Australian kelpie ligger på en stubbe.
Australian kelpie ligger på en stubbe.
Australian kelpie ligger på en stubbe.

Australian kelpie

Australian kelpie

Historik

Australian kelpie härstammar från olika typer av vallhundar som importerades till Australien av engelsmän och skottar under 1800-talets första hälft. Utifrån dessa hundar formades en typ av hund som kom att bli en oumbärlig hjälpreda för fårfarmarna med deras stora fårhjordar. Australian kelpie blev känd som en outtröttlig vallare. Rasen var lika användbar på de öppna slätterna som i de trånga fållorna. I fållorna krävdes det en tuff hund för att klara av de tätt sammanpackade fåren. Rasen fick sitt namn efter en berömd vallhund under 1870-talet som hette King's Kelpie. Den första standarden för rasen skrevs 1902.

Användningsområde

Australian kelpie är från början en utpräglad vallhund med en naturlig instinkt och fallenhet för att valla får. Genom sin storlek och kapacitet har rasen dock även blivit framgångsrik inom många olika hundsporter såsom bruks, lydnad och rallylydnad. Kelpien passar även som tjänstehund inom såväl bevakning som räddning. En australian kelpie trivs bäst när den får någon uppgift att lösa, och den är alltid mycket arbetsvillig.

Hälsa

Som helhet anses kelpien vara en frisk och sund ras. En relativt låg andel individer drabbas av höftledsdysplasi (HD) och de allra flesta av lindrig grad. Enstaka fall av armbågsledsdysplasi (ED) och patellaluxation (lösa knäleder) har konstaterats.

Egenskaper / Mentalitet

Kelpien är en utomordentligt vaken, pigg och i hög grad intelligent hund med ett milt och följsamt lynne. Den är mycket lojal och plikttrogen. Rasen har en nästan outtömlig energi och kräver därför en hel del motion. Den är ganska självständig och kan ofta förutse förarens önskemål, vilket är en fördel under vallningsarbetet då den reagerar på djurens rörelser snabbare än föraren. Den är mjuk mot sin förare, men inte vek i arbetet. Typiskt för en australian kelpie är dess välvilliga inställning till människor och dess läraktighet, vakenhet och samarbetsförmåga.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och för tikar 43–48 cm. Helhetsintrycket är en smidig, livlig hund av hög klass, som visar hård muskelkondition kombinerad med stor smidighet i lemmarna och som ger intryck av förmåga till outtröttligt arbete. Den ska vara fri från varje antydan till spinkighet. Varje felaktighet i byggnad eller temperament som är främmande för en arbetande vallhund måste anses som otypiskt. Färgen är svart, röd, chokladbrun, red and tan, black and tan, blå och fawn

Pälsvård

Pälsen är vattenavstötande och består av tätt, rakt täckhår och kort, tät underull som endast kräver normal pälsrengöring och borstning.

Övrigt

Australian kelpie är en ras som inte är delad i utställningslinjer/brukslinjer. Att en brukschampion även är utställningschampion är vanligare än att hunden enbart är brukschampion.