Mallekille som sitter fint
Mallekille som sitter fint
Mallekille som sitter fint
SBK logo Skövde BK

SBK Skaraborgs Distrikt

Medlemsinfo

Skövde Brukshundklubb

21 maj 202421 maj 2024

Skövde BrukshundklubbSkövde Brukshundklubb

Medlemsinfo maj 2024

Hej alla medlemmar! Nu har äntligen värmen kommit till oss efter att ha hållit sej väl gömd en alldeles för lång tid.Våra tävlingsekipage skördar framgångar hela tiden. Vi säger grattis till Rene Friberg och Wozzie, Distriktsmästare i spår 2024 på Lidköpings BK och även knep ett cert och en andra placering. Vinst  även i Falbygden med 599,25 poäng detta med hunden Wozzie. Grattis även till Amanda Doverfors till seger i apellspår med 245,5 poäng.
Grattis till Adrienn Mülek till uppflyttning i IGP 2 på Töreboda BK. Grattis till Sofie och Otis till en andra plats med 91 poäng på rally-lydnadstävling på Billinge BK.
Stort grattis även till Jessica och Mynta som tog kvalificerat  resultat i Nybörjarklass.  

                                                                                                                                                 

                       

                                

            Temakvällar
Våra temakvällar är i full gång. Dessa finns kvar i vår.
22/5 Vandring Trollstigen med Therese Wiktorsson.
29/5 Rallylydnad med Pelle Teike. En nybörjar- och en fortsättningsbana byggs upp.
Anmälan till Kaisa Axelsson. SMS: 0707876143. Avgift 50 kr, betala när du fått bekräftelse.
Temakvällar startar kl 18.00.Håll utkik efter nya temakvällar!

             Kommande tävlingar
Nose-Work 25/5. Heldags arrangemang. Ansvarig Gun Johansson
Rallylydnad 5/6. Kvällstävling.Ansvariga: Pelle Teike, Ninni Sirén och Karin Johansson Ahlqvist.


         
            Från styrelsen.
Vi har haft 2 st Fixarkvällar nu i Maj. Vi lyckades göra ett mycket bra jobb på dessa kvällar.  Stort tack till alla som kom och hjälpte till!!
Ni är alla värda en stor eloge.
                  Glöm inte medlemsmötet på Söndag 26/5.
                     Dagordning dyker upp i veckan.

           Från kommittéer.
Aktivetskommitén har satt upp 8 skyltar runt sjön där man kan göra olika övningar. Börja på höger sida om sjön så syns skyltarna lättast.

9/5 hade aktivitetskommitén en aktivitetsdag där alla var välkomna.
En del nya ansikten vilket alltid är kul. Det kördes både parkour, uppletsnde, lydnad och rallylydnad. Några testade även skyltarna runt sjön.
Dagen avslutatdes med korv och bröd samt gäddkäftar (vet ni inte vad detta är så kom på nästa träff). Det pågår även en spårutmaning som ni kan läsa om på vår facebooksida.

Till sist…Så tackar vi för att ni tog er tid att läsa ända hit.
Vi vill gärna att ni skickar in berättelser och foto på era hundar som vi kan lägga ut. Från och med nästa blad kommer vi även intervjua en medlem först ut är Gun Johansson det kan bli spännande. Önskar även att våra kommittéer kommer in med mer material och bilder. 

Ha det nu så bra !
Pelle   

 

Skövde Brukshundklubb samarbetar med  

                               

 

Våra lokala sponsorer är 


- ERIKSSONS SNICKERI OCH INREDNING, Skultorp 

- THORSELLS REKLAM AB, Skultorp

 
I SKÖVDE. 

Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb,   så får Du rabatten…

 

 

 

 

 

 

Medlemsinfo april 2024

Medlemsinfot i klubben är ingen träffsäker prognosmakare vad gäller väder. I mars förutspådde vi att våren kommer sakta. Det enda korrekta i den prognosen var ordet ”sakta”. För våren verkar fortfarande dröja ännu nån vecka.. Men håll ut !
Ett par veckor före elitspårtävlingen, som genomfördes i lördags på ett förnämligt sätt av alla inblandade, kom decimetervis med snö. Det medförde till en del  att vissa av de planerade spårmarkerna ej kunde nyttjas pga för blöt terräng. Slutligen fick vi ändå ut elitspår till alla anmälda tävlande och tävlingen kunde genomföras på ett rättvist sätt för de tävlande.
Klubben vill rikta stort Tack till tävlingsledarna Per Dalgren och Sara Lundin samt till alla Er övriga funktionärer som möjliggjorde att tävlingen kunde genomföras på ett bra sätt. 
Tack även till Er markägare och jaktlag som ställde sig positiva till att elittävlingen kunde genomföras i de markområde som behövdes. Slutligen även tack till Dogmans Skövdebutik, som förnämligt bidrog till tävlingens prisbord.

TEMAKVÄLLAR
Vårens onsdagskvällar med olika teman är i full gång. Har du missat att anmäla dig, så ser du här vilka teman som återstår att anmäla sig till.
8/5 Omvänt lockande - vad är det? med Ulla och Ann.
15/5 Nosework med eukalyptus.  Pelle ordnar olika gömmor vid klubbstugan.
22/5 Vandring Trollstigen. Rosa slingan 8 km med Therese W.
29/5 Rallylydnad.  En nybörjar- och en fortsättningsbana kommer finnas uppställd av Pelle. 
Anmälan till temakväll messar du till Kaisa Axelsson 0707 87 61 43.
Avgiften 50:- betalar Du när Du fått bekräftelse på deltagandet från Kaisa. Temakvällarna startar 18.00

OBS ! Temakvällarna kan man delta i även om man inte är medlem i Skövde Brukshundklubb! Så marknadsför gärna aktiviteten till alla dina ”hundvänner” även utanför vår klubb.
Kort rapport från temakväll ”vandring” den 17e april.
Tre ekipage, Eros o Jessica, Clemenz o Pelle samt Nick o Therese, deltog i vandringen. Pausade för fika vid Skultorps nabbe och njöt av utsikten. Det var något blött i skogen men i övrigt var vädret alldeles lagom för en promenad på kvällskvisten med hund, rapporterar Kaisa.

VÅRENS KOMMANDE TÄVLINGAR
Påminnelse !
NoseWork  25 maj. Heldagsarrangemang. Har du frågor kontakta Gun Johansson.
Rallylydnad  5 juni. Kvällstävling. Har du frågor kontakta Pelle Teike.
Känner du att du vill delta som funktionär på någon av tävlingarna
så hör av dig till Gun eller Pelle.

FRÅN STYRELSEN
16/5  ARBETSKVÄLL på klubben, med start 18.00
Nu på våren är det mycket som behöver fixas på klubben både inne och ute. Så det finns säkert någon uppgift för alla.Tack på förhand för att Du bokar in kvällen i din almanacka och medverkar.
Torsdagskvällar. Glöm inte ALLMÄNTRÄNINGEN på torsdagkvällar 18.00 och framåt!
26/5 MEDLEMSMÖTE.  Vårens medlemsmöte i klubbstugan. Alla är självklart välkomna. Kallelse är utsänd till alla medlemmar. Dagordning/innehåll kommer läggas ut på klubbensFacebooksida i mitten av maj.

FRÅN KOMMITTÉERNA
Tjänstehund. Nedan text är enbart ett kort utdrag ur Annas berättelse om Patrullhund inom försvaret. Hela artikeln som Anna skrivit, kan du läsa på vår hemsida om några dagar…

SBK är en frivillig försvarsorganisation, det innebär att SBK utbildar patrullhundar och förare till hemvärn och patrullhundar till flygvapnet. SBK utbildar även räddningshundar på uppdrag av MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap)
Fördelar med att delta med Patrullhund i hemvärnet ?
Det bästa är att man får en god relation med sin hund, jag måste lita på min hund, att hon gör sitt jobb. Det är omväxlande och man blir aldrig fullärd, det finns hela tiden utvecklingsområden.
Det känns också bra att kunna göra nytta och skillnad i samhället tillsammans med sitt förband och sin hund. 
Om du har frågor om patrullhund är du välkommen att kontakta mig Anna.  Jag är patrullhundsansvarig i Skaraborgsdistriktet.
Anna Bergman       Tel. 0738-461001  
Mejl:  Anna.bergman76@gmail.com

ATT GENOMFÖRA ETT BRUKSPROV/TÄVLING.
Oftast lägger vi märke till de funktionärer som är synliga vid ett bruksprov/tävling. Det kan vara spårläggare, spårmottagare, utkörare av de tävlande och domare, vallare/utläggare i uppletsrutan, tävlingsledare, skrivare och domare på plan, samt att köket fungerar för de tävlande och åskådare. Men det finns även en för oss åskådare osynlig funktion, som ser till att tävlingen kan genomföras
och rapporteras till SBK, nämligen tävlingssekreteraren(TS).
Rapport från en TS (Ann-Christin): Som TS ansöker man hos SBK-distriktet om tänkta datum för de tävlingar man önskar arrangera. När man har fått klartecken från distriktet går man in och öppnar tävlingarna i IT-stödet SBK-tävling, så att de blir tillgängliga för tävlande i hela Sverige.
Två veckor före tävlingsdagen lottas de anmälda i SBK tävling. För varje tävling skrivs ett PM, med all information som de tävlande behöver. PM:et läggs ut på SBK tävling.Till domare och tävlingsledare (TL) skickas PM:et på mail.
På tävlingsdagen tar TS emot de tävlande som visar vaccinationsintyg och medlemsbevis, därefter lottas de tävlande så att de får ett startnummer. TS skriver ut alla papper till domarna (spår, upplet, plats tex) och till de som skriver åt domarna på lydnadsplan.TS fyller i återbud och återbetalar i programmet vi använder.  När vi fått in resultat från de olika momenten så läggs poängen in i ett datorprogram som räknar ut de tävlandes poäng och placering. Programmet talar också om vem som har fått certifikat. Därefter häftas alla papper ihop för varje deltagare och en resultatlista skrivs ut som domare, tävlingsledare och TS undertecknar.TS skriver också ut en kvittens till funktionärer, arvode och reseersättning.
I år blev det även en del extra registrerings- och rapporteringsarbete veckan efter tävlingen, pga att SBKs IT-stöd inte fungerade under tävlingsdagen. 


I ÖVRIGT …….

Så tackar redaktionen Pelle o Lennart för att Du tog dig tid att läsa ända hit!  Vi önskar Dig en skön vår !!  
Så ses vi på någon hundaktivitet framöver!
Vill du dela med dig av material till detta lilla medlemsinfo så är Du självklart välkommen med ditt bidrag. 

                                           Ha en skön Valborg !

 

  Skövde Brukshundklubb samarbetar med  

                                                                 

Våra lokala sponsorer är

ERIKSSONS SNICKERI OCH INREDNING, Skultorp 

          THORSELLS REKLAM AB, Skultorp

 

    butiken i Skövde. 

Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb, så får rabatten…

 

 

Medlemsinfo mars 2024

Hej då vintermörker!  Jo, våren är här enligt SMHI och successivt kommer nog även värmen, vilket väcker extra aktivitet hos oss hundsportvänner. Vi har alla olika intressen och mål med vårt hundägande. Vi har dessutom olika mycket tid och ekonomiska resurser att avsätta för aktivering av våra hundar. Vad gäller ekonomin så behåller klubben sin låga årsavgift även för 2024, efter beslut av årsmötet.
Men det vi alla har gemensamt är att hundarna - när de aktiveras - skall ha roligt i de aktiviteter vi utsätter dem för.
Ett steg på vägen till stimulerande aktivitet kan vara att du och din hund kommer ut till våra torsdagskvällar vid klubbstugan, där vi har så kallad öppen träningskväll, där du övar på det du känner för. Känner du inte för nån speciell träning just den kvällen, så kan du alltid ta promenad runt sjön eller fika en stund och ”prata hund” med någon annan klubbmedlem.
Vill du rådfråga någon så finns det alltid någon till hands. Vi hjälps åt!  

DATUM o TIDER ATT HÅLLA KOLL PÅ
28/3  kl 18.00 Skärtorsdagsaktivitet. Se annons från Aktivitetskom-mittén i Facebookgruppen ”Skövde  Brukshundklubb”.

11/4 kl 17:00 Samlas vi alla medlemmar för att göra vårsnyggt på vår klubb både inomhus och utomhus inför spårtävlingen.

20/4 Spårtävling elitklass. Här behövs fortfarande några funktionärer. Kolla med Kaisa Axelsson eller Ann-Christin Johansson, vad du kan bidra med.

16/5 kl 17.00 Samlas vi igen för att göra färdigt - både inne o ute - med det vi inte hann under april.

23/5 kl 19.00 Vårens medlemsmöte i klubbstugan. Alla är självklart välkomna.

25/5 Noseworktävling, heldagsarrangemang. Inbjudan kommer separat. Har du frågor kan du kontakta tävlingsledaren Gun Johansson.

5/6 Rallylydnadstävling. En kvällstävling.
Har du frågor kan du kontakta tävlingsledaren Ninni Sirén.

Onsdagar är Temakvällar. Första temakväll är den 27/3. Alla Temakvällarna startar 18.00
Du hittar de olika temakvällarnas innehåll på vår FB-sida och hemsida. Till Temakvällarna är både medlemmar och icke medlemmar välkomna !!  Sprid gärna detta även till icke medlemmar som du känner!!  Temakvällarna håller på fram tom maj månad.

Torsdagar är det allmän träning på klubben mellan kl 18.00 - 20.00. Hit är du alltid är välkommen med eller utan hund. Blir vi flera under kvällen, så kommer kaffepannan att sättas på.. 

Övriga kursstarter - håll koll på klubbens hemsida och Facebooksida.

För mer detaljerad info om aktiviteterna - Håll koll på vår klubbhemsida och Facebooksida

FRÅN STYRELSEN
Vid årsmötet valdes en ny klubbstyrelse. Vilka de är hittar du på vår hemsida under rubriken ”om oss”. Styrelsen välkomnar två nya medlemmar i år, Jessica Häggblom och Håkan Thool.
Några ärenden som behandlats sen sist är:
- Klubbinfarten kommer att väghyvlas under april för att minska risken för dessa irriterande väghålor som uppstår idag. Vår snöröjare Stellan kommer att utföra arbetet.
- Styrelsen rekommenderar att ytterligare en medlem Jörgen Odh, får genomföra distriktets utbildning till tävlingsfigurant inom Svenskskyddet.
- Förbättring av elförsörjningen till husvagnar som vill övernatta vid klubbstugan. Här pågår dialog med vår elleverantör runt kostnaden.
- Klubblogga/klubbkläder. Undersökning pågår för att ta fram en gemensam logga för klubben. Styrelsen vill gärna få in förslag, som senare kan godkännas av medlemsmötet för att få bred uppslutning kring en logga. Har du idé till logga, så kontakta Pelle Teike.
- Brandskyddet i klubbstugan skall ses över, med tanke på övernattande gäster i klubbstugan.

FRÅN KOMMITTÉERNA
Två nya kommittéer aktivitet o utställning har startats i klubben. Kontaktpersoner för kommitté Aktivitet  är René Friberg. För kommitté Utställning är Pelle Teike kontaktperson.
Kommittén för Aktivitet har redan lagt ut förslag till aktivitet under skärtorsdagen. Missa inte det!
Kolla på klubbens Facebooksida så ser du innehållet. Lär vara pris att vinna…
Tävlingskommittén vill påminna om att det fortfarande behövs fler hjälpande händer inför spårtävlingen den 20/4. Hör av dig Kaisa eller Ann-Christin. Kontaktuppgifter finner du på vår hemsida.
Utbildningskommittén har efter årsskiftet haft bråda dagar med att planera vårens kurser. Kursutbudet hittar du på klubbens hemsida. Även på Facebooksidan kommer info efterhand. Har du frågor till kommittén, så kontakta Ulla Malmgren.

FRÅN TRÄNINGSGRUPPERNA
Eftersom vintern dröjt sig kvar, så har träningsgruppen för personsök inte kommit igång ännu. Men gruppen hoppas på våren och träningsvilliga medlemmar framöver. Även nya är välkomna.
Skyddsgruppen är fastställd inför vårens träningar och har redan tränat några torsdagar, även om det varit kallt och mörkt framåt kvällen. Gruppen avgränsas till nuvarande antal under våren, med hänsyn till våra figuranter. Nya intresserade får ”köa” fram till i höst. I vår ingår tio ekipage, där hälften inriktar sig mot tävling inom svensk-skydd och andra halvan mot tävling inom IGP.
Eftersom det är så pass många ekipage, behöver gruppen hjälpas åt att agera figuranter i planskyddet. Som ny figurant i gruppen har till-kommit en ny medlem, Jörgen Odh, som kommer avlasta Patrick L som är gruppens huvudfigurant.

KLUBBENS ÅRSMÖTE
28 medlemmar slöt upp till vår klubbs årsmöte den 18 februari. En ökning av antalet deltagare från tidigare år, men visst bör fler av Er medlemmar delta i årsmötet, där klubbens mål, årets verksamhetsplan och styrelse fastställs.
Förutom sedvanliga årsmötespunkter, uppmärksammades även ett antal klubbmedlemmar som utmärkt sig under det gångna året och anmält sina resultat till tävlingskommittén.
Vilka det är kan du se på vår hemsida under rubriken ”om oss” där du sen väljer ”möteshandlingar /protokoll”. Välj där protokoll årsmöte 2024.
Gott fika fick mötesdeltagarna efter att dagens mötesordförande Per Dahlgren avslutat årsmötet.

SKARABORGSDISTRIKTETS ÅRSMÖTE.
Svenska Brukshundklubbens Skaraborgsdistrikt, hade sitt årsmöte den 9/3, förlagt till Hönsa bygdegård. Vi - Maria Lögdlund och Lennart Strömberg - fanns på plats tillsamman med ett 50-tal andra  klubb-representanter från Skaraborgsområdets olika brukshunds-klubbar. Ett årsmötes olika punkter är styrda genom dess klubb-stadgar och följer en i förväg given dagordning. Några viktiga avgörandet för mötet är om tidigare styrelse kan ges ansvarsfrihet för den verksamhet som bedrivits föregående år, vilket den fick, samt beslut om kommande års målsättningar, budget och styrelse.
Efter ett antal inlägg från olika mötesdeltagare godkändes den av valberedningen föreslagna nya styrelsen för 2024.
Pelle Karlsson som varit distriktsordförande i flera år, avtackades med blommor och dagens längsta och varmaste applåd.
Olika tävlingsekipage inom distriktet blev uppmärksammade med blommor och presentkort.
Från vår klubb uppmärksammades både Hanna Andersson, vinnare av ungdoms-SM spår och Sara Lundin, vinnare av bruks SM spår. Hurra hurra hurra !
Årsmötet avslutades med en god lunch som serverades av Millners i Tibro. 

 

Skövde Brukshundklubb samarbetar med

                       

 

Missa inte att du som medlem i SkövdeBrukshundklubb erhåller 

10% rabatt hos butiken i Skövde.

Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb, så får du rabatten

                     

Medlemsinfo februari 2024

 Medlemsinfo från Skövde Brukshundklubb..
Välkommen till ett nytt medlemsinfo. Vinter och snö har åter lagt sig som ett vitt sovtäcke över våra träningsplaner vid klubbstugan. Vi som hoppades på snöfria träningsplaner, spår- och sökmarker redan i februari, får tydligen vänta lite till.       Att det alltid är så…
Men lite snö hindrar inte oss hundägare, som ändå måste ut i alla väder. Vid vår klubbstuga pågår trots vinter en del aktiviteter under veckans olika dagar. Exempelvis har det synts till grupper som tränar brukslydnad och IGP lydnad, utomhus. Inomhus på de utlagda mattorna övar ibland ekipage på olika lydnadsmoment. Åter andra går promenader runt sjön. Och i helgen möttes flera medlemmar för pizza, samvaro och träning.
Andra aktiviteter som kommer i slutet av denna veckan är skyddsgruppens kickoff på lördag för att planera vårens övningar och på söndag den18/2, då klubben har en av årets viktigaste medlemsmöte - årsmötet.
Torsdagsträningarna kommer starta framöver när snön gett med sig. Kaisa planerar för fullt, även inför kommande tema-aktiviteter. Har du önskemål eller tips, så hör gärna av dig till henne.
Information kommer snart, så håll koll på vår hemsida och Facebooksida. 

          ÅRSMÖTET 18 februari    kl 17.00
Klubbens viktigaste händelser - ur demokratiperspektiv - under året är våra medlemsmöten. Vi har stadgeenligt tre medlemsmöten per år i vår klubb, varav ett är vårt kommande årsmöte.
Årsmötet är viktigt för varje medlem att delta i, eftersom där och då bestäms vilken verksamhetsplan klubben skall jobba efter under kommande år och hur ekonomin i klubben ser ut.
Vilka mål klubben ska jobba efter, och vilken styrelse du ger i uppdrag att leda klubben under det kommande verksamhetsåret. Missa inte att påverka detta !
Förslaget till verksamhetsplan 2024 med budget, finner du på vår hemsida. www.skovdebk.se 

          KURSER / TEMAKVÄLL
Den 1/2 hade instruktörsgruppen planeringsmöte inför vårens kursutbud. Kursverksamheten kommer i år att ha ett nytt upplägg för hantering av kurser och betalning, där Studiefrämjandet stödjer oss med bl a administrationen.
Information om vilka kurser det blir, kommer du att se på vår FB-sida och på vår hemsida, där du även hittar en länk för anmälan. Just nu inväntar vi jobbet som Studiefrämjande gör.
Instruktörsgruppen kommer att ha ett nytt planeringsmöte 4/3.
Har du idéer om kurser, torsdagsträning, eller annan information som utbildningskommittén kan behöva så kontaktar du Ulla Malmgren. Kontaktuppgift hittar du i vår hemsida, under ”utbildningskommitté”.

