Kommittéer
Kommittéer
Kommittéer
SBK Logga Olofströms BK

SBK Blekinges Distrikt

Kommittéer

Olofströms Brukshundklubb

14 okt 202414 okt 2024

Olofströms BrukshundklubbOlofströms Brukshundklubb

Agility

Vinga

Kontaktperson Agility: Ann-Sofi Stensson

Agility betyder smidighet och snabbhet och det är just det som agility går ut på!

Denna fartfyllda sport innebär att hunden tar sig genom en hinderbana med förarens hjälp. Hoppar genom däck och över hinder, springer genom tunnlar & slalom, tar sig över balansbom och gungbräda
- allt med fokus på att det ska gå så fort som möjligt.

Det häftigaste med agility är att se hundarnas uppenbara glädje! Alla hundar kan träna och tävla i agility, allt från en liten chihuahua till en stor gland danois - men så klart på olika villkor.

De vanligaste hundarna på agilityplanerna är vallhundarna, framförallt shetland sheepdog och border collie. Dessa hundar är lyhörda, snabba och arbetsvilliga vilket är de största egenskaperna hos en bra agilityhund.

Hundarna är indelade i i storleksklasserna x-small, small, medium, large och x-large och man tävlar både i agilityklass och hoppklass. Det som skiljer klasserna åt är att i agilityklass är balanshinderna med
(A-hinder, balansbom och gungbräda) men inte i hoppklass.

Man börjar tävla i klass 1 och sedan gör man sitt bästa för att gå i mål felfritt och bland de topplacerade i klassen för att få en uppflyttningspinne. När man har tre stycken uppflyttningspinnar får man gå upp i klass 2 och när man där har fått ytterligare tre uppflyttningspinnar får man tävla i klass 3 och där jagar man cert och SM-kval.

Det är verkligen små marginaler när man tävlar i agility, ofta blir en stor del av startfältet diskvalificerade då hunden till exempel tar fel hinder. I toppstriderna kan det ofta skilja endast hundradelar på flera ekigage!

Läs mer om agility på http://svenskaagilityklubben.se/

Instruktör mm
Ann-Sofi Stensson

Rallylydnad

Rallylydnad 3

Nyfiken på den nya roliga hundsporten, rallylydnad - Klicka här

I Olofström har vi haft kurser i rallylydnad sedan 2008. Sedan rallylydnad blev officiell hundsport har vi haft
flera tävlingar. Vill du vara med på våra träningar se mer under fliken Aktiviteter

Rallykommittèn består av: Lisa Pettersson, Lotte Fällgren, Annelie Hammarkvist, Barbro Langefors

Instruktör
Barbro Langefors

Nosework

Noswework 4

Kontaktpersoner för Nose work:
Pernilla Svensson Pillan.51199@gmail.com

Vill du göra din hund lycklig? Vill du ha roligt ihop med din hund?

Nose Work är en aktivitet som passar ALLA. Det ställs inga krav på hundägarens fysik, inte heller på ålder på varken hund/ägare, och inte på ras. Nose Work är en aktivitet som lämpar sig för alla hundar, som gillar att jobba med nosen.
Det är en aktivitet som inte kräver den tid många andra hundsporter kräver,
men som låter din hund få utlopp för sina naturliga instinkter och ger en trött och nöjd hund.

Nose Work innebär sökövningar som man kan göra både ute och inne och i olika miljöer. Hunden tränas till att kunna hitta och markera en specifik doft till sin förare. Och du som förare lär dig att läsa din hund.

Du kan använda Nose Work som en ren aktivering, men också att tävla i.

Om du väljer att börja tävla, behöver hunden vara 10 månader för att få göra ett doftprov, och 12 månader för att få börja tävla.

För att få börja tävla, eller starta i en ny klass måste man utföra doftprov. Det behöver man göra inför varje ny doft/klass.
Det består av 12 pizzakartonger där 1 är med doft i som hunden ska markera till dig och där du som förare ska meddela domare vilken kartong hunden har markerat.

Vid tävling i Nose Work finns 3 nivåer. Man börjar tävla i Nw 1, strävar efter att klara 4 sök av 4 för att få ett diplom. När man sedan har 3 diplom får man klassa upp sig till klass Nw 2 och när man har klarat 3 diplom där får man klassa upp sig till Nw 3.

Nw 1 - hunden söker efter Eukalyptus
Nw 2 - hunden söker efter Lagerblad
Nw 3 - hunden söker efter Lavendel

Vid tävling ingår momenten lådsök/behållarsök, inomhus/rumssök, utomhussök och fordonssök.

