Aussie May spårhund
Aussie May spårhund
Aussie May spårhund
Vällingby BK

SBK Stockholmsdistrikt

Brukskurser

Vällingby Brukshundklubb

14 aug 202414 aug 2024

Vällingby BrukshundklubbVällingby Brukshundklubb

Hos oss hittar du kurser i de olika bruksgrenar såsom spår, sök, rapport och patrull.

Aktuella kurser i bruks

Just nu har vi inga kurser i bruks öppna för anmälan. 

Vi lägger ut kurser så fort vi har planerat en, så hålla gärna utkik på hemsidan.

Att gå kurs i bruks

Har du någonsin funderat på varför det heter just brukshundklubb? Det är för att föreningen grund ligger just i provformen bruks, som egentligen innebär en hel massa olika saker – så innan du ska gå kurs i bruks måste du fundera på vilken specialgren du är intresserat av.

Bruksprov innehåller två delar, en specialgren i skogen + lydnadsprogram på appellplan, som hunden ska genomföra under samma tävlingdag. Hos oss hittar du ofta kurser i bruksspår och -sök, men ibland även i rapport och patrull, samt temakurser i budföring och uppletande.

Även om det bara är renrasiga, SKK-registrerade hundar som får delta bruksprov, så är alla hundar välkomna till våra kurser.

Vår kursutbud varierar per termin, allt från prova-på kurser, nybörjarkurser till temakurser för tävlingsekipage.

 

Att tänka på

  • Oftast är det endast en förare per hund som är tiilåten under våra brukskurser (rapport som undantag).
  • Under kurserna tränar man oftast också en hund i taget, vilket innebär att din hund kommer behöva vänta sin tur i bilen utan ditt sällskap.
  • Att gå kurs i bruks kräver också att båda du och hund är skadefria, har god kondition och han obehindrat ta er fram på skog och mark.

Mer specifik information kan du läsa under varje kursbeskrivning.

 

Vad är bruks

Det är inte enkelt att sammanfatta om vad bruks är, men här kommer ett försök till en kort sammanfattning av de bruksgrenar och moment du hittar hos oss:

  • Spår: Hundarna spårar i en långlina, efter spår gjorda av en människa som helt enkelt har gått spåret. Under spåret har spårläggaren lagt ner pinnar, som hen har hållt i sina händer. När hunden kommer fram till en pinne, ska hunden stanna och markera det.
  • Sök: I sök springer hunden lös i skogen, för att leta efter figuranter som har har gömt sig, eller ligger i en lega, som det heter. Efter hunden hittar en figur, ska den uppmärksamma sin förare t.ex genom att skallmarkera.
  • Rapport: I rapport behövs två förare som placerar sig till två olika platser, på så kallade stationer i skogen. Hunden ska sedan skickas mellan dessa stationer från den ena förare till en annan. I de högre klasserna av rapport förekommer skott.
  • Patrull
  • Budföring: Förekommer i två av de första klasserna (appell och lägre). Budföring sker oftast på appellplan, och hundens förare ska skicka hunden mot en mottagare, 50 – 100 m. Hunden ska sätta sig vid mottagaren, som sedan skickar hunden tillbaka till föraren.
  • Uppletande: Förekommer i två av de högsta klasserna (högre och elit). Hunden ska leta efter föremål i gömnda i ett område, sökruta ca 50 x 50 m, plocka upp dem och leverera till sin förare. Förare får inte gå in i sökrutan.
  • Brukslydnad: Brukslydnad är lik tävlingslydnad, men lite som en kusin snarare än en syster. Brukslydnad bedöms något annorlunda, samt innehåller andra moment som kryp, högre hopphöjder och framförgående / framförsändande som inte finns i tävlingslydnaden. Man kan inte heller tävla specifikt i brukslydnad, utan den är en del av bruksprovet, tillsammans med ett specialmoment. 

Varför bruks?

  • Passar till dig som gärna vistas ute i naturen
  • Bruks är väldigt social träning, eftersom t.ex sök måste du har träningskompisar (annars har du ju ingen att leta efter)
  • Väldigt roligt sätt att aktivera din hund, som tröttar ut både kropp och knopp.

Hittar du inte en kurs som passar dig?

Har vi inte just nu en kurs som passar dig och din hund kan du alltid skicka ett intresseanmäla till vår Hundägarsektor via mail. Vi har inget kösystem till kommande kurser, men du kommer få en notis när vi nästa gång har en kurs du efterfrågar, så du har god chans att fånga upp en kursplats.

 

Hundägarutbildning (HUS)
Kursadministratör
Jonna Vulkko