          FRÅN STYRELSEN
Hej alla medlemmar! Våren närmar sig och alla kommittéer jobbar för högtryck. Glöm inte anmäla er till kommande kurser. Som ni ser längre ner i infot, så kommer klubben dels återuppliva utställningskommittén och dels starta en ny kommitté, kallad aktivitet. Mer info om dessa kommer framöver.
Förslag på årets medlem -medlemmarnas val- har kommit in. Det blir spännande att få veta på årsmötet.
Så medlemmar, gör er redo för en spännande vår på Skövde brukshundklubb.
Styrelsen beslöt begära in kostnadsförslag från vår elleverantör för montering av ett antal eluttag utomhus. Dels för att säkra elförsörjningen för husvagnar och inte minst för att underlätta jobbet för vår uthyresansvariga.
Styrelsen vill här även passa på tillfället att sända stort tack till alla Er som gjort olika insatser inom våra kommittéer / styrelse / träningsgrupper, men nu väljer att gå vidare i nya aktiviteter.
Ingen nämnd och ingen glömd.

          FRÅN VÅRA KOMMITTÉER
Nytt år och nya utmaningar. Som vanligt så här års, är det dags att bemanna våra kommittéer.
Periodvis kan vi upplevas lite tjatiga, men den nakna sanningen är att i en ideell klubb som vår, vilar klubbens existens på just ditt engagemang i klubbverk-samheten. Och som vanligt i vår ideella förening, så söker vi dig som vill att klubben skall finnas till även framöver.
Nedan ser du hur behoven ser ut i de kommittéer vi har för närvarande, plus vem du kan kontakta för att gå igenom vad och hur mycket du kan bidra med.                 Du är alltid välkommen !!
RUS: som i år mest planerar att arrangera MH, har alltid behov av medlemmar. Kontakt: Christer Lundberg.
Tävling: som planerar och arrangerar klubbens olika tävlingar är hittills bemannad av fyra personer, men tar tacksamt emot några stycken till. Kontakt: Lennart Strömberg-
Utbildning: som bl a planerar klubbens olika kurser, har fyra medlemmar, men ser gärna att några fler ställer upp. Kontakt: Ulla Malmgren.
René som under tio år jobbat i kommittén har tackat för sig och vill satsa i en ny kommitté framöver.
Kök: som sköter inköp av varor och erbjuder oss fika vid olika klubbarrangemang behöver nya medlemmar. Gunnar som hittills skött köket med den äran, har meddelat att han vill trappa ner, så här behövs ett antal ersättare. Kontakt: Pelle Teike eller Gunnar.
Område/ Stuga: Kommittén har hittills bestått av tre personer, även om betydligt fler medlemmar har engagerat sig i den praktiska skötseln. Lennart lämnar sin stafettpinne vidare till dig som känner för att jobba med vår klubbfastighet. En skötselplan kommer att utarbetas som hjälp och stöd till kommande kommitté. Kontakt: Gunnar Hammarbäck.
Nya kommittéer för 2024, blir Aktivitet och Utställning.
René har lovat ställa upp som sammankallande i Aktivitet och Pelle T i kommitté för Utställning.
Kommittéernas mål och uppdrag är ännu inte riktigt klara, men du som är intresserad av att medverka, kontakta ändå René eller Pelle T.
Gemensamt för alla kommittéer är att styrelsen gärna vill kunna presentera alla kommittéer med mål, uppdrag och bemanning, under mars månad på vår hemsida. Så skynda att anmäla ditt deltagande.
Vilka aktiviteter respektive kommitté kommer anordna framöver, redovisar respektive kommitté på klubbens Facebooksida eller på vår klubbhemsida, eller både och..

          LOGOTYP
Medlemmar har efterfrågat att vår klubb tar fram en gemensam profil för klubben, som vi kan märka upp våra kommande profilkläder med.
Dialog har startat i styrelsen om att ta fram förslag till en gemensam logotyp.
Vill du delta i det jobbet och eller har idéer, eller är du t o m är en kunnig originalare, så vill vi från styrelsen att du kontaktar någon av oss eller lämnar ett förslag till oss. Tack på förhand.

Vi ses på Årsmötet !!
Tips från coachen…
…när du ändå kommer till årsmötet, ta chansen o prata med de olika kommittéernas kontaktpersoner, så hittar ni nog en lösning på ditt engagemang i klubben..utifrån mottot: alla kan alltid bidra med något… Ingen kan bidra med allt..  

Skövde Brukshundklubb har stöd av och samarbetar med

                 
Missa inte att du som medlem i Skövde Brukshundklubb, erhåller 10% rabatt hos Dogman i Skövde.
Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb, så får du rabatten…
                   

 

 

Medlemsinfo Januari 2024

VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT O SPÄNNANDE ÅR I HUNDENS TECKEN.
När detta skrivs viner snön runt knuten.  En av dessa vinterdagar när lokalradion varnar för att vara ute och färdas.  Men vilket hunden inte förstått, utan i vanlig ordning står där framför ytterdörren och vill ut. Och har man en sådan hund (min är en sådan) så är det bara att klä sig varmt och följa med ut. Helst en lång runda i skogen om hunden får bestämma.
Idag är det inte så många minusgrader som väl är, men vinden är desto envisare med nedkylningseffekt på både människa och hund. Så det kan vara bra att tänka till lite extra före långpromenaden med hunden. I slutet av detta info hittar du några tips.  

ÅRSMÖTET 
Vårt årsmöte är planerat till den 18/2, vilket du redan fått inbjudan till.
Självklart önskar vi att så många som möjligt av våra medlemmar kan delta i årsmötet eftersom dessa medlemsmöten utgör den demokratiska grunden i vår klubb.
Så kom och delta i valet av kommande års målsättningar, verksamhetsplan och styrelse. Eller ställ någon fråga som du behöver svar på.

Någon form av förtäring kommer det förstås att finnas för dig som deltar.

Material som du kan läsa igenom före årsmötet, kommer att spridas senast sju dagar före årsmötet. Tillgängligt för både på vår hemsida och via mejl till dig som angett korrekt mejladress i din medlemssida på SBK.

TRÄNINGSDAG med tema upplet och budföring.
Söndagen den 14 januari bjöds klubbens medlemmar in till en träningsdag med möjlighet att välja lite vad man ville göra. På schemat stod socialisering, lydnad, uppletande, budföring och skott – var och en skrev upp sig på den eller de aktiviteter man var intresserad av och sedan delades vi in i grupper.
Det härliga med dessa dagar är att alla kan vara med och träna på den nivån man befinner sig på, eller bara vara med och se och lära och socialisera både sig själv och hunden.
Att vi dessutom bjuds på fantastisk mat och fika från köket till självkostnadspris var en bonus.
Jag är tacksam att få chans att träna tillsammans med likasinnade och lära av varandra. Jag hoppas att fler vågar sig ut på kommande träningsdagar – de är till för alla medlemmar i vår klubb, hälsar deltagaren Karin.

RAPPORT från STYRELSEN 
- Verksamhetsplaner och förslag till budget för 2024 jobbas det med för fullt under januari inför det kommande årsmötet. Detta material kommer att presenteras för alla medlemmar senast sju dagar före årsmötet både på vår hemsida och genom mejlutskick.
- Vid senaste mötet godkändes även att Ann Lindberg deltar i utbildning till specialsöksinstruktör.

FRÅN våra KOMMITTÉER.
Inför 2024 ser det ut som om vi behöver engagera fler av er medlemmar i våra olika kommittéer.
Arbetet i våra kommittéer utgör grunden i klubbens planerade verksamhet.
Faktaruta:  Utan medlemmar som engagerar sig i våra olika kommittéer, så avstannar klubben.
Som medlem är du alltid, alltid välkommen att medverka i kommittéarbetetet.
Känner du dig osäker på vad engagemanget kan innebära, så kontakta någon av oss i styrelsen.
I skrivande stund behövs det engagerade medlemmar i princip till samtliga kommittéer.
-Tävlingskommittén är bemannad med fem personer, men behöver minst en person till.
- Kökskommittén behöver nya krafter när nu Gunnar planerar trappa ner i köket.
- För kommittén Område/stuga avgår Lennart, så där behövs flera nya krafter.
- Utbildningskommittén har för närvarande tre medlemmar, men man ser gärna att fler ansluter.
- I RUS-kommittén fortsätter Christer, men han ser gärna att fler hjälps åt i den kommittén.
- Tjänstehundskommittén har två medlemmar, men ser gärna att fler medverkar.

TILL SIST…hund o kyla.
Att ge generella tips för vad vi bör se upp med för våra hundar på vintern är inte lätt, med tanke på hur våra hundar ser ut. Det finns stora och små, nakenhundar och polarhundar, hundar med underhudsfett och hundar utan. Man kan säga att mångfalden är stor.

Men något gemensamt kan ändå finnas, som att undvika att din hund blir nedkyld och håll koll på tassarna och öronlapparna.
Är det kallt ute, så håll hunden i rörelse på promenaden. Även du själv håller dig varmare på så sätt. Hunden har samma behov som vi - ökad rörelse ger ökad värme i kroppen.  

Det finns förstås även individuella skillnader i hur hundar av samma ras upplever kyla, så titta alltid på din hunds beteende och anpassa graden av köldskydd därefter. Har du en korthårig hund utan underull så är den oftast köldkänsligare än en med underull. Mina gråhundar älskade att ligga ute i snö och kyla, medan den korthåriga taxen, föredrog korta utomhusvistelser i rask takt vid vinterväder. 

Vill din hund busa och rulla sig i snön, så kan du känna dig trygg med att den trivs, vare sig den bär köldskyddande täcke eller inte.

Utifrån egen erfarenhet håller jag extrakoll på klor och trampdynor. Väl skötta trampdynor klarar vintern bättre än torra och spruckna. För tävlande draghundar är omsorgen om trampdynorna extra viktig. Olika tassalvor finns att köpa, eller kolla med din veterinär vad de rekommenderar.
Dåligt skötta långa klor utgör risk för att klon delar sig, med infektionsrisk som följd.
Skölj bort vägsalt från tassar efter promenad där man saltat, särskilt om hunden dagligdags går på saltade vägar.
Har du en valp, får du vara extra uppmärksam i kylan, eftersom valpar har svårare för att reglera kroppsvärmen. Vilket även gäller för sjuka hundar.

Enligt Jordbruksverket ska du inte lämna en hund utan tillsyn i bilen om temperaturen går under minus 5 grader. Vill du läsa mer om dessa regler, så gå in på Jordbruksverkets hemsida.

Vill du få mer information i ämnet, så googla !!       Själv googlade jag på ”hund på vintern” och fick fram en mängd goda råd från både veterinärer och försäkringsbolag.

TIPS TILL kommande medlemsinfo sänder du även i år till Pelle Teike eller Lennart Strömberg.
Ha det gott därute och sköt om både dig och din jycke, så ses vi framöver ! 

 

Skövde Brukshundklubb samarbetar med      

 

Missa inte att du som medlem i Skövde Brukshundklubb erhåller 10%

i rabatt hos

i Skövde. 

Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb, så får du rabatten…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsinfo December

Medlemsinfo från Skövde Brukshundklubb! DECEMBER 2023.
Här får Du årets femte och sista Medlemsinfo.
Vi i styrelsen vill så här strax före jul, passa på att tillönska alla medlemmar i vår klubb en riktigt

 God Jul och ett  Gott Nytt tränings- och tävlingsår 2024!