”Nose work grundades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Tanken var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en mer dräglig tillvaro med aktivering för mental stimulans för att slutligen kunna placeras ut i hem runt om i USA. Ron Gaunt har arbetat med tjänstehundar och tog med sig idén om hur Nose Work skulle tränas från sitt egna arbete med hundarna i tjänsten. Ron berättar att han upplever att det är många hundar som har sådant driv i sig av naturliga instinkter som att jaga och leta t.ex och som inte får utlopp för detta och i människornas ögon anses som att de inte passar in, genom Nose Work ges alla hundar en chans till att nyttja sina naturliga instinkter till en fördel för människorna de bor med och kontentan av detta är en trött och nöjd hund.

Historiken i denna sport är något vi inom Svenska Nose Work Klubben värdesätter och vill ha som grundtanke i Sverige." Från SNWK:s hemsida.

Våra träningstillfällen är öppna för alla som kan så mycket om Nose Work att man kan jobba självständigt med de
gömmor vi sätter ut, du är också varmt välkommen att komma och titta vid våra träningstillfällen om du är nyfiken på vad Nose Work är.

Du hittar våra träningstillfällen under fliken Aktiviteter

Vill du läsa mer om Nose Work så finns det mer information här.

Nose Work kommittèn består av: Pernilla Svensson, Josephine Nilsson, Kristina Karlsson, Karolin Hansson Söderdahl, Ingvar Lindblad, Pernilla Prauss, Eivor Ahlqvist, Elin Wiklander.

Kommittén nås via olofstromsbk@gmail.com 

Instruktör
Pernilla Svensson

Tävling

Prispall

För närvarande har Olofströms brukshundklubb tävlingar inom spår, sök, lydnad och rallylydnad, Nose Work och agility.
Här ligger också ansvaret för utbildning av funktionärer, tävlingssekreterare, tävlingsledare, spårläggare, figuranter m.m.

Vi arrangerar även träningstävlingar för klubbens ekipage.
Tävlingssekreterare Tävlingsledare
Lydnad/bruks Lydnad
Mona Hansson Maj-Britt Berglin Svensson
Anna Sundberg Johnny Hansson
Marlene Lundmark Anna Sundberg
Emma Börjesson Marianne Yngve
Rallylydnad Hanna Koskela
Lisa Pettersson Ari Korhonen
NoseWork  
Lisa Pettersson  
Josefin Nilsson Bruks
  Johnny Hansson
Domare Ari Korhonen
  Eva Johnson Rosborg
Lydnad & Bruks Agility
Ari Korhonen Ida Qvarnström
Rallylydnad  
Barbro Langefors Testledare MH
  Johnny Hansson
Skrivare Hanna Koskela
Rallylydnad Figuranter
Anna-Lena Nilsson Lisa Pettersson
Britt-Marie Larsson Marianne Yngve
Lotte Fällgren Anders Yngve
Ari Korhonen Ursula Liljegren
Anneli Hammarquist Ritva Winblad
Emma Börjesson Ari Korhonen
Siri Andersson  

Olofströms Brukshundklubb
Olofströms Brukshundklubb

Utbildning

Bruks

Kontaktpersoner utbildning:
Sara Olsson
sara.olsson94@hotmail.com
0733-682465

 

Utbildningssektorns ansvarsområden är
- Att arbeta för att alla medlemmar skall kunna ges möjlighet att deltaga på utbildningar inom hundägande och hundträning av god kvalitet.
- Att instruktörer och handledare trivs i verksamheten likväl som deltagare och medlemmar i kursverksamheten.
- Att utbilda och vidareutbilda våra instruktörer och handledare i SBKs regi.

Vi samarbetar med studiefrämjandet i kursverksamheten och i viss utsträckning även i utbildningen av handledare och instruktörer.

Utbildningsansvariga i Olofströms brukshundklubb har som uppgift att :
*Ordna och annonsera ut terminen kursutbud
*Ta emot anmälningar till kurser
*Utvärdera kurser och finna lösningar & förbättringar
*Ha ett samarbete & kontakt med studiefrämjandet
*Välja och handha utbildningsmaterial
*Utbildning av klubbens handledare
*Vidareutbilda klubbens instruktörer
*Hålla sig ajour om aktuella utbildningar
*Svara & hjälpa till vid medlemmars frågor & problem gällande kursverksamheten
*Hålla i klubbens instruktörsmöten
*Vara närvarande och representera OBK vid distriktets D-HUS möten

