklubben, såsom exempelvis bruks- och/eller tävlingslydnad, rallylydnad, specialsök eller spår. Oavsett vilket specialområde du vill utbilda dig vidare inom så är grundkravet att du är utbildad SBK Lärare, och sedan är det specifika förkunskapskrav för respektive påbyggnadsutbildning. Du kan läsa mer om de olika lärarutbildningarna här.

                  • Validering

                    • Ja, möjlighet till validering som instruktör finns för alla påbyggnadsutbildningar. Grundkravet är att du har gått själva grundutbildningen och är certifierad SBK Instruktör. Utöver det krävs att du har varit aktiv inom kursverksamheten på klubben under den senaste tvåårsperioden. Om du vill få din kompetens och erfarenhet validerad för att kunna bli instruktör inom en påbyggnadsutbildning så vänder du dig till din klubbs styrelse som tar frågan vidare. Du kan läsa mer om valideringsgången i dokumentet "Anvisningarna för genomförande av validering" som ligger på hemsidan. 

                    • Ja, möjlighet till validering som lärare finns för samtliga påbyggnadsutbildningar. Grundkravet är att du har gått själva grundutbildningen och är certifierad SBK Lärare. Utöver det krävs att du har varit aktiv inom Brukshundklubbens utbildningsverksamhet under den senaste tvåårsperioden. Om du vill få din kompetens och erfarenhet validerad för att kunna bli lärare inom en påbyggnadsutbildning så vänder du dig till den utbildningsansvarige i ditt distrikt som tar frågan vidare. Du kan läsa mer om valideringsgången i dokumentet "Anvisningarna för genomförande av validering" som ligger på hemsidan.