Börja med att kamma och borsta igenom pälsen, se till att du kommer ner i botten. Använd en kraftig stålkam med glesa pinnar till grovjobbet, en kam med tätare pinnar för att bli av med alla tovor och en ullkniv för att dra/trimma ur mjuk päls. Vänta dock inte med kamning/borstning av din hund tills det blir en massa tovor det sliter i onödan på pälsen, tar en massa tid och resultatet blir ofta en tunn och livlös päls, nej gör det till en vana att kamma igenom och undersöka din hund minst en gång i veckan.
Pälsen skall inte vara mjuk utan något sträv och krispig, för mycket ull gör pälsen mjuk och många gånger svårskött. Däremot får man inte ta bort all ull för då förlorar pälsen sin förmåga att hålla hunden torr. Genom att hålla efter pälsen får också hunden det karakteristiska utseende, som i standarden anges som något rufsigt.
Pälsen får ofta bättre kvalité genom trimning istället för att klippa, men det är ett hårt arbete att trimma en så stor hund. När du trimmar och klipper använd fingrar, ullkniv, vanlig frisörsax, effileringssax och en liten sax med rundade toppar till ögonbryn och tassar. Klipp också mellan trampdynorna, speciellt viktigt vintertid. Klipp alltid rent runt analöppningen annars fastnar det avföring där.
Det är både billigt och roligt att lära sig att trimma sin bouvier själv. Det är vårt tips, lär dig göra det själv, misslyckas du de första gångerna så vet du snart att pälsen den växer snabbt! Så det är bara att prova igen.
- Mycket kortklippt, också längs öronkanterna.
- Hjässan skall vara kortklippt och flat.
- Korta av ögonbrynen snett utifrån och in så att ögonen blir synliga.
- Tunna ur ögonbrynen något längst ut.
- Kinderna får inte se infallna ut under ögonen. Lämna orört.
- Skägg och mustasch lämnas orört
- Ingen ”valk” skall synas utan en mjuk övergång i punkt 31.
- Sidorna på hjässan skall gå över mjukt i 7 och 31.
- Nacken skall ha en lätt välvning med mjuk övergång mot skuldrorna.
- Rak rygg.
- Länden klipps eventuellt något kortare.
- Klipp ”fram” svansen.
- Bakspegeln klipps kort med mjuk övergång i 14.
- Hålls något längre än 13.
- Något kortare klippt så att vinklarna framträder.
- Toppa eventuellt
- Klipp så att tassen ser rund och fast ut.
- Lämna långt men toppa.
- Toppa eventuellt.
- Flanken får ej se infallen ut.
- Buken något uppdragen, Jämna till.
- Toppa och jämna till.
- Rak linje mjuka övergångar från 31.
- Inga utstickande armbågar
- Lämna bröstet djupt.
- Raka runda ben. Jämna och toppa.
- Runda fasta tassar.
- Klipp lite kortare mellan frambenen så att bröstet framträder.
- Toppa lätt och jämna till så att det blir mjuka övergångar.
- Klipp kort under halsen. Mjuk övergång till skägget 6.
- Jämna till så att det blir mjuka övergångar mellan kinder och bog och mellan nacke och bringa.