Instruktör mm
Sara Olsson

Bruks

Eva FRITT FÖLJ

Kontaktperson Bruks:
Eva Johnson-Rosborg tel 0725-181115

Kommiteen består av:Eva Johnson-Rosborg, Ari Korhonen, Göte Karlsson, Ursula Liljegren, Ronny Holmberg, Susanne Lorentzon Borg, Lena Norman, Yvonne Svensson, Marie Bengtsson, Irene Robertsson

 

Bruks är SBK:s specialmoment där spår,sök,skydd och rapport ingår. Numera även IGP som är en internationell prövningsform.
Hundarna som får tävla i Bruksgrenarna måste vara registrerade i SKK. Detta pga att Bruks kom och fortfarande är till för att vara ett prov för att kunna få fram/finna lämpligt avelmateriel till tjänst. Numera ser nog många det dock mycket som en tävlingsform.

Bruks är en fantastiskt rolig tränings- och tävlingsform där man arbetar med hela hunden. Den ska kunna arbeta självständigt med sin nos och kropp men prövas också i ett lydnadsprogram och skottberördhet.

Specialen dvs spår,sök rapport och skyddsdelen(kan tävlas först i lägre klass) börjar enklare och försvåras för varje klass.
Man tävlar i appellklass som är det första provet där man vid en viss poäng kan bli uppflyttade och får då tävla lägre klass, när man når uppflyttningspoäng blir det högre klass och därefter Elitklass. När man erhållit tre certifikat i elitklass kan hunden erhålla titeln champion.

Specialen består SPÅR, SÖK, RAPPORT och SKYDD

I spåret ska hunden följa en främmande persons spår/vittring (markbunden) ,går med låg näsa, och hitta apporter (träpinnar) som ligger i spåret. Spårets liggtid, längd och antalet apporter försvåras för var klass. I elitklass är det ca 1500 meter med en liggtid på ca 90 minuter och 8 apporter som hunden ska hitta.Hunden har sele och lina på sig. Att spåra är en rolig aktivitet man kan göra med sin hund.I skog, på ängar, i villaområde.Det finns en helt ny värld att upptäcka när man börjar med spår.

Under sökarbetet arbetar hunden med luftvittring och går med hög näsa.Hunden ska hitta figuranter,dvs människor som ligger gömda.I elitklass är området 100 meter brett och 300 meter långt och hunden ska på ett strukturerat sätt tillsammans med sin förare ska finna personerna.Hunden arbetar här lös med tjänstetecken på vilket betyder att hunden är i arbete. Två figuranter är helt dolda. Kan vara nedgrävda,gömda i väl täckta lådor etc. En halvdold. När hunden har hittat sina figuranter skäller den antingen för att påkalla sin förares uppmärksamhet och denne får då skynda ut till hunden eller tar den en s.k sökrulle som hänger i halsbandet och springer tillbaka till sin förare som kopplar hunden och följer med ut. Detta är en rolig gren där man är ett sökgäng som träffas varje vecka för att tillsammans jobba med sina hundar .Här i Olofström har kommunen upplåtit mark till oss där vi får vara och träna.

Rapport. Här ska hunden springa lös mellan sina förare till olika stationer. I elitklass springer hundarna 6100 meter sammanlagt. Denna gren är oerhört spännande.

Skyddet: Här är det ett program, som går ut på att hunden ska avvärja hot mot föraren samt stoppa flyende personer. Vill man hålla på med skydd ska man ha en s.k skydd licens och bara Brukshundar får tävla i grenen i Sverige.

Lydnadsprogrammet som också försvåras efter varje klass man klarar är gemensamt för alla grupperna.

Hundarna prövas också i skott då dom ska ligga bredvid varandra och klara skott som skjuts med en minuts mellanrum. I elit klass dold förare och fyra skott.

I appellklass och lägre ingår Budföring då hundarna ska springa mellan sin förare och en okänd person. I högre klass och elitklass ska hunden istället leta upp föremål handske,plånbok o.d i ett område som är 50 x 50 meter och i elitklass hitta fyra föremål som är utlagda inom 5 minuter och avlämna på ett snyggt sätt.

Att träna och tävla Bruks med sin hund gör att man får ägna mycket tid i skog och på lydnadsplan. Man får en fantastisk gemenskap med sin hund och man låter den få använda hela sin kropp och knopp.

Vill ni veta mer om grenarna har SBK på sin hemsida gjort informativa undervisningsfilmer och vill ni veta mer om Bruks på Olofströms Brukshundsklubb svara jag gärna på det jag kan . Och välkomna till de spännande,roliga och utmanande BRUKS grenarna!

//Eva Johnson-Rosborg

Instruktör mm
Eva Johnson-Rosborg