Som alla julnummer, så innehåller detta lite extra sidor, så missa inte att skrolla hela dokumentet. Ha en god läsning !

VEM BLIR ÅRETS MEDLEM, även kallat ”medlemmarnas val” 2023 ?
Ja säg det..? Det är du medlem som bestämmer vilken medlem du särskilt vill belöna / uppmärksamma för dess insatser för klubben under året som gått.
Nomineringstiden är i år förlängd fram till 31/1 2024, så Du hinner fortfarande sända in ditt förslag till vår sekreterare. Adress: sekreterare.skovdebhk@gmail.com
Glöm inte att motivera ditt förslag och ange vilka ni är som röstar på den aktuella personen.  

VÅR KLUBB-HEMSIDA
Är en del i Svenska Brukshundklubbens satsning på en enhetlig hemsida för hela SBK och dess distrikt och lokalklubbar.
Vi får förstås producera mycket klubbunikt material själva, men vi länkar även in material som gäller för hela SBK, vilket du upptäcker på hemsidan. 
Vår hemsida har ständigt behov av tips och material från er medlemmar. Exempelvis: Från dig som tävlar för vår klubb vill vi i hemsidegruppen gärna få in foto + beskrivning på vad du tävlar inom och dina resultat. Vill du få tips om hur det kan se ut, så går du in på hemsidan och kollar under ”våra tävlingsekipage”.

Har du idéer eller tankar runt hemsidan, så kontakta någon av våra redaktörer Anette, Lennart eller René. Känner Du för att bidra i redaktionen så är du välkommen. Vi tar gärna med bilder från olika händelser i klubben, men det behöver vara bra upplösning på korten, annars godkänner systemet ( centralt beslutat av SBK ) inte publicering. Och glöm inte att hålla koll på hemsidans aktivitetssida !

FRÅN STYRELSEN
Och senaste styrelsemötet, kan vi rapportera följande beslut och dialoger.  För vinterns snöröjning av infart och parkering är entreprenör ordnad. Vi fortsätter även undersöka möjligheten och behovet att anordna BPH på klubben framöver.

Tränings- och tävlingsgrenen Hooper är under diskussion, för eventuell test fram i vår. Vi i styrelsen är tacksamma om ni som är intresserade av att träna Hooper hör av er till någon av oss, så att vi får veta hur stort intresset verkligen är. Styrelsen har även förlängt tiden för förslag " medlemmarnas val" till den 31/1-2024, så fram med era förslag. Vi har även rekommenderat att flera medlemmar får gå olika utbildningar.  Bl a till bruksdomare, rally-skrivare och tävlingssekreterare.Vi håller även på att leta efter en lokal där våra medlemmar kan träna inomhus under vintern.

FRÅN VÅRA KOMMITTÉER
Som håller på att planera sina verksamheter och budgetar inför 2024.I vår klubb har vi arbetsgrupper/kommittéer för: Utbildning / kursverksamhet, Rasutveckling, Tjänstehund,Tävling, Kök och Område/stuga.Fundera gärna under julhelgen på hur du kan bidra inom någon av kommittéerna kommande år.Känner du dig behöva mer info innan du kan ta ställning, så prata med någon av kommittéernas kontaktpersoner eller oss i styrelsen. Kontaktuppgifter till respektive kommitté, ser du på vår hemsida.

Tävlingskommittén
Presentation av en träningsgrupp för tävlingsekipage inom bruks/ lydnad, (tisdagar fm). Gruppen är en kompisgrupp som startades på initiativ av två medlemmar i Billinge Brukshundklubb.
Den har efterhand utvecklats till att bli ett samarbete mellan tävlingsintresserade medlemmar i Billinge BHK och Skövde BHK.  Vi är ett glatt gäng som stöttar varandra för att utvecklas och komma vidare i träningen. Förutom träning på planen eller i skogen, så fikar vi och delar med oss av tips från föreläsningar och kurser som vi varit på. Vi försöker även åka runt och träna på olika platser.             För närvarande är gruppen full ( vi måste begränsa antalet av tidsskäl ) men om någon slutar, så tas nya deltagare in. Alla med tävlingsambitioner från vår klubb och Billinge BK är välkomna att ställa upp sig på väntelistan.   Kontakta i så fall Ninni Sirén eller Ellinor Karlsson. 

INSTRUKTÖRER - grundpelarna i vår kursverksamhet.
I detta nummer intervjuas några av våra instruktörer. Bild på respektive instruktör hittar du på vår klubbhemsida, plus att du där även kan se alla våra aktuella instruktörer. Lotten denna gång har fallit på två nyutexaminerade och en som varit med lite längre.. Jessica Häggblom och Anna Bergman, blev båda SBK-instruktörer 2022.  Christer Lundberg SBK-instruktör sedan år 2000. 

Vad har du för hund själv?
Jessica : Nu har jag en jaktgolden. En grabb på 6,5 år. Jag är uppvuxen med hundar, men köpte min egna hund - en schäfer - när jag var 22 år gammal. 
Anna : Uppvuxen med schäfrar och alltid har haft hund. Till vardags jobbar jag som gymnasielärare och undervisar i naturvetenskapliga ämnen. Jag är gift och har tre barn varav två utflugna.  Jag blev färdig SBK instruktör 2022 och färdig patrullhundsinstruktör 2023. Just nu har jag två schäfertikar. Lejka är 7,5 år och nypensionerad patrullhund. Råza är 2,5 och nybakad patrullhund. Har haft schäfer i hela mitt liv.
Christer: Medlem i Skövde Brukshundklubb sedan 1998 då jag började med en blandras Labrador/Rottweiler som jag bara skulle gå valpkurs med. Nu blev det inte så och jag har inte kunnat ta mig härifrån än.Mina intressen inom Brukshundklubben är grundläggande hundägarutbildning (sedan 1999) med fokus på vardagslydnad, hundars mentalitet (sedan 2003) samt föreningsfrågor (sedan 2003).1999 blev jag SBK Handledare och år 2000 SBK Instruktör B, som senare översattes till Allmän-lydnadsinstruktör. René är den som fått agera lärare och utbildat mig till både handledare och instruktör.

Just nu har jag Hero (Rottweiler) på 6 år till våren. Det är en omplaceringshund som jag tog när han var 3 år och jag hade varit utan hund i nästan ett år. Jag skaffade min första egna hund 1997 och vi åkte och hämtade honom på Lucia. En liten svart blandras Labradaor/Rottweiler som naturligtvis följde med raka vägen till en kompis som hade glöggfest och sedan med hem till mina föräldrar då jag skulle sova där. Den stackarn fick en riktig rivstart. Våren 1998 började vi sedan på Skövde Brukshundklubb på valpkurs och fortsatte med andra kurser. Därefter har det följt ytterligare blandraser, schäfrar och en miniatyrbullterrier. Så man kan väl säga att hund blev min 30-årskris och det innebär nu att jag haft hund i 25 år. Tja, jag har väl sällskapat med någon som haft drever tidigare också i livet, så säg att jag haft hund i hushållet i 30 år. Jag tycker att jag kan bidra med är framförallt vardagslydnad och hur jag får hunden och familjen att fungera ihop.

Vilken gren eller grenar inom brukshundklubben, tränar du själv ?
Jessica: Jag och Eros tränar bruks, lydnad, rallylydnad och specialsök.
Anna: Jag brinner för patrullhundsverksamheten inom hemvärnet.  Jag älskar spår, det gör även Råza. Sedan tränar vi såklart på det vi behöver för tjänsten inom hemvärnet. Förutom patrullhundsdressyr så konditionstränar vi, miljötränar samt tränar vardagslydnad.
Christer: Jag tränar inte någon gren aktivt då jag själv är fanatiskt icketävlande. Däremot kan man ju alltid prova på eller låna lite här och där. Det som imponerar på mig med Brukshundklubben är den bredd av grenar och aktiviteter den erbjuder sina medlemmar. Det jag tycker att jag kan bidra med är framförallt vardagslydnad och hur jag får hunden och familjen att fungera ihop.

Varför blev du instruktör inom brukshundklubben ?
Jessica: Jag är en riktig hundnörd som gillar att hjälpa andra hundägare. Jag vill ständigt utvecklas som tränare men även som förare och nu får jag chansen att göra det. 
Anna: Jag tycker det är roligt att ha kurs, det är roligt att träffa nya människor och så gillar jag hundar förstås.  Att det blev brukshundsklubben är därför att SBK är en frivillig försvarsorganisation och det är den vägen man får ta som hundförare in i hemvärnet. 
Christer: Det måste vara för mina fantastiska framgångar med min första hund. Skämt åsido.. Mina instruktörer från mina första kurser hade väl sett något jag själv inte insett och frågade om jag ville prova på och gå vid sidan för att sedan utbilda mig vidare.
Jag tänkte väl att de inte var riktigt friska, men att jag kanske kunde lära mig något mer i alla fall, jag behövde all kunskap jag kunde få. Sedan började utbildningarna och det var otroligt så mycket det fanns att lära sig, och så mycket kvar det fanns när man väl var färdig.

Varför valde du Skövde Brukshundklubb ?
Jessica: Jag bor nära klubben så det föll sig naturligt att välja Skövde BHK, sen gillar jag även den fina miljön runt klubben som tex sjön, vilket passar en badgalen golden 😉 
Anna:  Jag har varit medlem i Skövde BK i väldigt många år, det är den klubben jag känner mig mest hemma i. 
Christer: Jag bodde i Skövde när jag jag skaffade hund och på något vis visste man att det var till Brukshundklubben man skulle söka sig för att få ordning på sin valp. Det blev naturligt att söka i Skövde och på den tiden fanns bara en klubb i staden.

Vad är roligast med instruktörsuppdraget ?
Jessica: Roligaste med att vara instruktör är att se utvecklingen från första kurstart till sista kurstillfället hos deltagarna. Jag utvecklas även själv som hundtränare genom att ha kurs. Jag möter så otroligt många olika ekipage med olika erfarenheter, allt från nybörjare till vana hundägare. Det är kul att få klurigheter som gör att man måste gnugga geniknölarna lite extra. Jag gillar utmaningarna. 
Anna:  Att se ekipagets utveckling. När hunden visar sin hundägare vad den kan och hur hundens och hundägarens självförtroende växer, det är häftigt. 
Christer: Att få möta alla hundägare och hundar och att se dem hitta varandra och utvecklas. Inget ekipage är det andra likt. Det är oslagbart! När man får se dem lära sig kommunicera och leka med varandra och hitta nya vägar framåt.

Vad gör att du ställer upp som ideell instruktör på en brukshundklubb ?
Jessica: Det ska vara roligt att ha hund och att vi jobbar med belöningsbaserad träning.
Anna:
Utan ideella krafter stannar Sverige. Jag är uppväxt på landsbygden, där ställer man upp för varandra.  Jag har dessutom lärt känna så många härliga vänner genom Brukshundsklubben, det kan inte ersättas med pengar. 
Christer: Jag tycker att det är viktigt att man som hundägare i samhället kan vägledning i hundhållning och hundägarskap. Inom Brukshundklubben har vi utmärkta verktyg och möjligheter för detta.
Kan jag bidra till detta tycker jag att det är värt det, just den här känslan att vi hjälper varandra att hitta vägen fram.

