Hundägarpodden
Hundägarpodden
Hundägarpodden

Hundägarpodden

en podd om hundar för hundägare

19 apr 202419 apr 2024

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Hundägarpodden är en podd om hundar för hundägare av och med Svenska Brukshundklubben.

Säsong 2 (S2)

Premiär för säsong 2 den 2 februari 2023. 

S2:8 Träningsmotivation med Britta Agardh

I säsongens sista avsnitt pratar vi träning och träningsmotivation tillsammans med Britta Agardh, licensierad personlig tränare för människa, certifierad personlig tränare för hund samt projektledare för initiativet Sund med hund.

S2:7 Tjänstehund

Tjänstehund – likheter och samverkan röd & grön.

Vi gästas av Christian Björses och John Sjöberg som pratar om samverkan mellan röd och grön inom tjänstehundsverksamheten.

Notering: Avsnittet spelades in före jordbävningen i Turkiet 2023.

S2:6 Den gamla hunden

Veterinär Nina Kjellerstedt gästar åter podden. Den här gången pratar vi om den gamla hunden: Vad kan man göra för att förebygga olika krämpor? När är det dags att säga farväl till sin gamla hund?

S2:5 Vardagslydnad

Vi fortsätter att prata hunduppfostran med hundcoachen Fredrik Steen. Vi pratar om hur viktig kommunikation är och vad det finns för likheter mellan hunduppfostran och barnuppfostran.

S2:4 Specialsök

Arbetet med att få specialsök godkänt som en officiell provform är i full gång. Maria Gabrielsson är en av dem som arbetar med projektet och gästar denna vecka Hundägarpodden. Hon berättar om hur arbetet går till, hur man kan träna hunden i specialsök och mycket mer om hundar och dofter.

S2:3 Tjänstehundar och samhällsläge

I det här avsnittet av Hundägarpodden gästas vi av Jöran Wikbladh, produktionsledare för tjänstehund inom Svenska Brukshundklubben.

Vi pratar om patrullhund, flygvapenhund och det aktuella samhällsläget samt hur det påverkar efterfrågan på tjänstehundar.

S2:2 Valpträning

Valpar är fantastiska, men när ska en egentligen börja träna sin valp? Vad måste den lära sig från allra första början? Vilka träningsmetoder är bäst? Det här och mycket mer pratar Maria Brandel om i det här avsnittet.

S2:1 Varför SBK?

Äntligen är det premiär för säsong 2 av Hundägarpodden! I den här säsongen gästas vi av massor spännande gäster. Först ut är Pia Brygård och Isabel Nilsson som kommer att prata om varför man ska vara med i Svenska Brukshundklubben. De pratar om hur det är att komma till klubben första gången, vilket träningsutbud det finns och mycket, mycket mer.

Hundägarpodden är en podcast av Svenska Brukshundklubben om hundar, för hundägare. Varannan vecka släpps ett nytt avsnitt med spännande ämnen och gäster.


 

Säsong 1 (S1)

Säsong 1 producerades i samarbete med Agria Djurförsäkring.

S1:1 Allt du behöver veta innan du skaffar hund

Går du i tankarna att skaffa hund? Eller önskar du att du hade vetat mer innan du skaffade din hund? Missa inte avsnittet om vad man ska tänka på när man får hem sin nya hund. Avsnittet gästas av Åsa Klint som är instruktör och lärare inom SBK samt beteendeanalytiker och Agneta Rainsson som är instruktör och mentalbeskrivare inom SBK, även hon arbetar med hundars beteende. Tillsammans berättar de om vilka utmaningar en kan vänta sig när valpen kommit hem och hur en bäst förbereder sig.

S1:2 Sund med hund - träna tillsammans med din hund

Att träna tillsammans är nyttigt för både dig och din hund. Men hur gör man för att komma igång, och på vilka sätt kan man egentligen träna med sin hund? Avsnittet gästas av Britta Agardh, licensierad Personlig Tränare för människa, certifierad Personlig Tränare för hund samt projektledare för initiativet Sund med hund. Britta delar med sig av tips och trix för cirkelträning med hund samt hur du kan få in träning naturligt i vardagen. Dessutom hjälper hon en lyssnare som hamnat i en ond cirkel där den enda motionen hennes hund får är den där vanliga rundan runt kvarteret... Känner du igen dig? Du som lyssnare får även ta emot värdefulla tips av Jenny Nygren-Strandberg som är fysioterapeut för hund. Hon berättar om vad du ska tänka på för att undvika skador när du aktiverar din hund och hur uppvärmning inför träning fungerar. Missa inte ett fullmatat och spännande avsnitt!

