Australian cattledog springer i gräs
Australian cattledog springer i gräs
Australian cattledog springer i gräs

Australian cattledog

Australian cattledog

Historik

Rasen utvecklades omkring år 1840 i Australien för att hjälpa landets boskapsindustri. För att förenkla arbetet för boskapsuppfödarna behövdes en hundras som var härdig samtidigt som den var kapabel att styra och driva boskap. De arbetshundar som hade importerats till Australien uppfyllde inte kraven, och man tog därför fram en korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Man fick då fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som arbetade tyst som dingon. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen. Första rasstandarden godkändes 1903.

Användningsområde

Australian cattledog är en arbetande ras, ursprungligen framtagen för vallning och vakt. Rasen har även visat sig ha bredd och stora möjligheter att användas inom många andra typer av aktiviteter såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.

Hälsa

Cattledog är en frisk ras med liten sjukdomsproblematik. Medelåldern i vårt land är 10–13 år. Rasen innehar åldersrekord (29 år) i Guinness Rekordbok. Höftledsdysplasi (HD) förekommer inom rasen.

Egenskaper / Mentalitet

En australian cattledog är alltid uppmärksam, intelligent, modig, lättlärd och har extremt snabb uppfattningsförmåga och vaktinstinkt. Den kan vara något reserverad. Den lämpar sig bäst en aktiv familj.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och tikar 43–48 cm. Den är medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig med kraftfullt huvud. Pälsen är dubbel med stickelhår, riklig underull och rejäl borst på svansen. Färgen är blå eller röd.

Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött och kräver ingen särskild vård utöver borstning och rengöring vid behov. Den fäller cirka två gånger per år.

Övrigt

Valparna är i allmänhet glada, öppna, lydiga och känsliga för ägarens röst. I "slyngelåldern" kan de uppträda reserverat, och ibland avvisande mot främmande, och de kan också bli olydiga och provocerande.