Vad stimulerar dig mest i instruktörsuppdraget ?
Jessica: Att se alla ekipage utvecklas, är sån skillnad från första till sista tillfället. Jag gilllar mer utmaningar och att se den rädda hunden första gången till en mer självsäker hund sista gången är så roligt att se samt att se samarbete mellan ägare och hunden.
Anna: Den häftigaste känslan är om man lyckas hjälpa en hundägare som har något som upplevs som ett problem med sin hund. 
Christer:  Som jag svarade på en tidigare fråga, att se ekipagen hitta varandra.

Vad kan klubben göra för dig så att du känner dig extra stimulerad att fortsätta som instruktör ?
Jessica: Få chans att utbyta tankar och idéer med andra i klubben för det finns stora kunskaper inom instruktörsgruppen. 
Anna: Vara stöttande och behjälplig om man skulle få problem av något slag. 
Christer: Jag tror att det är viktigt att man på något vis visar uppskattning till en förenings funktionärer för att de ska orka fortsätta utan att bränna ut sig. Viktiga delar här kan vara vidareutveckling inom eller utom området, gemensamma aktiviteter med eller utan hund, och att våra funktionärer känner att de faktiskt har råd att hjälpa till. Här tror jag att reseersättning kan bli en allt viktigare del i takt med att allt blir dyrare i samhället.
Jag tror inte att ren ekonomisk ersättning i form av arvoden behövs eller är rätt väg. Arvoden blir beskattningspliktiga vilket ställer högre krav på kassörer i föreningarna och även äter upp arvodet till viss del. Då tror jag att andra mer socialt betingade ersättningsmodeller i form av gemensamma aktiviteter kan smälla betydligt högre. Men i slutänden tror jag att det är väldigt individuellt vad den enskilde funktionären triggas av.

Vilken blir din nästa kurs ?
Jessica: Det vet jag inte men skulle jag välja fritt skulle jag vilja ha en aktiveringskurs som passar alla hundar och ägare
Anna: Det vet jag inte än, men säkert en spårkurs, det är det
roligaste jag vet. 
Christer:  Jag vet inte riktigt vilken min nästa kurs kommer att bli, då vi just nu byter ansvarig för hundägarutbildningen. Går det i samma anda som de senaste åren blir det högst troligt Allmän-lydnadspasset till våren.

 

....VET DU ?
-Hur ditt medlemsskap inom SBK fungerar?
D v s hur du kan kolla upp om du har ett gällande medlemsskap eller ej? Om inte .. så hör av dig till oss, så kan vi ta med en instruktion i januarinumret!
-Att du som engagerar dig i kommittéarbete kan erhålla viss rese-ersättning i samband med kommittéarbetet.
-Att plogning av parkering och tillfartsväg till klubbstugan är ordnad för i vinter. Så att du som vill kan åka ut och aktivera dig och din hund, utan risk att fastna i nån snödriva.
-Att vi i redaktionen h
oppas att du har nytta och glädje av ännu ett medlemsinfo.Har du tankar / idéer till förbättringar eller material som du vill ska komma med framöver, så hör av dig till någon av oss ( Pelle eller Lennart )

 

 

 Skövde Brukshundklubb samarbetar med 

 

 

Ny lokal sponsor

Missa inte att du som medlem i Skövde Brukshundklubb erhåller

10% rabatt hos i SKÖVDEBUTIKEN…. 

Säg till i kassan att du är medlem i Skövde Brukshundklubb, så får du rabatten.. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsinfo November

Medlemsinfo för november månad 2023, från Skövde Brukshundklubb.
NOVEMBER är oftast en riktig ”ruskmånad” i väntan på december med alla dess helger. Det har i år t o m varit snö i luften. Trots det så har vi sett trogna hundekipage som tränar ute på våra klubbplaner. Härligt! För att muntra upp er lite extra i novembermörkret så fokuserar vi här i Medlemsinfo november, på våra yngre medlemmar!
Enligt SBK så är man ungdomsmedlem upp till 25 år.
Inom den kategorin har vi ca 8% av våra medlemmar. Töjer vi lite på ungdomsbegreppet upp till 35, så har klubben de senaste två åren haft 20% av sina medlemmar i denna grupp. Så det finns ungdomar i vår klubb.
Klubbens mål i vår verksamhetsplan är, citat: ”att öka andelen aktiva ungdomsmedlemmar i klubben. Där målet med de riktade aktiviteterna är att andelen ungdomsmedlemmar i klubben ökas med lägst 10% årligen, inom en 5 årsperiod.” slut citat.   Har du som medlem och särskilt du som är s k ungdom, funderingar runt vad du vill få ut ytterligare från din klubb och hur vi kan jobba tillsammans mot målet, så hör gärna av dig direkt till någon av oss i styrelsen. Klarar vi inte att svara direkt, så för vi det vidare till dem som praktiskt berörs av idén. 

PRESENTATION AV ETT FRAMGÅNGSRIKT UNGDOMSEKIPAGE I VÅR KLUBB 

Hanna Andersson med Ullhedens Fabulous Freya. Bl a SM vinnare två år i rad på Ungdoms SM, i grenen Bruks Spår. 
STORT GRATTIS HANNA !
Vi hoppas förstås att du vill representera vår klubb i många år framöver!
Vad har hänt.Hanna Andersson med sexåriga Kelpin Ullhedens Fabulous Freya (Dutchess) har de två senaste åren vunnit bruks-SM för ungdomar i spårhundsgruppen. Ekipaget kom även på en hedrande bronsplats i lydnadskklass 1, både 2022 och 2023. Ungdoms-SM arrangeras varje år för medlemmar inom Svensk Hundungdom. Organisationen fungerar som ungdomsförbund åt Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben.
Hannas intresse för hund. Hannas genuina intresse inom området hund startade tidigt. Redan som sexåring blev hon medlem i Skövde Brukshundklubb! Förutom träning och tävling med hund, har Hanna ett stort intresse för  avel, där hon idag är uppfödare av raserna Dansksvensk gårdshund och Australien Kelpi.,När det var dags för gymnasiestudier tog Hanna beslutet att satsa ännu mer på hundintresset och sökte sig till ForshagaAkademins Hundsportgymnasium, där hon bl a utbildade sig till lydnadsinstruktör inom SBK.
Utbildning, träning och tävling. Agilitygrenen blev inkörsporten, där Hanna och Skipper blev klubbmästare 2010. Hanna endast 8 år gammal. Se nedan foto.

Träning får jag jobba med kontinuerligt, säger Hanna.
Med Dutchess och hennes dotter Mini blir det tre till fyra gånger i veckan. Framför allt inom lydnad och bruks. Kontinuerlig träning med variation, är nyckeln till vår framgång.
Hannas tips till klubben. Skövde Brukshundklubb är en fantastisk brukshundklubb, konstaterar Hanna, men den skulle kunna marknadsföras mer. Exempel på det är att ha mer uppstyrda träningar för medlemmarna, skapa ett evenemang på Facebook för att få ut informationen tydligare och i god tid. Klubben bör även kunna bjuda in duktiga externa tränare till klubben för att locka fler medlemmar, både att träna för, men även föreläsningar mm.
Det skulle även vara roligt att finna former för att locka och engagera fler ungdomar att bli medlemmar i vår klubb och skapa engagemang genom att exempelvis efterfråga vad medlemmarna vill ha från sin klubb. En brukshundklubb där vi som medlemmar kan nyttja varandras kunskaper och erfarenheter är en fantastisk tillgång för oss hundintresserade, avslutar Hanna.

SVERIGES HUNDUNGDOM (SHU).
Vill du veta mer om vad den organisationen jobbar med så gå in på deras hemsida. Du kan söka den direkt på Sveriges Hundungdom eller gå in via vår klubbhemsida www.skovdebk.se där du skrollar ner på första sidan till bilden för Sveriges Hundungdom. Just nu har SHU på gång två aktiviteter, dels Rundan, en friluftsaktivitet som vänder sig till dig som är mellan 6 och 25 år med fokus på natur, hälsa och röst och dels en ledarutbildning som startar efter årsskiftet som kanske även kan vara av intresse för några av våra instruktörer inom SBK.

FRÅN SENASTE MEDLEMSMÖTET, STYRELSE o KOMMITTÉER.
Styrelsen vill tacka er medlemmar som kom till medlemsmötet senast.  Det blev ett bra möte med flera goda idéer, där samtliga mötesdeltagare var delaktiga i vår ”bikupa”. Era förslag kommer vi att fördela i klubben och ta med i arbetet under nästa år.    Tack även till Johnny som informerade om IGP sporten. (Internationale Gebrauchshunde Prüfungs-ordnung.) En internationell tävlingsform som består av många olika grenar, där du kan tävla i hela världen.    Ser även fram emot fler deltagare på nästa medlemsmöte. Så medlemmar, kom till våra möten och gör era idéer hörda så vi kan föra klubben framåt. Vårt nästa medlemsmöte blir årsmötet i slutet av februari. Vi hade från början tänkt att återinföra den klassiska julpromenaden som var ett populärt arrangemang i Skövde BK. Men pga för lite ”personal” i år, så får vi satsa på att återinföra detta nästa jul. Hör av dej till Pelle om du vill vara med och anordna denna tradition nästa år.
Vi håller även på att undersöka intresset hos er medlemmar för att införa Hoopers på vår meny inför våren. Kommer mer info om detta på vår hemsida, så håll utkik där..    Förslag på klubbkläder kommer i början på nästa år så håll utkik på hemsidan om du är intresserad.           Vinterträning inomhus. Frågan har kommit upp om det finns intresse hos vår medlemmar för inomhusträning i vinter. Om du är intresserad eller har idéer till hur det kan ske, så hör av dig snarast till Pelle T. 

Tävlingskommittén rapporterar att årets sista tävling är genomförd. Det var en lydnadstävling som genomfördes i klasserna; startklass och lydnadsklass 2. Allt flöt på och de tävlande verkade nöjda. Tävlingsledare fick vi låna från Billinge Brukshundklubb.Stort tack till Billingeklubben! Lydnadsklasserna Klass 2 o 3 fick ställas in p g a för få anmälda ekipage.

INFO FRÅN VALBEREDNINGEN
Valberedningen har (som vanligt) lagt ner ett stort jobb med att få fram förslag till ny styrelse och revisorer för 2024, i vår klubb.
Stort tack sänder vi till Ninni, Ann och Anna, som även ställer upp nästa år. Informationen är utsänd till er medlemmar den 15/11 i enlighet med stadgarna.Om du som medlem vill föreslå någon annan person till styrelsen, så har du enligt stadgarna full rätt till det, men det skall ske inom vissa ramar, som du kan läsa om på vår Facebooksida Skövde Brukshundklubb, eller gå in på vår hemsida under fliken ”Om oss” och skrolla till valberedningen.

