Lathunden

Om Lathunden

Lathunden är ett program för att ta fram statistik för en viss ras från Svenska Kennelklubbens Hunddata och Avelsdata. Lathunden togs ursprungligen fram av genetikern Per-Erik Sundgren som ett hjälpmedel till svenska uppfödare för att på ett effektivare sätt kunna göra avelsutvärderingar.

Detta är Lathunden

Lathunden låter användaren statistiskt hantera all information som officiellt finns registrerad, t ex hälsoresultat, arbetsmeriter, utställningsresultat och MH-beskrivningar. Man kan sammanställa statistiken utifrån avelshundar, kullar, kennlar, från visst registreringsår m m.

Det finns även en hel del framtagna rapporter att använda för att snabbt få fram överskådlig statistik på hur rasen ser ut.

Syftet med Lathunden

Syftet med Lathunden är att kunna sammanställa all den information som finns om enskilda individer, avelsdjur, kullar, kennlar och raser på ett överskådligt sätt. Att t ex räkna ut NE (effektiva avelsbasen), defektrisker eller jämföra tänkbara avelshundar mot en kontrollgrupp kräver en programvara, det kan man inte göra manuellt eller med hjälp av SKK avelsdata.

Verktyg för rasklubbar och uppfödare

Lathunden är främst framtagen för rasklubbar och uppfödare som vill ha mer kunskap om sin ras, kunna presentera resultat eller helt enkelt "bara" fördjupa sin kunskap om de linjer som finns, när man letar efter avelshundar till sin nästa kull.

Ta del av statistik

För att ta del av all statistik kan du köpa Lathunden, vilket är ett dataprogram som du laddar ner på din dator. Du hittar mer information om köp och nerladdning av Lathunden nedan.

Du kan ta del av spindeldiagram som är framtagna på våra brukshundrasers mentala status.

Frågor om Lathunden

Vi har sammanställt ett FAQ för Lathunden med de vanligaste frågorna och svaren som du hittar längre ner på denna sida. Titta gärna om svaret på din fråga finns där. Längst ner i FAQ:n hittar du ett kontaktformulär om du har ytterligare frågor.

Beställ Lathunden

Programmet Lathunden köper du av Brukshundservice Sverige AB genom att:

• fylla i beställningsformuläret nedan
  • betala via Swish eller till plusgiro
  • erhålla licensnyckel
  • ladda ner programvaran

Betalning

Betala in 1 275 kr via Swish 123 583 88 18 eller till plusgirokonto 493 64 94-6. Ange namn på beställare och betalningsdatum i betalningsmeddelandet. När betalning är mottagen skickar vi licensnyckeln till e-postadressen du angivit i din beställning.

Uppdatering

När det kommer en ny version av Lathunden kan du beställa en uppdatering för halva priset. Betala in 637.50 kr via Swish eller plusgiro. Det är samma samma nummer och enligt samma rutin som ovan. När betalningen är mottagen skickar vi en licensnyckel till den nya versionen av Lathunden. Observera att när du börjat använda den nya licensnyckeln fungerar inte längre den gamla versionen.

Beställning

Fyll noggrant i uppgifterna i formuläret. När beställningen är mottagen och betalningen kommit in till oss är din beställning fullbordad och vi skickar licensnyckeln.

Beställ Lathunden här.

Lathunden

Bildtext: Programmet Lathunden

Ladda ner programvara

Här laddar du ner programvaran för Lathunden till din dator. Programmet blir brukbart först när du erhållit en licensnyckel. Den får du då betalning och beställning inkommit till Svensk Brukshundservice.

Klicka här för att ladda ner Lathunden SQL - programvara.

Artiklar

I anslutning till arbetet med Lathunden, finns det ett antal artiklar som berör ämnen kring hundavel och ärftlighet. Samtliga artiklar är skrivna av Per-Erik Sundgren.

FAQ Lathunden

Här hittar du de mest frekvent ställda frågorna gällande Lathunden. Titta gärna om din fråga finns med här innan du kontaktar oss.

Fungerar Lathunden SQL på en MAC?
Svar: Dessvärre inte, utan Lathunden fungerar enbart på Windows och Windows 10 rekommenderas.

Vad får jag när jag köper Lathunden SQL?
Svar: Du köper ett program som kan hantera SKKs rasdatafiler. Rasdatafilerna köps separat från SKK, de ingår inte i licenskostnaden.

Jag har en gammal version av Lathunden, nu verkar varken de nya utställningsresultaten eller de nya SE-registreringsnumren fungera som de ska.
Svar: Gamla versionen, Lathunden 2006, kan inte hantera de nya utställningsreglerna eller nya registreringsnumren. Du behöver köpa en uppdaterad version. Har du däremot en giltig licens för version 9.x så rekommenderas att ladda ner nya versionen.

När jag ska installera programmet vill jag lägga det på annan partition än C:, men det verkar inte fungera?
Svar: Nej, programmet måste ligga i C:/Lathunden SQL för att fungera.

Vi har hälsoresultat som inte är officiella, kan man registrera även dem?
Svar: Ja, du kan manuellt registrera dessa även om de inte finns hos SKK.

Kan jag lägga till egna hundar, t ex utländska hundar?
Svar: Ja, du kan manuellt registrera dessa även om de inte finns hos SKK.

Det står fel i hundkortet på en hund, härstamningen är fel, resultat saknas e dyl. Vad gör jag?
Svar: Du måste kontakta SKK. Lathunden hanterar de uppgifter som finns hos SKK. Är uppgifterna fel måste de rättas hos SKK.

Jag har hittat en bugg, hur rapporterar jag den?
Svar: Skicka ett mejl till john.orvill@brukshundklubben.se. Beskriv så noga du kan vad du gjorde och vad som hände. Om du fått ett felmeddelande, skriv exakt vad det står. Tänk på att vissa felkoder kan det stå – (minustecken) framför. Tag gärna en skärmdump på felmeddelandet.

Jag hittar inga resultat från rallylydnaden?
Svar: Nej, dessvärre finns inte dessa resultat med i rasdatafilerna än.

Fungerar Lathunden SQL på Windows 8?
Svar: Ja i stort sätt. Undantaget är utskriftsfunktionen som inte fungerar på Windows 8.

När kommer ni släppa en version som fungerar helt på Windows 8?
Svar: Utvecklingen av nästa version, Lathunden SQL ver10, pågår. Dock kommer det att dröja lite tills den finns tillgänglig.

Hittar du inte svaret på din fråga?

Skriv din fråga i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi har möjlighet.