Kursverksamhet är en av vår verksamhets viktigaste, och roligaste delar. Vi vill kunna erbjuda varierade hundkurser – från valpkurser till mera utmanande tävlingsinriktade kurser – och allt däremellan.
Vi utbildar nya instruktörer vid behov. I regel utbildar vi endast instruktörer inom SBK, men undantag kan göras för sporter som SBK inte är huvudman till, och där inte en SBK-motsvarighet finns. Dessa utbildningar ska då arrangeras av huvudman av just denna sport, och ha ett välstrukturerad utbildningssystem.
Du kan läsa mer om SBK’s utbildningsprogram här
Är du intresserad av att i framtiden utbilda dig till instruktör? Eller skulle du vilja vara en så kallad hjälpinstruktör på våra kurser, utan att ha tankar på att bli instruktör just nu? Då kan du skicka in en intresseanmälan här nedan.
Vägen till instruktör är ganska lång, och tar vanligtvis cirka två år.
Så här ser vägen till instruktör ut
1. Skicka in intresseanmälan, oavsett om du är intresserad av att vara en hjälpinstruktör, eller att du redan vet att du vill bli en SBK-instruktör i framtiden.
I intresseanmälan behöver du ange två personer som kan rekommendera dig som instruktör. De personer som rekommenderar dig ska vara antingen instruktörer, styrelsemedlemmar, andra auktoriserade funktionärer eller sektorsansvariga. Observera att vi kommer behöva tacka nej, om du arbetar inom ”hunderiet”, eller är aktiv funktionär eller tävlar för en annan klubb.
2. Du blir kontaktat av HUS, och vi berättar mera om hur det är att vara en instruktör på VBK och hur instruktörsutbildningen ser ut.
3. Hitta kurs att vara hjälpinstruktör på. Efter din intresseanmälan har kommit in, ska HUS senast vid nästa instruktörsmöte presentera dig för våra instruktörer och se om vi kan hitta en kurs där du skulle kunna delta som hjälpinstruktör. Olika utbildningar har olika förkunskapskrav, men vi som klubb vill att du ska gå som hjälpinstruktör på minst två valp- eller vardagslydnadskurser, för två olika instruktörer. Observera, att vi aldrig kan garantera att vi hitta en plats till dig att gå som hjälpinstruktör.
4. Utvärdering. Instruktören från kurserna skriver en utvärdering – och är dessa utvärderingar positiva är du redo för utbildning, om behovet att utbilda nya instruktörer finns. Styrelsen ger det sista godkännandet.
5. Vänta på att en instruktörsutbildning börjar.
6. Starta utbildning! Det kommer vara ganska tufft och tidskrävande, med väldigt hög krav på närvaro (du kommer behöva bil, för vanligast i Stockholmsdistriktet är att utbildningen hålls på olika klubbar beroende på vilka klubbar som deltar) – men väldigt läraktigt och roligt.
7. Välkommen till instruktörsgänget!