TACK ! FÖR
  ATT DU VALT ATT VARA MEDLEM I VÅR KLUBB!
Vårt gemensamma intresse - som gjort oss till medlemmar, stavas h u n d, ung som ”gammal”.Men hund är inte ett enhetlig grupp. Det finns många olika hundar och det finns många olika intressen runt hund, som det gäller för oss i klubben att samla i de aktiviteter, som vi kan erbjuda. Vi hoppas att du är nöjd med ditt val av klubb, oavsett varför du har valt att gå med i just Skövdes Brukshundklubb. 
Vår klubb är en så kallad ideell förening, där vi medlemmar driver verksamheten ideellt utan ekonomisk vinning för egen del.
Detta låter alldeles utmärkt när man ser det i text, men det ställer också motkrav på oss som medlemmar. D v s att delta/medverka i de aktiviteter som behövs för att klubben ska fungera praktiskt hela året om.I decembernumret av Medlemsinfo kommer vi att informera mer tydligt om vilka aktiviteter du som medlem kan medverka/delta i för att klubbverksamheten ska fungera smärtfritt och där vi även försöker beskriva vilken kunskap/kompetens aktiviteterna  behöver. 

                                            Och som vanligt.. Har du tankar -om eller till material- för kommande Medlemsinfo så är du alltid välkommen att kontakta någon av oss Pelle T eller Lennart S.
        -Ingen tanke eller idé är för liten eller för stor-.

I något kommande Medlemsinfo tänkte vi ägna uppmärksamhet åt våra duktiga instruktörer, som varje termin ställer upp - i ur och skur - i olika kursaktiviteter.  Ge oss gärna tips och tankar inför detta…


Missa inte... 
att du som medlem i Skövde Brukshundklubb får 10% rabatt

  i Skövdebutiken. Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb, så får du rabatten…

 

Skövde Brukshundklubb I samarbete med

                                     

 

Medlemsinfo Oktober

   Medlemsinfo från Skövde Brukshundklubb !
                                  Oktober 2023

                     GLÖM EJ  MEDLEMSMÖTET !

Alla medlemmar är varmt välkomna till medlemsmötet den 2/11.
Hoppas att vi ses i klubbstugan denna kväll, med start kl 19.00.
Medlemsmöten är viktiga informations- och dialogtillfällen för en levande klubbverksamhet. En brukshundklubb som vår är en ideell verksamhet, som utgår från vårt gemensamma intresse för ”livet med hund” och vilar på en demokratisk grund, där varje medlem i medlemsmötet har en röst.

Årsmötet anger verksamhetsplan och budget för verksamhetsåret. Styrelsen har därefter under året det operativa och juridiska ansvaret driva verksamheten inom våra stadgar och fatta nödvändiga beslut löpande.
Därför är det alltid viktigt att du som medlem deltar i dessa möten för att påverka det som sker eller inte sker inom klubben. Om du inte deltar i klubbens demokratiska forum, överlåter du till andra att bestämma.
Om vi får fresta lite extra…så har Gunnar bakat något gott fika till alla som kommer !!  

FRÅN VALBEREDNINGEN
Valberedningens arbete är nu i full gång inför årsmötet och de val som behöver göras inför 2024.  VI behöver bl a en ny sekreterare eftersom Therese kommer att utbilda sig till tävlings-sekreterare och inte hinner med allt.
Känner du dig intresserad ta denna post, eller har förslag på någon du tycker är lämplig, så kontakta oss i valberedningen så snart som möjligt.
Den som tar sekreterarposten kommer att få allt stöd som behövs av Therese för att komma igång. Valberedningen består av Anna Bergman, Ann Lindberg och Ninni Sirén.
Du kan kontakta vem du vill. Kontaktuppgifter till valberedningen hittar du på vår klubbhemsida.
 
FRÅN STYRELSEN
Vid vårt senaste möte beslutades att inte sälja klubbens agillityutrustning, som just nu står oanvänd. Nyinvestering av Agilityutrustning skulle bli en stor kostnad för klubben och vi kan inte idag med säkerhet bedöma om nuvarande utrustning kan behövas i klubben under kommande verksamhetsår. 
Ett antal tävlingar är inplanerade för 2024. Inom bruks, en spår-tävling på våren och en på hösten. Inom rallylydnad en tävling under våren. Andra tävlingar kan tillkomma, men de är ej inplanerade i nuläget.
Någon form av julpromenad runt Kroksjön ska vi försöka arrangera även i år. Har du idéer, tankar eller tips, så kontakta gärna vår ordföranden Pelle Teike.

FRÅN VÅRA KOMMITTÉER
Dags att planera inför 2024 och för våra kommittéer och för dig som medlem att fundera över vilken insats DU vill göra för klubben kommande år.
Vi behöver alltid bli fler i våra kommittéer, det är ett ofrånkomligt faktum. Som ideellt driven klubb så är vi alltid helt beroende av att du som medlem ställer upp och deltar i någon del av klubbens olika aktiviteter. Och ju fler vi blir som hjälps åt, desto lättare blir det.. 
Som medlem är du självklart alltid välkommen att engagera dig i någon av våra kommittéer.
Vi har i år kommittéer benämnda: Utbildning / Kursverksamhet, Tävlingar, Rasutveckling(RUS), Tjänstehund, Kök, Område/stuga. Mer info om respektive kommitté och vad den jobbar med och dess kontaktpersoner finner du på vår hemsida. Vill du veta mer om vad just du kan bidra med, så kolla med kontaktpersonerna eller med någon av oss i styrelsen.
Gemensamt för alla kommittéer är att de alltid behöver fler medlemmar som engagerar sig i kommittéernas arbetsuppgifter. 

Dessutom går det mycket lättare lösa uppgifterna och vara engagerad, när flera medlemmar delar på de uppgifter som finns.

FRÅN TÄVLINGSKOMMITTÉN.
I oktober hade klubben årets sista tävling, vilket var en lydnadstävling med två klasser; startklass och lydnadsklass 1. Per Oscarsson var domare och Maria Kullberg från Billinge Brukshundklubb var tävlings-ledare. Trots regn och rusk kom 14 tappra ekipage till start. Annika Almqvist med Mumma stod överst på prispallen i klass 1 och Gun Johansson med Myran placerade sig på femte plats i startklassen med ett uppflyttningsresultat. Så vi ser fram emot att framöver få se Annika i klass 2 och Gun i klass 1.
Övriga som tävlade för klubben var Maria Ahlin med Wilda, Erika Tiverman med Amber, Anita Ohlson med Humle och Ann Lindberg med Lovis. Samtliga gjorde fina insatser med glada och busiga hundar.
I köket serverades det mackor och hembakt samt kokt och grillad korv. 
Tävlingskommittén vill här sända ett stort tack till alla som hjälpte till så att tävlingen kunde arrangeras på ett bra sätt !!

FRÅN TVÅ AV VÅRA TRÄNINGSGRUPPER
Förra medlemsinfot redovisade vi personsök och specialsök. Denna gången kommer turen till Rallylydnad och Skyddsgruppen.

RALLYLYDNADSGRUPPEN
Klubben har en relativt nystartad rallylydnadsgrupp som försöker träffas en kväll i veckan. Det kan vara på olika dagar beroende på när vi kan. Vem som helst i gruppen kan ta initiativ till en träning, skriver i gruppen och så hänger de som kan på. För att hitta gruppen som finns på Facebook söker du på ”Rallylydnad träningsgrupp Skövde BK”. Du kan också kontakta rallylydnadsansvarig i klubben. Kontaktuppgifter finns på hemsidan. 

Nytt för i år är att vi i klubben arrangerat ett KM i rallylydnad,  Den 5 november kommer vi att delta i Lag-DM på Tomtens Brukshundklubb. Vi i Skövde BHK har nu ett 10-tal ekipage som tävlar i rallylydnad, men du kan också vara med i gruppen för att det är en rolig aktivitet för hunden.
Vi välkomnar fler medlemmar till gruppen! 

SKYDDSGRUPPEN
Gruppen har funnits inom klubben i snart två år. Idag har gruppen en träningsfigurant som vi sliter på nästan varje vecka, när hans tjänsteschema så tillåter. Men vi försöker även utbilda andra medlemmar i gruppen att agera som figurant i olika moment.
Skyddsarbete är inte enbart att bita i en ärm vid ett överfall, utan skyddsarbetet för tävlingshundar består av en mängd olika delmoment som hunden måste klara av även när den befinner sig i en frustrerad och pressad situation.
Regler för att få delta i klubbens skyddsträning finner du på vår hemsida, så de tar vi inte upp här.

Både IGP och Svenskskydd spänner över en mängd olika del-moment, vilket kräver att vi som tränar skydds, även måste öva minst lika mycket på lydnadsdelar, personspår, personsök och uppletande. Därför träffas vi i gruppen även utanför skyddsplanen och övar på andra moment. Ibland i skogen för sök eller något fält för personspår.

Vår träningsgrupp har idag bl a en godkänd tävlingsledare inom IGP och två personer på väntelista hos distriktet för utbildning till tävlingsfiguranter samt tävlingsekipage inom svenskskyddet och en tjänstehund inom polisen.

En träningsgrupp inom skyddet är helt beroende av en duktig träningsfigurant. En person som kan läsa av vad varje hund/ekipage behöver för momentövning för att utvecklas. Antingen som tävligsekipage eller som tjänstehundsekipage.
Gruppens träningsfigurant heter Patrick och det var med honom som det hela utvecklades till den nivå aktiviteten är idag.
I höst har vi tränat företrädesvis på torsdagskvällar pga det var den kväll som flest gruppdeltagare kunde komma loss från jobben. Vi upplever inte i gruppen att vi stört den vanliga torsdags-träningen, utan tvärtom skapat lite extra liv i verksamheten dessa kvällar. 
Våra träningsplaner är stora och det finns plats för alla. 
Vill du få kontakt med gruppen så finner du kontaktuppgifter på vår klubbhemsida. 

VAD HÄNDER FRAMÖVER
Medlemsinfo november planeras att ägnas åt vår framtid -ungdomen-  Bl a en intervju med klubbens SM-vinnare på ungdomsSM Bruks, två år i rad. Har du tips/idéer på informationsmaterial med ett ungdomsperspektiv, så vill vi gärna få in det till ”redaktionen”.(Lennart o Pelle ) Vi tackar på förhand..
Eller har du andra tips,/idéer/bidrag så är du självklart alltid välkommen med dem oxå ! 

 

I samarbete med  
Ny lokal sponsor

Missa inte att du som medlem i Skövde Brukshundklubb erhåller 10% rabatt hos  DOGMAN i Skövde. 

Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb, så får du rabatten…

 

OBS ! För att våra utskick ska komma fram till våra medlemmar är det helt avgörande att Du registrerar din korrekta mejladress i ”mina sidor”/ min profil, på SBK-hemsidan !!

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsinfo September

Skövde Brukshundklubb

VARMT TACK till dig som ställer upp i klubbens verksamhet !

