Liten hund tränar rallylydnad.
Liten hund tränar rallylydnad.
Liten hund tränar rallylydnad.
Vällingby BK

SBK Stockholmsdistrikt

Kurser i rallylydnad

Vällingby Brukshundklubb

01 apr 202401 apr 2024

Vällingby BrukshundklubbVällingby Brukshundklubb

Vi har kurser från nybörjare till tävlingsekipage i rallylydnad – sporten där du och din hund genom glädje, kommunikation och samarbete tar ta er igenom en rallylydnadsbana.

Aktuella kurser i rallylydnad

Liten hund tränar rallylydnad.

Träningsdag med Sofia Angleby

Rallylydnadsträning med Sofia Angleby. Två grupper, för både ekipage i början av sin tävlingskarriär och för för de som redan kommit lite längre. 

Datum: 21/4
Grupp 1: 10:00 - 12:00
Grupp 2: 12:30 - 14:30

Mer information 

Att gå kurs i rallylydnad

Rallylydnad, den roliga hundsporten där du som kartläsare ska navigera din hund igenom en bara av skyltar som innehåller olika typer av kluriga moment.

Från skillnad till tävlingslydnad finns det inget som heter ”dubbelkommando” i rallylydnaden; du kan hjälpa din hund med handtecken, muntliga kommandon och pepp genom hela programmet, det enda du inte får göra är att röra din hund.

Vi har kurser för nybörjare som är nyfikna att komma igång med rallylydnad, samt fortsättningskurser för ekipage som redan har kommit igång med sin träning och kanske har kanske till och med redan hunnit tävla.

Vad är rallylydnad

Rallylydnad har varit en officiell hundsport i Sverige sedan 2011. Låt inte namnet luras, det handlar inte att vara snabbst på banan utan namnet syftar just på att det är du som förare som ska läsa kartan, skyltarna, genom banan. Skyltarna visar med olika typer av ikoner vilken moment ska utföras vid respektiva skylt. Typiska skyltar är t.ex vinklar åt höger och vänster, olika typer av snurror, sitt / ligg i olika kombinationer.

Ekipagen tävlar i fyra olika klasser: nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Alla ekipage startar med 100 poäng, men får avdrag av varje misstag som råkar ske under banan – målet är att klara banan med så få avdrag som möjligt.

Rallylydnad brukar kallas för hundsport för alla. Den är skapad så att den innehåller inga fysisk krävande moment så de passar från ung till en äldre senior, både när det gäller hund och förare.

Varför tävlingslydnad?

  • Passar till dig som inte trivs med detaljpill med tävlingslydnad, men ändå vill träna lydnad i en lite roligare och något mer avslappnad form
  • Passar alla, momenten är inte fysisk krävande.
  • Glad hundsport där man får peppa sin hund genom hela banan

 

Hittar du inte en kurs som passar dig?

Har vi inte just nu en kurs som passar dig och din hund kan du alltid skicka ett intresseanmäla till vår Hundägarsektor via mail. Vi har inget kösystem till kommande kurser, men du kommer få en notis när vi nästa gång har en kurs du efterfrågar, så du har en god chans att fånga upp en kursplats.

Hundägarutbildning (HUS)
Kursadministratör
Jonna Vulkko