Rysk svart terrier uppställd på gräsmatta
Rysk svart terrier uppställd på gräsmatta
Rysk svart terrier uppställd på gräsmatta

Rysk svart terrier

Rysk svart terrier

Historik

Efter andra världskriget beslutade den ryska kenneln Röda stjärnan sig för att ta fram en ras som kunde klara militärens och polisens hårda krav på bevaknings- och tjänstehundar. Med syftet att få fram en stor, uthållig, skarp, hård, oöm, stabil och arbetsvillig hund med lämplig päls så korsade man riesenschnauzer, rottweiler, airedaleterrier och så kallade moskva-retriever (huvudsakligen korsningar mellan newfoundlandshund och schäfer). Rysk svart terrier ansågs vara etablerad som ras i början på 1970-talet.

Användningsområde

Rysk svart terrier passar till samtliga bruksgrenar, och även till andra hundsporter såsom agility, lydnad och viltspår. Under senare år har rasen även visats flitigt i utställningsringarna. Rasen är lättlärd, men måste motiveras väl på lydnadsplanen.

Hälsa

Rysk svart terrier anses vara en frisk ras. Det förekommer dock höftledsdysplasi (HD), armbågsdysplasi (ED) och de två ärftliga sjukdomarna JLPP (neurologisk) och HUU (onormalt hög nivå av urinsyra). Mer information finns på rasklubbens hemsida.

Egenskaper / Mentalitet

En rysk svart terrier är modig och stabil. Den är självsäker, men kan vara reserverad mot främlingar. Den är lättdresserad, energisk, balanserad och livlig med snabba försvarsreaktioner. Rasen är tålig och kan anpassa sig till skiftande klimatförhållanden. Som brukshundar är de avsedda för kraftfulla och snabba aktiviteter. De är mycket trogna sin familj och nära vänner. Rasen har ingen utpräglad jaktinstinkt.

Storlek och utseende

En rysk svart terrier är en stor hund med massiv benstomme och kraftfull muskulatur. Könsprägeln är tydlig. Hanhundarna är större och kraftigare än tikarna. Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 64–70 cm. Pälsen är sträv, hård, riklig och synnerligen tät. Hela kroppen är täckt av dubbel päls av ca 4–10 cm längd. Underullen är tät och väl utvecklad. Färgen är svart eller svartgrå.

Pälsvård

Rasen kräver en del pälsvård. Pälsen bör trimmas eller klippas flera gånger per år. För att undvika tovor behövs en noggrann kamning en gång i veckan.

Övrigt

Rasen kom till Sverige 1973, och den första svenska kullen föddes 1978. Rasen erkändes av FCI 1984.