Styrelsen har redan via klubbens facebooksida sänt sitt tack till alla Er klubbmedlemmar som under senaste tiden ställt upp och jobbat i våra olika aktiviteter. Några exempel i höst är; aktivitetskvällen vid klubbstugan, aktiviteten under hundens vecka, senaste bruksprovet och sist men inte minst alla ni som ställer upp i vår löpande kursverksamhet. Men kanske FB-inlägget har missats av någon, så därför sänder klubben här ytterligare ett varmt tack till dig som ställde upp och gjorde aktiviteterna möjliga. Utan dig (ingen nämnd och ingen glömd) så hade inte våra aktiviteter kunnat genomföras. Det är så det ”funkar” i en ideellt driven klubb. Vi måste alla hjälpas åt, om det skall bli nåt gjort…

                               KALLELSE TILL MEDLEMSMÖTE 2 NOVEMBER

                      Alla medlemmar är varmt välkomna till höstens medlemsmöte.
                                             Vi ses i klubbstugan, med start 19.00. 

Exakt innehåll och dagordning kommer att presenteras framöver på såväl vår fb-sida som på vår hemsida. Men boka in kvällen redan nu och håll utkik efter innehållet !                                          
                                         
                                             RAPPORT FRÅN STYRELSEN

Vid september månads styrelsemöte beslutades följande:
1. Godkänna/tillstyrka att Patrick Lagerstedt och Simon Behrendtz genomgår utbildning till tävlingsfigurant (svenskskydd) inom SBK. Figuranter inom svenskskyddet är en bristvara inom tävlingsverk-samheten, därför är det viktigt att distrikten fortlöpande utbildar nya figuranter och att vi som klubb kan ställa upp   med lämpliga personer.                                                                              
2. Uppdra åt RUS kommittén att ta fram förslag till under vilka förutsättningar klubben kan erbjuda BPH framöver. Beslutet är taget utifrån önskemål från medlemmar, som önskar att klubben bör kunna erbjuda detta prov.
3. Tillsätta arbetsgrupp för att ta fram flerårsplan för underhållet av vår klubbfastighet. Gruppen utgörs av Pelle T, Kåre L och Lennart S.Planerat och fortlöpande underhåll är viktigt, såväl praktiskt som ekonomiskt, när man som vår klubb arrenderar en fastighet, där vi i avtal med Skövde kommun åtagit oss att väl underhålla fastigheten och bibehålla fastighetens värde. Underlag för gruppens fortsatta arbete är framtaget under 2023.        
4. Stödja tävlingskommitténs förslag till vilka tävlingar vår klubb planeras anordna 2024. Kommande års tävlingskommitté utses formellt inte förrän efter årsmötet. Styrelsen står därför tillfälligt som ansvarig för ansökan hos SBK.

                               RAPPORT FRÅN TÄVLINGSKOMMITTÉN.                     Tävlingskommittén vill passa på och tacka alla som hjälpte till och genomförde höstens spårtävling på ett bra sätt, för bruksklasserna lägre och högre. Stort tack även till våra tävlingsledare och domare.  
Sara Lundin ansvarade för spåren och Kerstin Eriksdotter för lydnadsdelen. Och slutligen ett tack till alla er tävlande som gjorde dagen möjlig !  Välkomna åter framöver!

Tidigt på morgonen samlades de nio spårhundsekipagen norr om Skövde där de flesta spår-markerna var förlagda, förutom två högreklass spår som var lagda söder om skjutfältet.
Efter lottning i den vackra höstmorgonen med lite kvardröjande dagg i gräset och nästan vindstilla, placerades alla ekipagen ut i skogen till respektive spår.

Framåt eftermiddagen när alla bruksmomenten - spår, -budföring för lkl, -uppletande för hkl, -platsliggande och lydnadsdelen var avklarade, stod så resultatet klart.  Fyra spårekipage i Lkl blev godkända. Ett ekipage i högre klass -Mallekrafts Olga med Åse Forsgren från Tidaholms Brukshundklubb, blev uppflyttad till elitklass. Vi önskar Olga och Åse all lycka till i sitt tävlande framöver. Söndagens planerade bruksprov i personsök fick tyvärr ställas in på grund av för få anmälda.

Nästa tävling i vår klubbs regi är en lydnadstävling den 21:e oktober, som sker ute vid klubbstugan. Kom gärna och heja på de tävlande och ta en fika…

Rallylydnads-DM. Vår klubb kommer att skicka ett lag till rallylydnads-DM den 5 november.Rallylydnadstävlingen sker hos Tomtens Brukshundklubb.Ta dig gärna dit och heja fram våra tävlande. 

                                      VÅRA TRÄNINGSGRUPPER
I detta medlemsinfo presenterar vi två av våra träningsgrupper. Fler kommer beskrivas i kommande nummer av medlemsinfo.

Specialsök.

Träningsgruppen för specialsöksekipage startade under sensommaren 2023 med att ett antal sökhundsförare inom vår klubb träffades för ett upptaktsmöte i klubbstugan. Där överenskom gruppen att försöka få till mer organiserad och återkommande träningstillfällen för ekipage som har någon form av grundutbildning/kunskap inom specialsök.Träningsgruppen - som inte har någon instruktör - består därför av ekipage med grundläggande kunskaper inom specialsök, där man tillsammans i gruppen tränar sina hundar i att finna och markera de olika gömmorna med bitar av röd kong. Gruppen försöker träffas onsdag kvällar, jämna veckor. Gruppmedlemmarna turas om att iordningställa träningsområde inför kvällens träning. Träningsområde kan läggas på väldigt olika ställen, såväl inomhus som utomhus inom Skövdeområdet. Gruppen är tacksam för att få tipspå nya ställen att öva på !
När tävlingsverksamheten inom specialsöket kommer igång senare under november i år, så är det gruppens plan att få ut så många som möjligt på olika specialsöksprov framöver.Du som är intresserad av grenen specialsök, gå gärna med i vår FaceBook-sida ( Skövde Brukshundklubb Specialsök ) Kontaktperson till gruppen hittar du på här på hemsidan under fliken aktiviteter / tränings-grupper.

Personsök
.
Sökgruppen startade för knappt tre år sedan. Några medlemmar är fortfarande kvar sen starten, andra har tillkommit och avgått.   Just nu består messengergruppen, där vi bokar våra träningstillfällen, av fjorton medlemmar.  Alla kommer förstås inte samtidigt, utan vi brukar bli fem sex stycken, vilket är lagom för ett träningstillfälle.
Varje hund tränas individuellt i sökarbetet utifrån sin aktuella nivå, men med tanke på målet - kommande bruksprov.   Gruppen har just nu både rena nybörjarhundar, och ett par hundar i högre tävlingsklass.   Erfarenheten hos förarna sträcker sig från nybörjare till SM nivå. Varje deltagare får även öva på och agera figurant, för såväl rulle- som skallmarkerande hund.
Målsättningen med gruppen, är att få ut fler gruppmedlemmar till bruksprov/tävling. 

Vi bedriver sökövningar utifrån ett positivt förhållningssätt för hunden och anpassar tränings-upplägget till gällande tävlingsreglemente och aktuell domarbedömning.   Vi fikar förstås -även när det regnar- och försöker genom öppet samtal i gruppen, komma fram till vad som fungerar bra för ett ekipage och vad som kräver mer övning.
Är du intresserad av bruksprov i personsök, så kontakta gärna någon i gruppen.
Kontaktuppgifter ser du här på klubbens hemsida under fliken aktiviteter o träningsgrupper. 

                                              VAD HÄNDER FRAMÖVER                                                 Glöm inte att löpande hålla koll på klubbens hemsida, där vi försöker hålla kommande aktiviteter aktuella. Kolla även almanackan på hemsidan, så att du inte missar någon aktivitet.   Tips. Föreläsning om nya tävlingsformen Specialsök 19 /10   Kl. 19.00 i klubbstugan. Kom och lyssna o fika.
Anmäl dig senast den 9/10 till dhuksbkskaraborg@gmail.com 

                                               TORSDAGSTRÄNINGAR                                                           Nu har det varit några träningstillfällen sen förra medlemsinfot. Kan bara säga att det finns plats för fler träningsekipage på torsdagskvällarna…  Skyddsgruppen övar på lilla planen, men stora träningsplanen har varit väldigt ensam…

I höst är ingen instruktör närvarande på torsdagskvällarna, men känner du dig osäker på något när du kommer ut, så fråga någon i skyddsgänget. Alltid är det någon i det gänget som kanske kan hjälpa dig.   Någon i skyddsgruppen försöker iklä sig den gula ”info-västen” för att stödja / informera nya och villrådiga. Så ser du någon med den på, så fråga på…
Även om skyddshundarna skäller en del, så är alla medlemmar självklart välkomna att träna på den andra planen.  Det finns plats för alla !       

                                                        BRUKS-SM                                                               Förra månaden, önskade vi lycka till och höll tummarna för Sara Lundin och Utterlyans Wimza, som skulle delta på årets bruks-SM i spårgruppen. Tydligen höll ni medlemmar riktigt hårt, för Sara och Utterlyans Wimza vann SM i spår 2023. Dessutom med det bästa lydnadsresultatet någonsin på ett SM.
Stort grattis till er båda !!    

                                                       ....................

Ny lokal sponsor !
Missa inte att du som medlem i Skövde Brukshundklubb erhåller 10% rabatt hos DOGMAN i Skövde.   Säg till i kassan att du är medlem i vår klubb, så får du rabatten…

Tack för denna gång !     September har så här långt bjudit på bra träningsväder i vår landsända. Kiruna har dock redan fått snö och kan så smått förbereda draghundsäsongen, men vi här nere klarar oss sannolikt ännu några månader utan den vita varan.. Så åk ut till klubben och nyttja de fina gräsplanerna och parkourbanan för lite träning, innan kung bore slår till….
Har du material/ info / tankar som du vill tipsa om till kommande medlemsinfo, så hör av dig till Pelle Teike eller Lennart Strömberg.  Mejladresser finner du här på klubbens hemsida under fliken Om oss o styrelse.

 

Medlemsinfo Augusti

Skövde Brukshundklubb

Medlemsinfo från Skövde Brukshundklubb !  AUGUSTI 2023
Välkommen åter efter en förhoppningsvis skön semester eller sommarlov. 

Även du med semester hela året om är naturligtvis även välkommen åter…
Klubben har sen julinumret glädjande nog begåvats med nya medlemmar. Dessa får här ett särskilt välkommen och vi hoppas att klubben kan möta era behov av hundträning.
Vi hade gärna redovisat våra nya medlemmar här också, men pga GDPR-regler så kan vi inte göra det, utan särskilt tillstånd från var och en av er.  Så det får bli ett gemensamt - Välkommen.

           HUNDENS VECKA 2023.  Hundens vecka är ett samarbetsarrangemang mellan Studiefrämjandet, Sveriges Hundungdom, Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben och anordnas vecka 37 i september.
Mer info om vad som händer i landet kan du läsa om på bl a Studiefrämjandets hemsida.
Där kan du kolla på föreläsningar och roliga aktiviteter för både hundägare och hundar runt om i hela Sverige.
Planering av vår egen klubbs aktiviteter inför hundens vecka har pågått under sommaren.  
Vår aktivitet kommer att ske ute på klubben den 14 / 9.  Kl 18.00 startar aktiviteterna…
Programmet för kvällen hittar du under ”Skövde Brukshundklubb” på Facebook och på vår nya hemsida.

