Instruktör som håller teorigenomgång med kursdeltagare utomhus
Instruktör som håller teorigenomgång med kursdeltagare utomhus
Instruktör som håller teorigenomgång med kursdeltagare utomhus

Instruktörerna

18 aug 202318 aug 2023

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Här presenterar vi våra duktiga instruktörer som kommer hålla i varsin träningsgrupp under lägret.

Malin Karlsson - Tävlingslydnad

Malin Karlsson och hennes två border collies

Malin Karlsson

Malin Karlsson heter jag. Började träna och tävla när jag var 12 år och har sedan dess varit fast i denna underbara sport.
Hade turen att ta över min mammas hund när jag fick mitt hundintresse och startade mitt första SM när jag var 13 år.
Sedan dess har jag deltagit på ett antal SM med 3 olika hundar och min största merit är SM guld 2014 med min nuvarande tävlingshund Elton.
Det roligaste med lydnaden är att träna alla detaljer som krävs för att få dom högsta poängen och att lyckas få till en helhet där även detaljerna håller. Inte alltid det lättaste men när det väl sitter så får man lyckorus och det är det som är min drivkraft!

Monika Lindblom - Tävlingslydnad

Monika Lindblom och hennes border collie

Monika och Wila

Monika Lindblom (LäraHund) är aktiv som instruktör sedan 16 år, därav 11 år på heltid. 2017 öppnade jag LäraHundsporthallen i Haninge/Jordbro. Hundflocken består av 3 border collies: Bitch (pensionär), Wila (min nya stjärna som jag fött upp själv) och valpen Softa.
Då det gäller träningen har JAG som mål att visa och förklara för hunden så att den känner sig trygg med mig som förare.
All träning läggs upp efter den enskilda individen. Glädjen i träningen är när jag ser hundens förståelse för vad jag guidat den till. Träning ska vara roligt!

Margareta Åhs - Rallylydnad Nybörjarklass

Margareta tillsammans med sin tollare Trubbel

Margareta och Trubbel

Jag heter Margareta Åhs och bor tillsammans med tollaren Pajaz och långhåriga dvärgtaxarna Pixel och Rutiz i Tierp, Uppland. Jag har tränat och tävlat med hund sedan början av 90-talet och utbildade mig till instruktör genom Hundens Hus 1994/95 och har hållit kurser sedan dess. Jag är även domare i rallylydnad och freestyle.
Rallylydnad började jag med när sporten blev officiell 2011 och har tävlat upp både tax och tollare till mästarklass. Jag har deltagit på sju rallylydnads-SM med min tollare Trubbel och som bäst tagit bronsmedalj. Under 2019 hade jag äran att få döma både kval och final på Rallylydnads-SM.
Tjusningen med Rallylydnad tycker jag är att den bygger på glädje och samarbete och passar alla hundar oavsett ras och ålder! På nybörjarkursen kommer vi bl.a. att träna på kontakt, positionsarbete och de olika moment som ingår i nybörjarklassen samt prova på att gå kombinationer av skyltar varvat med teori om inlärning och vad man behöver tänka på mer specifikt när det gäller rallylydnad.

Spår - Margaretha Fredholm

Margareta och hennes hovawart

Margaretha Fredholm

Mitt stora engagemang är hund i tjänst. Men jag tränar på många olika saker. I min familj finns Wachtelhund och under våren förhoppningsvis en valp så det blir lite av varje.
Jag är utbildad Patrullhundsinstruktör och SBK Spårinstruktör och efter utbildningen SBK Avancerade spår, SWDI så är mitt största fokus just spår och särskilt då hårda spår, teknik, utveckling mm. Vilket nu faller väl in i utvecklingen av Patrullhundar.
Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med hund på ett eller annat sätt och så blev det. Har varit Hundförare sedan 2007 och har idag befattning Und/Hundbefäl i Dalabataljonen. Att få vara med och utveckla hundtjänsten är fantastiskt roligt.

Spår - Christoffer Frances

Bild på Christoffer och Anna Frances tillsammans med deras hundar.

Anna och Christoffer

Jag är SBK-instruktör samt SBK-specialsökinstruktör och har lång erfarenhet av spårträning och tävling sedan mitten av 90-talet med flera olika hundar. Idag är jag aktiv inom IGP-FH spår, specialsök, tävlingslydnad, bruksspår mm tillsammans med min 3-åriga schäfertik Trassel.
Till min hjälp på lägret kommer jag ha min fru Anna. Hon har i över femtio år utbildat, tränat och tävlat med sina hästar. Sedan några år är hon också mycket aktiv inom spår, specialsök och Nose Work med chihuahuan Pluto.
Tillsammans har vi många års erfarenhet av inlärning och träning i framför allt spårarbete och har hållit uppskattade kurser hos flera av Brukshundklubbens lokala klubbar och rasklubbar.

Klara Wallman - Freestyle

Klara med sin tollare

Klara Wallman. Foto: Åsa Brandt

Mitt namn är Klara Wallman och jag driver företaget Hundfeeling. Jag har arbetat som instruktör sedan 2011 och år 2020 var jag med och startade upp Norrköpings Hundsporthall. Jag bor tillsammans med mina tre hundar Winna (tollare), Loppan (kelpie) och Triss (border collie) strax utanför Söderköping. Freestyle (och Heelwork to Music) har sedan länge varit min huvudsakliga hundsport även om jag också tycker det är roligt att träna lydnad och agility. Att jag och Winna deltog på Freestyle SM 2021 är en av våra främsta meriter.
Det fina med freestyle är att det är en hundsport där man kan anpassa sin träning efter hundens förutsättningar, det är alltså en hundsport som passar ALLA hundar! Att få vara kreativ, att lyfta sin hunds styrkor och att få arbeta till musik gör att freestyle är ett självklart val för mig. Under lägret kommer vi arbeta med tricks och kedjor, men även med programutveckling, musiktolkning och rekvisita.

Specialsök - Maria Gabrielsson

Bild på Maria Gabrielsson och hennes schäfer.

Maria Gabrielsson

Jag heter Maria Gabrielsson och är SBK lärare och domare i specialsök, vilket innebär att jag utbildar instruktörer i specialsök och beskriver ekipage vid prov i specialsök. Jag har lång erfarenhet av träning av brukshundar och tjänstehundar. Genom mitt företag arbetar jag med utbildning av specialsöksekipage för både hobby och tjänst.
Jag har alltid älskat alla former av nosarbete med hund så när jag började med specialsök föll alla bitar på plats. Det är alltid lika fascinerande att få uppleva hur hunden arbetar sig fram till utplacerad gömma. Träningen bygger upp er relation och ert samarbete.
Inlärningen underlättas om din hund tycker om att leka men det går även bra om hen gillar gott godis.

Specialsök - Sanna Brandt

Bild på Sanna Brandt och hennes två hundar.

Nyutbildad SBK specialsöksinstruktör med massa lockiga hundar, men började min bana som nybliven hundägare med en schäfer, 15 år gammal i Botkyrka Hundungdom.
Nu 7 hundar senare, har jag provat nästan alla hundsporter då jag gillar att träna och tävla, och att lära andra träna hundar är det roligaste jag vet.
I dag är jag instruktör och sitter i Specialsök Kommitten på Botkyrka BK, men också ordförande i Svenska Perro de Agua Españolklubben. Min unga hund Harry har startat klass 1 och klass 2 (inofficiellt) och vi ser fram emot att proven blir officiella i höst.
Ser fram att träffa er och lära känna nya ekipage!