Retriever som hoppar över lydnadshindret
Retriever som hoppar över lydnadshindret
Retriever som hoppar över lydnadshindret

Tävla lydnad

21 sep 202321 sep 2023

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

I lydnad ska hunden utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Här ges en introduktion till hur det är att träna och tävla i lydnad.

Om lydnad

I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Upplevelse av lydnad

Lydnad är någonting viktigt för hunden och dess möjlighet till frihet och utveckling. Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Ekipage som gillar tävlingslydnad gillar utmaningar och att få se sin förmåga prövas i hur långt de kan nå.

Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning.

Träna lydnad

För att bli framgångsrik i lydnad krävs lyhördhet och kunskap om olika inlärningsmetoder och träningssätt. Innan den egentliga träningen börjar för ett moment bör du se till att ha ett gott samarbete med din hund.

Samarbete tränar du bäst genom lek och enklare övningar både utom- och inomhus. Hunden bör ha en förväntan på att det kan hända roliga saker tillsammans med dig. Hunden kan lära sig att om den gör bra saker så får den uppmärksamhet och belöning redan innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete desto bättre förutsättning för lydnad.

Så här tränar du lydnad

Det finns många olika sätt att börja träna tävlingslydnad. Det vanligaste är nog att man anmäler sig till en kurs på brukshundklubben. Då får man tillsammans med en grupp andra intresserade lära sig grunderna för de olika momenten. Träning måste sedan bedrivas både hemma och på andra platser för att få säkra moment.

Man börjar träningen med enkla delar och sätter successivt ihop till ett helt moment. Sen lärs fler moment in och när de är färdiga tränas de med störning och i olika miljöer. När hunden kan alla moment i en klass i olika miljöer och med störning är det dags för att tävla.

Tävlingar

Tävlingar i lydnad är öppna för alla hundar, vilket även innebär oregistrerade och kryptochida hundar. Oregistrerade hundar ska ha tävlingslicens från Svenska Kennelklubben.

För deltagande i lydnad krävs att hunden uppnått 10 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället. För deltagande i internationellt lydnadstävling klass 3 krävs att hunden uppnått 15 månaders ålder dagen före tävlingstillfället.

Klubbtillhörighet vid lydnadstävling

Föraren ska vara medlem i klubb inom SKK-organisationen eller erkänd utländsk kennelklubb. Förare bosatt i Sverige, får under en och samma tävlingssäsong (= kalenderår) representera endast en klubb i SBK. Undantag gäller dock för förare, vars medlemskap upphör under säsongen. Vid förnyelse av detta kan byte av klubb ske.

Tävlingar & mästerskap

Tävlingar finns på både nationell och internationell nivå. Svenskt mästerskap arrangeras i lydnad för dem som kvalat sig dit. Det utsedda lydnadslandslaget i Sverige kan tävla på nordiskt mästerskap och världsmästerskap.

Klasser att tävla

Man kan tävla i startklass, klass 1, 2 och 3.

Titlar att vinna

  • Lydnadsdiplom, titel startklass, LD Startklass kräver tre uppflyttningsresultat i startklass på lydnadstävling. Hund som uppnår 160 poäng tilldelas uppflyttningsresultat.
  • Lydnadsdiplom, titel klass I, LD 1 kräver tre 1:a pris i klass I på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris.
  • Lydnadsdiplom, titel klass II, LD 2 kräver tre 1:a pris i klass II på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris.
  • Lydnadsdiplom, titel klass 3, LD 3 kräver tre 1:a pris i klass 3 på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris. LD 3 kan endast tilldelas oregistrerad hund.
  • Lydnadschampionat, titel klass 3, SE LCh kräver tre 1:a pris i klass 3 på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris. SE LCh kan endast tilldelas registrerad hund.

Anmälan till tävling

Anmälan till lydnadstävlingar görs via SBK Tävling.

Etisk policy

Du hittar Svenska Brukshundklubbens etiska policy vid prov och tävlingar på sidan med styrdokument.