            UNGDOMS - SM. Vår medlem Hanna Andersson har gjort fantastiskt bra resultat på ungdoms-SM med sin hund Duchess. SM-Guld i bruks spår, SM-Brons tävlingslydnad och SM 4:a i rallylydnad.Vi bugar och grattar Hanna och Duchess för deras gemensamma framgångar. 

            HÖSTENS KURSER.  Missa inte att gå in på vår nya hemsida och anmäla dig till någon av våra kommande kurser. Det finns kurser som startar redan i augusti. Så håll koll!  Berätta gärna även för andra hundägare om våra kurs- och träningsmöjligheter.

            PARKOURBANAN.  Är nu klar att använda. Instruktör kommer att finnas på plats vid hundens dag den 14 september.

            TORSDAGSTRÄNINGAR.  I höst kommer ingen instruktör vara tillgänglig på torsdagskvällarnas allmänträning.  Skyddsgruppen planerar - av praktiska skäl för de i gruppen som jobbar - att träna på torsdagskvällar. 

Någon i gruppen kommer ha den gula ”infovästen” för att stödja / informera nya och villrådiga.  Vi hoppas på detta sätt locka fler medlemmar även ut till allmänträningen på torsdagar. Även om skyddshundarna skäller en del, så är alla självklart välkomna att träna..Det finns plats för alla !

                  MEDLEMSMÖTE I HÖST.  Höstens medlemsmöte är framflyttat till 2/11 pga att många andra aktiviteter redan är inplanerade  under september. 

                  FRÅN STYRELSE O KOMMITTÉER.  Två nya funktionärer har tillkommit i vår klubb. Anna Bergman är nu godkänd patrullhundsinstruktör inom hemvärnet och Johnny Berg har blivit godkänd tävlingsledare inom IGP grenarna. Styrelsen önskar Anna och Johnny all lycka inom respektive uppdrag.
Beslut fattade av styrelsen sen sist:
1.Inköp av wifiutrustning och internetabonnemang i klubbstugan. Nu fungerar wifit i   stugan… 2.Godkänna/förorda att Johnny Berg utbildar sig till tävlingsledare inom IGP. 3. Skänka en begagnad hundlatrinbehållare till Hökensås Caravan club.  4.Uppdra åt RUS-kommittén att se över möjligheten för vår klubb att erbjuda BPH.  5.Aktivitetskväll den 11 september från 17.00, där vi hoppas på god uppslutning.  6.Utse arbetsgrupp för att jobba fram en underhållsplan för vår fastighet Lövsjötorp. Arbetsgruppen utgörs av Per-Anders Teike, Kåre Lögdlund och Lennart Strömberg.  7.Pga flera olika inplanerade aktiviteter inom klubben under september, flyttas nästkommande medlemsmöte till den 2 november. Kl. 19-21.  8. Klubbens hydrofor- och reningsanläggning ska försäljas.

                BRUKSPROVET 16-17/9 .  Medhjälpare vid vårt bruksprov i september behövs inom flera områden. Ta chansen att vara en aktiv medlem. Det är både kul, inspirerande och lärorikt. Anmäl dig till Ninni Sirén Blomgren. Mejl : ninni.siren@yahoo.se  eller Tel : 070-286 47 60        

                VÅRA TRÄNINGSGRUPPER.  I nästa medlemsinfo kommer vi att presentera våra träningsgrupper lite mer ingående. Idag finns träningsgrupper bl a inom : Rallylydnad, personsök, skydd och specialsök. Grupperna har eller håller på att bygga unika Facebooksidor, där du kan bli medlem och hålla dig informerad om vad som händer i gruppen. Kolla på nya hemsidan, under ”aktiviteter” så finner du våra träningsgrupper med kontaktpersoner och FB grupper.

                 BRUKS-SM. Bruks-SM genomförs i år den 25-27/8 i Lindesberg. Vår klubb representeras denna gång av Sara Lundin med Wimza i spårhundsgruppen. 
Vi håller alla våra 640 tummar för att hon kommer på pallen! 

                Kontaktnät för medlemsinfot..  Vi startade så smått i juli utifrån styrelsen. Nu i augusti tillkom kommittéordförandena och inför nästa medlemsinfo lägger vi till träningsgruppernas kontaktpersoner. Har du tankar om andra som bör ingå i kontaktnätet för att skapa ett medlemsinfo, så mejla Lennart eller Pelle.

Njut av augustislutet o träna på…  Har du material/ info / tankar som du vill få med i ett kommande månadsinfo, så hör av dig till Pelle Teike eller Lennart S.  Mejladresser finner du på nya hemsidan.Nästa medlemsinfo planeras nå dig i mitten på september.
OBS. Får du detta info som sms, så gå in på din medlemssida och ange din mejladress, så blir det lättare att läsa infot och till lägre kostnad för klubben….

Medlemsinfo Juli

Medlemsinfo från Skövde Brukshundklubb !
JULI 2023
Hej alla medlemmar inom Skövde Brukshundklubb.
Hoppas att ni alla har en skön julisommar. Här får Du klubbens första digitala medlemsinfo vilket går ut till alla medlemmar, som registrerat sin mejladress i medlemsregistret/mina sidor.
Enligt årsmötets beslutade mål nr 4 i vår verksamhetsplan, skall vi i klubben ha: ”tillgänglig information för alla medlemmar”.
Vi är inte riktigt där ännu, men på god väg. Vi har hittills haft information via vår hemsida och facebooksida, samt via våra medlemsmöten. Alla dessa informationssätten har sina fördelar och begränsningar.
För att ytterligare söka bredda informationsutbudet till dig som med-lem - utan att öka klubbens omkostnader - testar vi även att via mejl sända ut information direkt till dig.
Denna info är enbart tänkt att komplettera vår info på hemsidan och facebook. Vi tänker oss en testperiod för detta korta medlemsinfo, fram till höstens medlemsmöte, där vi kan diskutera om ni som medlemmar fortsättningsvis vill nås av månadsinfo eller ej.
Viktigt är dock att du som medlem anger din mejladress i medlems-registret/mina sidor. annars missar du denna info.
                                  Händelser i sommar ?
Lindjaxlägret genomfört för tolfte gången. Ett kennelläger, men där medlemmar från vår klubb ansvarar för det praktiska arrangemanget.
Lägret som hade ett 30-tal ekipage i år, gavs omdömen om Skövde Brukshundklubb, som ”toppenklubb , bästa klubben”, från nöjda deltagare geografiskt spridda från Trondheim i norr till Hörby i söder. Från Göteborg i väster till Linköping i öster. Lägerförmiddagarna var fyllda med spår-, sök- och lydnadsövningar. Eftermiddagarna var vikta till träning på detaljer inom svenskskyddet. Särskilt för SM-ekipagen.
Även lite ruinsök i Skövdes ruinstad hanns med. Kvällstid, grillning och fest i den ljumma sommarkvällen på vår klubbaltan.
Hundparkourbana är nu iordningställd vid klubbstugan.
Flitiga medlemmar har iordningställt banan och KA Motor i Stenstorp har bidragit med däcken.
Åk gärna ut och prova på med din hund.
Vår hedersmedlem Karl Erik Klaar fyller 90 år
Vi uppmärksammar och gratulerar en av vår klubbs hedersmed-lemmar. Han fyller 90 år den 22 juli.
Karl Erik är fortfarande är pigg och vital med ett fantastiskt minne från vår klubbs tidiga år.
Karl Erik skriver ”jag har varit med i Brukshundklubben nästan hela mitt liv. Som trettonåring (1946) kom jag med i klubben, som då hette Skövde Hunddressyrklubb.
Jag startade då med en Grand danois hund. Sedan blev det en Jämt-hund. 1948 köpte min far en Schäfervalp, som blev min första brukshund som jag fick börja träna med.
Samma år träffade jag för första gången Sven Järverud, som
senare även blev min mentor. Min utbildning inom hundområdet har jag till största delen fått vid Försvarets hundskola som fanns i Sollefteå.
Mina utbildningar har bl a lett till att jag varit lärare i hundtjänst,
bruksprovs- och lydnadsklassdomare, räddnings- och
bevaknings-, samt mentaldomare.
Mitt sista hundrelaterade arbete var inom P4, där jag under de
sista sex åren fram till min pensionering projekterade för
bevakningshundar inom hemvärnet.
Genom åren har hundar alltid varit en stor del i mitt och min
frus liv. Vi har gemensamt haft flera hundar, allt från tax och
whippet till schäfer och rottweiler.”  Karl Erik hälsar att han mår ”bra för sin ålder” och tar dagliga motionsrundor även om han numera inte har någon egen hund.
Reportage om våra tre hedersmedlemmar kommer på hemsidan framöver.
Att tänka på vid hundbad i Kroksjön
Samtal pågår med fiskeklubben så att vi tillsammans kan komma fram till fungerande lösning för båda parter.
Från ordförande o styrelse
- Planering pågår inför hundens vecka som kommer framöver. Mer info om detta kommer i augustinumret och på vår hemsida framöver.
- Fungerande wifi i klubbstugan är på gång. Router beställd o installatör bokad.
Styrelsen har sommarledigt under juli, så därför finns inga beslut att redovisa denna gång.
                                Vad händer framöver ?
Höstens kurser. Missa inte att gå in på vår hemsida och anmäla dig till någon av höstens kommande kurser.
Det finns kurser som startar redan i augusti. Så håll koll!
Berätta gärna även för andra hundägare om våra kursmöjligheter.
Specialsöksträff,
den 21augusti.
Vi gör ett nytt försök att samla våra specialsöksekipage inom klubben, för att informera och planera hur vi vill jobba vidare med specialsöket inom Skövde Brukshundklubb.
Grenen kommer att bli en tävlingsgren inom SBK från 1/11 2023, så det är hög tid för oss att planera hur vi vill engagera oss. Inbjudan kommer på vår hemsida !
Utvecklingsdag inom skyddsgrenarna,
den 13/8 i Falköping.
Skaraborgsdistriktet inbjuder till utvecklingsdag för tävlande och funktionärer i samtliga skyddsgrenar. Anmälan lämnas till pelle@foggens.se Anmäl senast 6/8.
Bruksprov
i dagarna två, 16 o 17 september.
På lördagen den 16e arrangerar klubben spårtävling för Lägre- och Högre klass ekipage. Och på söndagen den 17e har vi en söktävling för Lägre-, Högre- och Elitklass ekipage.
Planerar du tävla, så håll koll på när anmälningstiden går ut.
För dig som vill medverka som funktionär på provet. Hör av dig redan nu till någon i tävlingskommittén, så finner ni säkert en uppgift till dig..
Du hittar kontaktuppgifter till tävlingskommittén på vår hemsida… Du är alltid behövd.
Nästa medlemsinfo beräknas komma ut till dig i mitten av augusti.
Där kommer vi bl a att försöka få med info från alla våra kommittéer.
                 Ha en fortsatt skön sommar och träna på…

PS. Har du material/info som du vill få med i ett kommande månadsinfo, så hör av dig till Pelle Teike eller Lennart S. Mejladresser finner du på hemsidan

Hedersmedlem Karl Erik Klaar 90 år

Karl Erik Klaar, 90 år.