S1:3 Hundar i människans tjänst

I det här avsnittet pratar vi om hunden i människans tjänst. Jöran Wikbladh, produktionsledare för tjänstehund på Svenska Brukshundklubben, har stor erfarenhet av tjänstehundar och guidar oss igenom vad en tjänstehund gör, vilka hundar som kan bli tjänstehundar, vilka krav det finns på föraren och mycket mer. Nils-Petter Nilsson, som precis har gått patrullhundsutbildningen, berättar om sina upplevelser och erfarenheter tillsammans med sin hund.

Längre in i avsnittet gästar Mona Brantlind som har en lång bakgrund som räddningshundsinstruktör. Det blir ett spännande samtal om räddningshundarnas viktiga arbete i samhället, hur en tränar en räddningshund och hur en förbereder sig inför sitt uppdrag på allra bästa sätt. Jenny Nygren-Strandberg, som själv nyligen gått räddningshundsutbildningen, delar med sig av av sina tankar om utbildningen och uppdraget.

S1:4 Vardagslydnad med Fredrik Steen

Ett nytt fullmatat avsnitt som gästas av ingen mindre än Hundcoachen Fredrik Steen. Varför är vardagslydnad viktigt och hur uppfostrar man sin hund? Du som lyssnare får tips när det kommer till passivitet, gå i koppel, stress, socialisering, aktivering och hantering av din hund. Fredrik berättar om vikten att tidigt börja med uppfostran eftersom att en hund utan struktur kan bli stressad och ha svårt att klara av olika situationer. Dessutom får du som lyssnare lära dig mer om skillnaden mellan belöningsbaserad träning och uppfostran. Detta och mycket mer guidar Fredrik dig igenom. Ett viktigt och intressant avsnitt för dig med både den nya och erfarna hundägaren.

S1:5 Hundens hälsa

I avsnitt 5 gästas Hundägarpodden av Catarina Kjellerstedt, veterinär medicinskt ansvarig på Agria Vårdguide. Catarina berättar om de vanligaste hundsjukdomarna, vad man bör vaccinera sin hund mot och hur man vet om det är dags att ta hunden till veterinären. Dessutom pratas det fästingar, majskolvar, vattensjuka och andra åkommer som kan drabba hundar under sommaren. Ett avsnitt du inte vill missa!

 

Hundägarpodden är en podcast av Svenska Brukshundklubben om hundar, för hundägare. Varannan vecka släpps ett nytt avsnitt med spännande ämnen och gäster.

S1:6 Vandra med hund

Funderar du på att vandra med din hund i sommar? Undrar du vad du behöver tänka på eller vad du behöver ha med dig? Och hur är det egentligen att vandra med en valp? Avsnittet gästas av Kristian Johnsson Berger, tjänstehundsofficer inom försvarsmakten med lång erfarenhet av att vandra med hund. Med oss har vi också Agneta Olsson, projektledare för Svenska Brukshundklubbens projekt AlleSvansrätten. Kristian delar med sig om tips och trix för när du vandrar med hund och Agneta pratar om initiativet AlleSvansrätten och vad det innebär i praktiken. Dessutom ett specialinslag med Gunnar Lagneström som arbetat med tjänstehund i över 30 år.

S1:7 Hundförsäkring

I detta avsnitt av Hundägarpodden pratar vi hundförsäkringar med Agria Djurförsäkrings marknadschef Magnus Berglin. Han berättar om en helt ny typ av försäkring, helt unik i sitt slag.

Dessutom gästas vi återigen av Gunnar Langneström som berättar om varför du bör utbilda din hund till flygvapenhund. Ett avsnitt du inte får missa!

S1:8 Kurser & utbildningar

Att skaffa hund är inte bara lika med trevligt sällskap där hemma. För den som vill väntar massor av spännande utbildningar och kurser. Vad sägs som lärare, instruktör eller tävlingsfunktionär? Möjligheterna är oändliga! I detta avsnitt gästas Hundägarpodden av Johanna Jervgren, lärare, instruktör och ansvarig för allmänlydnad i utskottet för hundägarutbildning. Hon berättar om kursutbudet och delar med sig om sina erfarenheter som instruktör. Dessutom ett specialinslag med Gunnar Langneström som fortsätter att prata om utbildning av tjänstehundar.

Ansvarig utgivare: Helene Öberg

Podcasten produceras av Engage Agency.